Wakacje 2010

Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 16 lip 2010, 13:01

person pisze:Przypominam, że mamy wakacje, a chyba dyskutujemy o stanie obecnym, a nie domniemanym?
O wakacjach także napisałem.
drapka pisze:To nie potwory, tylko całkiem przyzwoite linie. I 505 też. Korzystam niekiedy, tak jak tysiące Polaków i bardzo sobie chwalę
Ja też bym sobie chwalił np. 529 z Jeziorek do Centrum :)
drapka pisze:A może odprzystankowić? Ci, co mają 709, 727 itp. nie muszą jeszcze dopychać 739? Przeszłoby takie coś?
Najlepiej dla Puławskiej byłoby przekierować 209 na Wilanowską jednocześnie zwiększając znacznie częstotliwość i zmieniając rodzaj taboru na większy.
Gdyby takie 209 kursowało min. co 7.5/12//15 i było obsługiwane co najmniej przez U15, to mimo, że raczej na samej Puławskiej komunikacji by to nie poprawiło, można wtedy 709, 727, 739 zatrzymać tylko na Lotników, Poleczki i Sójki oczywiście zmniejszając częstotliwość 709, bo 739 i 727 wożą głównie ludzi z podmiejskich miejscowości.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 lip 2010, 13:18

drapka pisze: A może odprzystankowić? Ci, co mają 709, 727 itp. nie muszą jeszcze dopychać 739? Przeszłoby takie coś?
Aleś wytypował... 709 to największy potok a 727 jedzie z najdalszego miejsca - dlaczego akurat one muszą stawać na Puławskiej?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

drapka

Post autor: drapka » 16 lip 2010, 13:32

Glonojad pisze:Aleś wytypował...
Chciałem pomóc biedakom z 739. Doktor Lubicz, zdaje się, przesiadł się na tę linię po incydencie alkoholowym. Ale jak nie chceta, to nie :)
BJ pisze:Ja też bym sobie chwalił np. 529 z Jeziorek do Centrum
Pisz, postuluj :) Stare Kabaty mogą mieć 519 do Centrum, to Jeziorki też mogą :)
BJ pisze:Najlepiej dla Puławskiej byłoby przekierować 209 na Wilanowską jednocześnie zwiększając znacznie częstotliwość i zmieniając rodzaj taboru na większy
Pewnie idealnym wyjściem byłoby oddzielenie potoków warszawskich od niewarszawskich. Jednak 209 oczywiście zrobiłbym częstsze i na sztywniaki, powypieprzałbym te wszystkie dziadostwa, co się plączą po Karczunkowskiej a 715 zastopowałbym i skoordynował z 209 na Jeziorkach (albo może gdzieś w Zamieniu).

Nie ma żadnych przeszkód, zeby potoki z 209 ładowały się do metra na Stokłosach. Niech Piaseczno i okolice jeździ szybciej, Zielony Ursynów wygodniej (no i ponieważ tu płacą podatki, to mieliby luźniejsze metro na Stokłosach niż na Wilanowskiej) no i można byłoby pomyśleć o jakimś odciążemu 179 między metrem Ursynów a Ursynowem Płn (jakiś "jednotor", coś w tym stylu). No i Real mógłby skasować jednego swojego śmierdziucha:)

Szkoda linii z potencjałem (209) na dziadowską częstotliwość i dziadowski tabor.
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 16 lip 2010, 16:53

zzz pisze:
slav pisze:to wreszcie dobre posunięcie. Deotymy nie licząc kawałka parku, to też środek osiedla, do tej pory dużo gorzej skomunikowany w porównaniu do Ciołka, gdzie nadal zostaje kilka linii.
Super posuniecie teraz znaczna czesc osiedla bedzie musiala zgadywac na ktory przystanke oplaca sie isc bo na dwoch rownloeglych ulicach beda linie o dosc kiepskiej czestotliwosci.
Taaa, bo 129/159 i 167 mają tyle wspólnych punktów na trasie... ale faktycznie, dojazd z Koła na Sielce się trochę pogorszy :term:

A dla samego 167 bardzo dobra zmiana, pozytywnie wpływająca na czas przejazdu. Jeszcze tylko przydałoby się puścić je przez Kasprzaka miast Wolskiej.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 lip 2010, 17:22

fik pisze:
Taaa, bo 129/159 i 167 mają tyle wspólnych punktów na trasie... ale faktycznie, dojazd z Koła na Sielce się trochę pogorszy :term:
Dojazd do Górczewskiej na silne 171 i 190 do miasta.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

bartoni722

Post autor: bartoni722 » 16 lip 2010, 19:03

marko80 pisze:Jaka obsługa będzie na Z-23 od poniedziałku? Trasa Dw.Wilenski - Zajezdnia Stalowa.
Na rozkładzie widać, że napewno będzie jeden wysoki dodatek ze Stalowej. Może jeszcze będzie grodzio, jak na poprzednim Z23.
I już nie stały pasażer świetnej linii 527. :(

ness

Post autor: ness » 16 lip 2010, 23:27

glonojad pisze:Dojazd do Górczewskiej na silne 171 i 190 do miasta.
Troche sie slabo zrobilo na ciolka.
129 out, a 201 podciagnac na znana? :>

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 lip 2010, 10:40

fik pisze: . Jeszcze tylko przydałoby się puścić je przez Kasprzaka miast Wolskiej.
No pewnie. Po co komu przesiadka z tramwaju na os. Wolska, wspólna z 523 i 186.

Georg

Post autor: Georg » 17 lip 2010, 12:48

ness pisze:
glonojad pisze:Dojazd do Górczewskiej na silne 171 i 190 do miasta.
Troche sie slabo zrobilo na ciolka.
129 out, a 201 podciagnac na znana? :>
Ja myślałem jeszcze dalej. Ze Znanej do HALI WOLA i w ten sposób zapewnić połączenie Olbrachta z tramwajami. Pisałem do ZTM ale mi odpowiedzieli że mieszkańcy Strąkowej nie chcą żeby im autobus jeździł pod oknami oraz że są progi zwalniające których nie chce usunąć ZDM. Jednym słowem: NIE DA SIĘ.
Aczkolwiek ZTM zastanawia się nad puszczeniem tam 197 (jak już pojedzie Obrońców Tobruku to dalej Ciołka i Górczewską do Dw. Zachodniego (Tunelowa). Ale z tą częstotliwością co teraz jest to niewiele pomoże.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 17 lip 2010, 14:14

Glonojad pisze:
fik pisze:
Dojazd do Górczewskiej na silne 171 i 190 do miasta.
To sabotaż tramwaju na Kole! :term:
Glonojad pisze:No pewnie. Po co komu przesiadka z tramwaju na os. Wolska, wspólna z 523 i 186.
Wymiany w 167 na Wolskiej są minimalne, po 1-2 osoby na kurs, a 136+186+414 to i tak siekiera silna ponad potrzeby tej relacji. Idąc tym tropem, można by przekierować przez ten ZP jeszcze 154 i 184 :term:. Zdecydowana większość pasażerów 167 na Woli to tranzyt w relacji Ochota-Bemowo i należy zrobić wszystko, aby to połączenie było jak najszybsze, a nie kluczyło po całej dzielnicy.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 lip 2010, 16:37

Do tramwaj na Kole też trzeba dojechać i też jest to wygodniej zrobić, gdy oferta jest w jednym miejscu, a nie w dwóch.

Tramwaj na Kole jest przecież nietrendy.

414 to zwłaszcza w DS siekiera, nie rozśmieszaj mnie... jak będzie chociaż jedna silna linia na ciągu Prymasa, to o funkcjach niszowych 167 możemy podyskutować.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 17 lip 2010, 16:44

Glonojad pisze:Do tramwaj na Kole też trzeba dojechać i też jest to wygodniej zrobić, gdy oferta jest w jednym miejscu, a nie w dwóch.
Na tej zasadzie można by z kolei zlikwidować tramwaje na Marszałkowskiej i przenieść na JP2 :P
Glonojad pisze:414 to zwłaszcza w DS siekiera, nie rozśmieszaj mnie.
W DS 136+186 ma potężną rezerwę miejsc.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 lip 2010, 17:12

fik pisze:
Glonojad pisze:Do tramwaj na Kole też trzeba dojechać i też jest to wygodniej zrobić, gdy oferta jest w jednym miejscu, a nie w dwóch.
Na tej zasadzie można by z kolei zlikwidować tramwaje na Marszałkowskiej i przenieść na JP2 :P
Brednia. Nie ta gęstość zabudowy, nie ta strefa miasta, nie ta oferta na obu ciągach. Przykład z d. wyjęty.
Glonojad pisze:414 to zwłaszcza w DS siekiera, nie rozśmieszaj mnie.
W DS 136+186 ma potężną rezerwę miejsc.
Na tej zasadzie można by większość linii puszczać w DS co 30 minut.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 17 lip 2010, 17:23

Glonojad pisze:Na tej zasadzie można by większość linii puszczać w DS co 30 minut.
Ale żadna z ww. linii nie jeździ co 30 minut, tylko obie co 15, i mimo niedoskonałej koordynacji, nie trzeba czekać na autobus dłużej niż 10 minut, a chętnych - zwłaszcza w DS - jest doprawdy garstka w porównaniu z pasażerami tranzytowymi.

marko80

Post autor: marko80 » 17 lip 2010, 17:44

Wow ale problemy macie, wola odcieta od komunikacji szok, i co teraz będzie? Biedactwa bo 167 przez deotymy jezdzi i na ciołka jest za mało linii.

Zablokowany