Komunikacja cmentarna 2010

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 01 lis 2010, 21:04

ness pisze: Niestety jest mi to obce w przeciwienstwie do ciebie.
Bardzo nad tym ubolewam.

Co do pociagow jak powszechnie wiadomo znaczaca czesc mieszkancow warszawy wyemgirowala do bielej podlaskiej czy innej ostroleki dlatego 1.10 trzeba zapewnic im mozliwosc dojazdu z dworcow na cmentarze i groby bliskich w stolicy.

Stary, nie mow do mnie nic o mysleniu, prosze cie serdecznie.
Cóż, PLONK.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

ness

Post autor: ness » 01 lis 2010, 21:09

tylko spusc wode!

MichalJ

Post autor: MichalJ » 01 lis 2010, 21:12

TGM pisze:A jak wyglądała sytuacja na 186? Przecież z wielu rejonów to całkiem niezłe połączenie z Wojskowym...
Moja matka staruszka jechała. W tamtą stronę metrem + C11, ale zdegustowana pełznięciem po Powązkowskiej i wobec wyjścia z cmentarza inną bramą poszły we dwie z ciotką do 186. Zabieralne z najwyższym trudem, ale wsiadły. Za to udało im się przesiąść do 167 w przód i przyjechały zadowolone z komunikacji.

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 01 lis 2010, 21:25

altar pisze:C13 :arrow: z Bródna przyjeżdżało wypełnione na full i chętni na Dw. Gdańskim i Rondzie "Radosława" nie mieli szansy już się do niego wbić.
Podaj godzinę a i tak nie uwierzę. W dniu wczorajszym żadna brygada nie miała na C13 100% napełnienia. Chyba, że między Babką a Metrem Marymont ludzi z autobusów gdzieś teleportowało.
altar pisze: Bez sensu były te wszystkie przystanki na Żeromskiego - rozumiem, że musi być jakieś połączenie tej ulicy z Cm. Północnym, ale powinno być ono realizowane jakąś lokalną linią, a nie międzycmentarną jadącą przez pół miasta.
Ciekawe która z pozostałych linii nie jedzie przez pół miasta?

Georg

Post autor: Georg » 01 lis 2010, 21:26

pawcio pisze:Nie wiem, czy nie lepszym pomysłem byłoby [...] utworzenie Cx (prosiłoby się C3, ale C4 też ujdzie) na trasie Koło-WZ-Bródno.
A skąd wziąłbyś miejsce na KOLE? Tam są tylko 3 ciasne stanowiska. Akurat dla 5,13 i 28. Coś musiałbyś wywalić.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 01 lis 2010, 21:27

ness pisze:Za rok czyli szturm 1 na cmentarze oba co 5 bedzie za malo.
Żeby C1 i 1 kursowały co 5 każda, musisz coś stamtąd wyciąć. Nie za bardzo wiem tylko co.
ness pisze:Do do 4 to powinna zostac na zwyklym rozkladzie, jesli nawet jej nie przemaglowac gdzies na zeran gdyby nie da sie wrzucic pozostalej trojki na co 5 i C1 na co 3.
Bez 4ki 56 kursow/h z 4ka 60.
A co z Ratusza? Sama goła 4? Na pewno to nie przejdzie.
ness pisze:Nie ma co mnozyc bytow, tylko wszystko co 5.
Chciałoby się, wozów też by wystarczyło, tylko prądu brak.

[ Dodano: 01-11-2010, 21:28 ]
Georg pisze:
pawcio pisze:Nie wiem, czy nie lepszym pomysłem byłoby [...] utworzenie Cx (prosiłoby się C3, ale C4 też ujdzie) na trasie Koło-WZ-Bródno.
A skąd wziąłbyś miejsce na KOLE? Tam są tylko 3 ciasne stanowiska. Akurat dla 5,13 i 28. Coś musiałbyś wywalić.
Przecież napisałem, że 13 wysłałem na Bemowo na wsparcie obciętej 23.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Karacz86

Post autor: Karacz86 » 01 lis 2010, 21:28

JacekM pisze:Na C42 to nawet lewar był, ale o tym niekoniecznie w tym temacie. Jak dla mnie węzeł Królewska już od 1-2 lat jest do ukręcenia, ale nie ma nikogo odważnego by to zrobić.
Dzisiaj kierowca C12 :arrow: KRÓLEWSKA skręcił w Marszałkowską i wysadził nas przy :mewa: Świętokrzyska (na szczęście) :)

Awatar użytkownika
PiotrekP

Post autor: PiotrekP » 01 lis 2010, 21:29

dzidek pisze:C63 powinno być na solówki! Sztywniaki to marnotrastwo wozów
Zgadzam się. Ewentualnie na niektóre kursy nadawałoby się coś większego.
piotram pisze:Chociażby takie C90. Dla kogo to niby jest?
Najbardziej zapełniona linia przyjeżdżająca na przystanek Okopowa ze wszystkich 4, sorry.

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 01 lis 2010, 21:35

A ja trochę pomarudzę. W dniu dzisiejszym stanąłem przed koniecznością przewozu osoby starszej z okolic ZP Konduktorska (ew. Dolna) na CM. Bródnowski. Biorąc pod uwagę trudności tej osoby z chodzeniem oraz fakt, że po cmentarzu pochodzić trzeba, liczyła się jednoperonowość przesiadek oraz to żeby było ich jak najmniej. Uderzyło mnie, że Dolny Mokotów nie ma praktycznie żadnego połączenia z systemem linii cmentarnych. Bez sensu jest lokalizacja węzła Królewska, ale zawodzi też bardzo dobre w zwykłe dni połączenie 503 i 500, gdyż ta ostatnia została wycofana spod cmentarza, zastanawiający jest też brak przesiadki z linii magistralnej jaką jest 116 na linie cmentarne. W wyniku tego zmuszony zostałem do wybrania niekorzystnej czasowo wersji 107+C27 (broniącej się jako tako tylko w wypadku, gdy zna się rozkład tej pierwszej) oraz, z powrotem, nieco dziwacznego zestawu C27+520+519.
Żeby nie było, że umiem tylko krytykować podam teraz kilka moim zdaniem najbardziej sensownych rozwiązań:
- przeniesienie przystanku zbiorczego cmentarnych na pl. Konstytucji, co umożliwi przesiadki z linii z Dolnego Mokotowa oraz zapłowieckich "500"
- przekierowanie jednej z linii z Traktu Królewskiego (najlepiej 116) na Marszałkowską na odc. Palma - Świętojerska (zważywszy na blokowanie przystanków w ZP Królewska rozwiązanie najgorsze, ale i najprostsze)
- wydłużenie jednej linii cmentarnej (najsłabszej) z Królewskiej przez Spacerową i Sobieskiego i św. Bonifacego do Wilanowa.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

Georg

Post autor: Georg » 01 lis 2010, 21:36

pawcio pisze:Georg napisał/a:
pawcio napisał/a:
Nie wiem, czy nie lepszym pomysłem byłoby [...] utworzenie Cx (prosiłoby się C3, ale C4 też ujdzie) na trasie Koło-WZ-Bródno.

Przecież napisałem, że 13 wysłałem na Bemowo na wsparcie obciętej 23.
Aha, czyli postawienie na 1 stanowisku 13 i 23. Nie za ciasno?

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 01 lis 2010, 21:39

volviak pisze:Żeby nie było, że umiem tylko krytykować podam teraz kilka moim zdaniem najbardziej sensownych rozwiązań:
- przeniesienie przystanku zbiorczego cmentarnych na pl. Konstytucji, co umożliwi przesiadki z linii z Dolnego Mokotowa oraz zapłowieckich "500"
Na Pl. Konstytucji nie ma na to miejsca. Ale tegoroczny manewr z 519 wzbudził we mnie myśl, czy nie dało by się tego wszystkiego przenieść na Emilii Plater. Miejsca jak mrówków, zwłaszcza gdyby wyciąć stamtąd samochody, co szczególnym utrudnieniem dla nich by tego dnia nie było.
volviak pisze:wydłużenie jednej linii cmentarnej (najsłabszej) z Królewskiej przez Spacerową i Sobieskiego i św. Bonifacego do Wilanowa.
Jest taka linia. 180 się nazywa. Nawet jeżeli nie ma magicznego "C" w numerze.

[ Dodano: 01-11-2010, 21:40 ]
Georg pisze:Aha, czyli postawienie na 1 stanowisku 13 i 23. Nie za ciasno?
Tyle samo miejsca zajmuje normalnie mocne 23. Nawet by sie zajeżdżać mogło, bo na Bemowie jest żeberko do wyprzedzania się.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Georg

Post autor: Georg » 01 lis 2010, 21:42

pawcio pisze:Nawet by sie zajeżdżać mogło, bo na Bemowie jest żeberko do wyprzedzania się.
To jest właśnie to, o czym nie wiedziałem. Bardzo dobry pomysł. =D>

desert_eag

Post autor: desert_eag » 01 lis 2010, 21:47

PiotrekP pisze:
piotram pisze:Chociażby takie C90. Dla kogo to niby jest?
Najbardziej zapełniona linia przyjeżdżająca na przystanek Okopowa ze wszystkich 4, sorry.
Dziś miałem przyjemność. Wszystkie potokowe kursy C90 nabite konkretnie. Jechałem na ostatniego o 19:00 z Powązek - wóz nabity po dach. Przy okazji: Czy nie da się, do cholery, wprowadzić jakiegoś ręcznego systemu zarządzania pieszymi na skrzyżowaniu Okopowa/Powązkowska? To nie jest normalne, że aby przejechać, muszę posuwać wóz centymetr po centymetrze aż "przerwę kordon"...

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 01 lis 2010, 21:47

pawcio pisze:Jest taka linia. 180 się nazywa. Nawet jeżeli nie ma magicznego "C" w numerze.
A przesiadkę na linie z Królewskiej (wygodną, bo niewygodna to i ze 116 jest) umożliwia?
pawcio pisze:Na Pl. Konstytucji nie ma na to miejsca. Ale tegoroczny manewr z 519 wzbudził we mnie myśl, czy nie dało by się tego wszystkiego przenieść na Emilii Plater. Miejsca jak mrówków, zwłaszcza gdyby wyciąć stamtąd samochody, co szczególnym utrudnieniem dla nich by tego dnia nie było.
Rozwiązanie bardzo dobre, ale mimo wszystko wątpię by przeszło. Zaraz podniosłyby się krzyki, że dojazd na Centralny samochodem w tym dniu musi być jak najsprawniejszy z powodu dużej liczby przyjezdnych. Tak, ja wiem, że można ten samochód postawić gdzie indziej, ale beton będzie wiedział swoje.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 01 lis 2010, 21:53

desert_eag pisze:Przy okazji: Czy nie da się, do cholery, wprowadzić jakiegoś ręcznego systemu zarządzania pieszymi na skrzyżowaniu Okopowa/Powązkowska? To nie jest normalne, że aby przejechać, muszę posuwać wóz centymetr po centymetrze aż "przerwę kordon"...
O to to... wczoraj stał Pan Policjant i jakoś jeszcze stadko samobójców powstrzymywał, dzisiaj nikogo mądrego przy przejściu nie było i przejazd tam był paskudny. Podobnie jak przejazd Powązkowską, gdzie ludzie łazili po jezdni jak po deptaku jakimś nie przejmując się niczym i nikim, a ludzie w mundurach nie przejmowali się tym, że masy na jezdni hasają.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

ODPOWIEDZ