Przebudowa ul. Emilii Plater

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 01 kwie 2010, 2:36

Majusi pisze:A propos. Co znaczy BIT?
http://bit-poznan.com.pl/html/kontakt.html
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
Obrazek
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji

Awatar użytkownika
Majusi

Post autor: Majusi » 02 kwie 2010, 9:27

Czy czasami M. Cejrowski nie współpracował z Siemens przy opracowaniu ZSZR?

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 14 maja 2010, 9:09

No i mamy rezygnacja miasta z modernizacji E. Plater. Będzie drobny remont wykonany przez ZRiKD. Projekt docelowej modernizacji trafi najpierw na półkę, potem zapewne do kosza. Nie wiem, czy cieszyć się, czy smucić.
Na pewno szkoda, że nie będzie podłączenia do ZSZR sygnalizacji przy wyjeździe z pętli przy ZT. Z drugiej strony unikniemy wielu fatalnych rozwiązań organizacyjnych. A - jakby powiedział mój przedmówca - "miłośnicy pedałów" będą przekraczali Aleje Jerozolimskie jadąc wzdłuż jezdni EP, a nie w miejscu zupełnie do tego niepasującym. Przynajmniej mam taka nadzieję.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 14 maja 2010, 10:21

Jarek pisze:Nie wiem, czy cieszyć się, czy smucić.
Smucić, bo ta ulica rozpaczliwie potrzebuje remontu,
Cieszyć, bo nie wejdą proponowane gnioty.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 14 maja 2010, 11:42

MisiekK pisze:Smucić, bo ta ulica rozpaczliwie potrzebuje remontu
No to przecież będzie remont? :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 14 maja 2010, 14:29

Obrazek
Rewolucja na Emilii Plater: zieleń zamiast parkingów
Krzysztof Śmietana2010-05-14, ostatnia aktualizacja 2010-05-14 08:38

Rewolucyjne zmiany podczas wakacyjnego remontu ul. Emilii Plater. W miejscu chaotycznego parkingu pośrodku - zieleniec, a po bokach - pierwszy w Warszawie szeroki pas autobusowo-rowerowy. Na chodniku pojawią się rowki prowadzące niewidomych

Obrazek

Ul. Emilii Plater w samym środku Warszawy wymaga remontu od wielu lat. Nie dość, że jest bardzo dziurawa, to panuje tam jeszcze ogromny chaos. Samochody parkują, gdzie popadnie, a na jezdni dawno zatarły się białe pasy. Ratusz od dawna planuje modernizację ulicy wraz z budową podziemnego parkingu. Na tak dużą inwestycję nie ma jednak pieniędzy, dlatego zlecił Zarządowi Dróg Miejskich taki remont, by przygotować ulicę na objazdy w czasie budowy drugiej linii metra.

"Gazeta" dowiaduje się, że nie będzie to jednak zwykłe weekendowe frezowanie. ZDM szykuje tam rewolucyjne zmiany.

- Nie tylko pojawi się tam równy asfalt, ale też nowe chodniki z dużych betonowych płyt. Musimy zlikwidować parking między jezdniami, bo istnieje on niezgodnie z prawem. Wymienimy krawężniki. Chcemy też, by powstał tam szeroki pas autobusowo-rowerowy - wylicza Grażyna Lendzion, szefowa Zarządu Dróg Miejskich.

Pomysł z pasem tylko dla autobusów i rowerów musi jeszcze zaakceptować miejski inżynier ruchu Janusz Galas, który na razie jest na urlopie. Gorąco poparła go już działająca przy ratuszu Komisja Dialogu Społecznego, która skupia przedstawicieli organizacji społecznych. - To będzie szerszy pas niż zwykłe, przynajmniej na 4 m i 40 cm. Dzięki temu autobusy będą mogły bezpiecznie mijać rowerzystów - opisuje Jan Jakiel, prezes stowarzyszenia Siskom, które walczy o budowę nowych dróg i rozwój komunikacji. Dodaje, że pomysł wytyczenia buspasa, z którego bezpiecznie będą mogli korzystać rowerzyści, dobrze wpisuje się też w majową akcję "Gazety" "Kręć, Warszawo". - Może to też przyspieszy remont węższego odcinka ul. Emilii Plater od Al. Jerozolimskich do Koszykowej, gdzie od dawna jest planowana ścieżka dla cyklistów. Wtedy powstałaby dłuższa trasa rowerowa w Śródmieściu - marzy się Jakielowi.

Popiera likwidację niebezpiecznych miejsc do parkowania na środku ul. Emilii Plater. - Kierowcy będą mogli korzystać m.in. z niewiele droższego parkingu podziemnego w Złotych Tarasach, gdzie jest zwykle mnóstwo wolnych miejsc - zaznacza. Przy okazji ratusz najprawdopodobniej zlikwiduje na ul. Emilii Plater przystanki dla autokarów i mikrobusów przyjeżdżających z różnych zakątków Polski. Część z nich ma się przenieść na drugą stronę Pałacu Kultury i Nauki, na plac, który kiedyś zajmowała hala MarcPolu.

Na ul. Emilii Plater Zarząd Dróg Miejskich chce też pokazać pewną nowinkę. Na chodniku po stronie Pałacu Kultury ma się pojawić rowek prowadzący niewidomych. Ma ich kierować m.in. do przejść przez jezdnię i tuneli prowadzących do Dworca Centralnego.

Remont ulicy drogowcy zamierzają przeprowadzić już w wakacje. Nie trzeba rozpisywać przetargu. Prace wykona miejski Zakład Remontów i Konserwacji Dróg.
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95 ... ingow.html
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 15 maja 2010, 20:23

MisiekK pisze:Smucić, bo ta ulica rozpaczliwie potrzebuje remontu,
Będzie remont. Załozenia tegoż remontu są zgodne z polityką transportową, wiec raczej nie ma się do czego przyczepić. Ja zastanawiam się raczej nad uporem pewnych osób, które forsowały projekt całkowitej przebudowy. Był on od poczatku bardzo zły. Rozpoczęty na podstawie "podrasowanego" modelu ruchu w Vissimie, potem realizowany przez ZDM/ZMID przy fatalnych założeniach. Udało się co nieco w nim poprawić, ale i tak budził do końca ogromne kontrowersje. Ostatecznie pójdzie pewnie na półkę, a wykonawca zainkasuje sporą sumę. Co jednak biorąc pod uwagę zawirowania przy projektowaniu nie oznacza, że mu się to opłacało. Tak czy inaczej, miasto zmarnowało pieniądze i czas. Warto było?

Awatar użytkownika
Majusi

Post autor: Majusi » 17 maja 2010, 18:30

To po co ja to robię.
Buspas ze ścieżką rowerową? - na tym odcinku to chyba nie jest aż tak potrzebne. Raczej to co @Jarek pisał wcześniej - pętla z Al.J. w systemie. I jak tym sterować (buspas ze rowerami) na wlocie EP -Al.J.(chyba tam zniknie). Tym bardziej, że bardziej przydałoby się przeplatania z prawego pasa na lewy.
Dla mnie to trochę kuriozalne rozwiązanie a Złote Tarasy nie posiadają tyle miejsc parkingowych.

[ Dodano: |17 Maj 2010|, 2010 18:34 ]
Na siłę chce się wybudować coś na kształt ścieżki i buspasa. Ja dalej twierdzę, że są w Warszawie obszary, które bardziej wymagają stworzenia systemu ścieżek (tam należy ukierunkować energię i pieniądze). Jakoś nie widzę zbyt dużo rowerów w centrum pomimo istniejących ścieżek.

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 17 maja 2010, 21:35

Majusi pisze:Na siłę chce się wybudować coś na kształt ścieżki i buspasa. Ja dalej twierdzę, że są w Warszawie obszary, które bardziej wymagają stworzenia systemu ścieżek (tam należy ukierunkować energię i pieniądze). Jakoś nie widzę zbyt dużo rowerów w centrum pomimo istniejących ścieżek.
Nie ma warunków nie ma ruchu - proste
Obrazek

Awatar użytkownika
Kozik

Post autor: Kozik » 17 maja 2010, 21:55

Widzę, że poczyniono dobre zmiany w pierwotnym projekcie przebudowy EP. Najważniejszą z nich jest zmiana lokalizacji buspasów. Gdyby ów buspasy były w pasie dzielącym to trzebaby było wytyczyć przejście dla pieszych, poniewać w pasie dzielącym niema wyjść z przejścia podziemnego. Argumentem za zbudowaniem buspasów w pasie dzielącym, było błędne moim zdaniem założenie, że wyeliminowałyby one konieczność zmiany pasa o dwa pasy w prawo, z prawego na lewy przez autobusy w celu wykonania lewoskrętu z EP w lewo w Al. Jerozolimskie. Aleje Jerozolimskie pomiędzy skrzyżowaiem z Emilli Plater a Rondem Dmowskiego na jezdni południowej mają trzy pasy ruchu więc wystarczy zmienić nieznacznie organizację ruchu przed skrzyżowaniem EPxJER, tzn zezwolić na skręcanie w lewo nie z dwóch lecz z trzech pasów ruchu, czyli z pasa lewego skrajnego, lewego środkowego i prawego środkowego. Wówczas autobusy nie bedą powodowały zatorów na dwóch lewych pasach, gdzie występuje duże natężenie ruchu. Gdyby autobusy skręcały na tym skrzyzowaniu z lewego skrajnego pasa to po skręcie w Al.J. znalazłyby się na lewym pasie Al. J. i wówczas musiałyby na tej ulicy przejechać przez dwa pasy aż na prawy pas, żeby pojechać później prosto przez Rondo Dmowskiego (105, 507, E-5) lub skręcić na tym rondzie w prawo (119, 131, 502, 505, 514, 519, 525). Pozostaje tylko jedno pytanie. Jakie jest natężenie ruchu na prawoskręcie z EP w Al. Jerozolimskie? Dostęp samochodom do niego utrudniłyby autobusy skręcające z buspasa w lewo w Al.J.
pozdrawiam Kozik

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 17 maja 2010, 23:43

Rower obok autobusu to nie brzmi zbyt bezpiecznie. Jakby nie można było nieco zmniejszyć tego pasa zieleni i wyznaczyć oddzielnie ścieżki...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 17 maja 2010, 23:45

TGM pisze:Jakby nie można było nieco zmniejszyć tego pasa zieleni i wyznaczyć oddzielnie ścieżki...
Gdzie, na środku? :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 17 maja 2010, 23:47

Przesunąć wszystko nieco... Tak, wiem, za dużo roboty, za duże koszty :roll: .

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 17 maja 2010, 23:54

TGM pisze:Rower obok autobusu to nie brzmi zbyt bezpiecznie.
He? To jest nic - w Krakowie urządzono legalną maszynę do mordowania rowerzystów na ul. Starowiślnej między Dietla a Plantami - rowerzyści na torowisku i to w rejonie przystanku - zgroza.

Wlot jest od strony Dietla w kierunku św. Gertrudy

Tu są zdjęcia, które zrobiłem w marcu tego roku: http://user.siskom.waw.pl/userftp/publi ... 3.2010.rar

Nie słyszałem, aby dochodziło tam do spektakularnych kolizji i wypadków. Krwi nie było - może wymyli.
Standardy rowerowe w Warszawie dopuszczają wspólny pas - teraz mamy okazję wypróbować odcinek tak jakby testowy - sprawdzi się bądź nie.
Obrazek

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 18 maja 2010, 0:44

Standardy rowerowe dopuszczają, owszem, ale pytanie, czy standardy tramwajowe też dopuszczą - o ile wiem, nikt tramwajarzy nie pytał :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

ODPOWIEDZ