http://www.youtube.com/watch?v=yzpTMYj6RSo
Buspasy
Moderator: Wiliam
- Bastian
- Sułtan Maroka
Widziałem to wcześniej, zresztą było na forum linkowane, ale dopiero teraz zauważyłem, jaki tłok panuje na jezdni, gdy Hryniewicz wysiada z autobusuBJ pisze:No tak, jakby trochę lepszy niż ten kwas.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
-
Krzysiek_S
- Bastian
- Sułtan Maroka
Kierunki jazdy rzadko się w filmach zgadzają, przecież co ten sam Hryniewicz wyrabiał w "Zmiennikach", jeżdżąc dookoła pl. Konstytucji! Ale mi nie chodzi o niedoróbki warsztatowe reżysera tego spotu, a o błąd logiczny. To mógłby być inny autobus, inna jezdnia, inne miasto wręcz, ale brak korka nie ma po prostu sensu!JacekM pisze:Nieprawda, jedzie A153 i wysiada z niego. BTW, skąd nagle materializuje się jamnik?I Hryniewicz jedzie w stronę pl. Zawiszy a wysiada na PKP Powiśle
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
-
Krzysiek_S
Kandydaci o BUS-PASach
Oto zdania poszczególnych kandydatów o BUS-PASach.
HGW zdecydowanie zbyt entuzjastycznie podchodzi do BUS-PASów w moim odczuciu. Powinny one powstawać, ale raczej wg. polityki Bieleckiego, czyli z korzyścią dla właściwie wszystkich, a nie według jakichś chorych założeń niedostosowanych do lokalnych warunków.
Chociaż jako przyszły - mam nadzieję - użytkownik auta najbardziej powinna mi się podobać wizja JKM, to jednak zdecydowanie zbyt radykalnie podchodzi on do tego tematu...
Oto zdania poszczególnych kandydatów o BUS-PASach.
HGW zdecydowanie zbyt entuzjastycznie podchodzi do BUS-PASów w moim odczuciu. Powinny one powstawać, ale raczej wg. polityki Bieleckiego, czyli z korzyścią dla właściwie wszystkich, a nie według jakichś chorych założeń niedostosowanych do lokalnych warunków.
Chociaż jako przyszły - mam nadzieję - użytkownik auta najbardziej powinna mi się podobać wizja JKM, to jednak zdecydowanie zbyt radykalnie podchodzi on do tego tematu...
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Jestem kierowcą autobusu, korzystam z buspasów, a przynajmniej próbuję. I będę się krzywił na sposób ich wyznaczania, dopóki buspasy będą powstawać w wyniku takiej radosnej twórczości jak al. Jerozolimskie, czy al. Solidarności. Jazda środkowym pasem Solidarności jest bezpieczniejsza i mniej stresująca niż jazda buspasem między Żelazną a JP2. Jedni kretyni pod kierunkiem innych kretynów wyznaczyli miejsca parkingowe wzdłuż buspasa, co w połączeniu z sądami powoduje, że i tak jadąc autobusem praktycznie zawsze trzeba zmieniać pas, bo jakiś idiota nie wie do czego służą lusterka i wyjeżdża na przypał, a głupio komuś przypieprzyć w lewą stronę samochodu, bo można człowiekowi krzywdę zrobić. Temat pilnowania istniejących buspasów to inna historia, zarówno na Jerozolimskich jak na Solidarności standardem są stojące na awaryjnych dostawczaki, taksówki, przewozy osób i cholera-wie-co-jeszcze. Buspasy tak, ale z sensem, a nie na ilość i chwalenie się wytyczonymi kilometrami, z których często nie da się korzystać.
EDIT: co do Al. Solidarności, to wisienką na torcie są kierowcy osobówek, którzy, zmuszeni przez znaki, chcąc skręcić w prawo w JP2 muszą dosyć gwałtownie i na krótkim odcinku zmienić pas, przecinając ten dla autobusów, rzadko kiedy w sposób rozsądny. Nie dało się wyciągnąć początku trambuspasa w stronę Pragi o kilkaset metrów bliżej Feminy, żeby to, co na Pragę nie tkwiło nie wiadomo ile w korku, zanim się dopcha do wjazdu na torowisko, za to dało się namalować parę kresek powodujących więcej bałaganu niż korzyści.
EDIT: co do Al. Solidarności, to wisienką na torcie są kierowcy osobówek, którzy, zmuszeni przez znaki, chcąc skręcić w prawo w JP2 muszą dosyć gwałtownie i na krótkim odcinku zmienić pas, przecinając ten dla autobusów, rzadko kiedy w sposób rozsądny. Nie dało się wyciągnąć początku trambuspasa w stronę Pragi o kilkaset metrów bliżej Feminy, żeby to, co na Pragę nie tkwiło nie wiadomo ile w korku, zanim się dopcha do wjazdu na torowisko, za to dało się namalować parę kresek powodujących więcej bałaganu niż korzyści.
Kwas - nie kwas, ale jak już się buspasem chwalą w reklamie, to by go przedtem mogli odświeżyć, poprawić oznakowanie poziome. Bo obok reklamy transportu zbiorowego wychodzi odrobina przykrej prawdy o tych macherach od dróg - tu nawet nie widać, bo na tym pasie jest napisane.BJ pisze:No tak, jakby trochę lepszy niż ten kwas.
[ Dodano: |27 Paź 2010|, 2010 08:34 ]
Bo tamci nie jechali buspasem i nie zdążyli jeszcze dojechać. Proste!Bastian pisze:Widziałem to wcześniej, zresztą było na forum linkowane, ale dopiero teraz zauważyłem, jaki tłok panuje na jezdni, gdy Hryniewicza wysiada z autobusu
[ Dodano: |27 Paź 2010|, 2010 08:37 ]
A to tak. A ja zawsze zastanawiam się, ile jest sensu w buspasie, wzdłuż którego parkuje się wjeżdżając z jezdni na chodnik.Szeregowy_Równoległy pisze:Buspasy tak, ale z sensem,
Popatrz, jaka franca!
Marudzicie, marudzicie, ale i tak czas przejazdu Jerozolimskimi od EP do Cepelii się dla autobusów skrócił, a i pacjentów parkujących okrakiem nad krawężnikiem jakby mniej trochę.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Dzisiaj jechalem Jero o 15, miedzy Plater a Dmowskim bylo dwoch takich.pawcio pisze:Marudzicie, marudzicie, ale i tak czas przejazdu Jerozolimskimi od EP do Cepelii się dla autobusów skrócił, a i pacjentów parkujących okrakiem nad krawężnikiem jakby mniej trochę.
Przejazd moze sie i skrocil, ale to nie powod zeby nie skrocil sie jeszcze bardziej. Mankamentow jest dostatek - parkujacy, przecinanie sie kierunkow ruchu. Docelowo to pownien byc trakt posrodku aterii, oczywiscie autobusy obok przecinakow.
A wlasnie - jak zmienily sie warunki ruchu za buspasem? Przedtem miedzy 16 a 17 caly most (a potem jeszcze wiadukt mostu) stawal w korku, korek sie opieral o zjazd na Wal M. Jak jest po nowemu?
- Bastian
- Sułtan Maroka
A przystanki gdzie?mw158979 pisze:Docelowo to pownien byc trakt posrodku aterii, oczywiscie autobusy obok przecinakow.