Plany remontowe Tramwajów Warszawskich

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 paź 2010, 22:40

MichalJ pisze: Z tym, że proste tory nie mają wpływu na przystanki i odwrotnie, to też nie do końca. Raz, że nie takie proste, skoro nowe ze starym się nie zeszło. A dwa, że przystanki "za" dają większe pole do manewru, np. możliwość zrobienia splotu (nie mówię, że akurat tu koniecznie trzeba). No i trzy, że czasem trzeba tory przesunąć na bok dla zrobienia miejsca wysepce (też nie mówię, że akurat tu).
No to skoro nie wiesz, czy "akurat tutaj", to po co na wszelki wypadek się burzysz? Żeby nie stracic opinii malkontenta? :p

Geometria właściwie inna wyjść nie może. Sploty nic by nie dały w sytuacji, gdy i tak musi być oddzielna, bezkolizyjna faza, wywoływana tylko w razie potrzeby (nie ma współbieżnej relacji kołowej czy pieszej za bardzo).

A według tego, co czytam w komentarzach na Autobusie Czerwonym, perony i barierki zostały wg SIWZ zamówione jako rozbieralne.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 20 paź 2010, 9:30

pawcio pisze:Nie zeszły się łuki, a nie odcinki proste.
Wzdłuż Nowowiejskiej się nie zeszły, nieźle kombinowali jak to wpiąć pod stary krzyżak.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 03 lis 2010, 14:18

Na Nowowiejskiej te braki 1 m torów w relacji południe - wschód mogą w najmniej oczekiwanym momencie uniemożliwić np. objazd Marszałkowską-Andersa trasy w Chałubińskiego - JPII, gdyby na tej ostatniej coś się stało.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 03 lis 2010, 15:53

Oczywiście. Nikt nie jest z tego powodu zachwycony. Trzeba było robić, już by było gotowe... :/
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 03 lis 2010, 19:23

Sraczka przedwyborcza.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 12 lis 2010, 23:25

Raport na gorąco pisze:Zamknięty wiadukt na rondzie Starzyńskiego

(...) - Droga jest zamknięta ze względu na prace przy renowacji trakcji tramwajowej - powiedział rzecznik ZDM, Adam Sobieraj.

Na wiadukcie nic się jednak nie dzieje, nie pojawili się robotnicy i żadnych prac nie rozpoczęto. (...)
http://www.zw.com.pl/artykul/362489,532 ... kiego.html

Pomijając błędne użycie słowa trakcja o co tu chodzi?. Naprawa sieci z wiaduktu :?: .
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 12 lis 2010, 23:53

Bernard pisze:Pomijając błędne użycie słowa trakcja
Już z pięć razy była o tym dyskusja: może razić fachowców, ale błędne nie jest (to jedno ze znaczeń podawanych w słowniku).
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 04 gru 2010, 0:33

Obrazek

Tramwajarze odczepią się od praskich kamienic

– Odepniemy sieć trakcyjną od budynków przy ul. Stalowej – obiecują Tramwaje Warszawskie. Słupy trakcyjne w kształcie pastorałów mają się pojawić do końca marca.

– Projekt słupów został zaakceptowany przez stołecznego konserwatora zabytków – mówi Michał Powałka z Tramwajów Warszawskich. – Toczy się już przetarg. Odpinanie trakcji na Stalowej ma się zakończyć w pierwszym kwartale przyszłego roku – zapowiada.

To efekt protestów mieszkańców kilkunastu praskich kamienic, do których ścian frontowych grubymi, stalowymi linami od lat przymocowana jest sieć trakcyjna. Nie została zdemontowana nawet przy okazji tegorocznego remontu torowiska.

– Mieszkam na pierwszym piętrze domu przy Stalowej 15. Kiedy przejeżdża tramwaj, jest jak w wesołym miasteczku: trzęsie się cały budynek – skarży się Andrzej z Pragi-Północ. – Paranoja. Chcemy tego tramwaju, ale bez przewodów podpiętych do domów – tłumaczy.

W jaki inny sposób zamontować trakcję? Mieszkańcy zaproponowali, żeby Tramwaje Warszawskie zdjęły przewody elektryczne z elewacji. – Wystarczy je zainstalować na słupach trakcyjnych – tłumaczą.

Tramwajarze odpowiadali wcześniej protestującym wspólnotom mieszkaniowym, że sieć tramwajowa podpięta do budynków to standard w zachodnioeuropejskich miastach, np. w Niemczech.

– Tam wspólnoty dostają jednak z tego tytułu rekompensaty pieniężne, dzięki którym mogą sfinansować np. remonty nadwyrężonych budynków – odpowiadają mieszkańcy.

W końcu nastąpił przełom. Urzędnicy pójdą na rękę prażanom. Na Stalowej przewody zostaną umieszczone na słupach trakcyjnych w formie pastorałów, które posłużą jednocześnie za latarnie.

To kolejna poprawka po pechowej wymianie i wyciszeniu torów na Stalowej. Jak twierdzi ratusz, prace zakończyły się na przełomie sierpnia i września. Wykonawca do dziś poprawia niedoróbki.
http://www.zyciewarszawy.pl/artykul/10, ... ienic.html
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 04 gru 2010, 2:50

ŻW pisze:To kolejna poprawka po pechowej wymianie i wyciszeniu torów na Stalowej. Jak twierdzi ratusz, prace zakończyły się na przełomie sierpnia i września. Wykonawca do dziś poprawia niedoróbki.
to znaczy? Co było wcześniej naprawiane?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 gru 2010, 9:50

Brednia na bredni. Jak to w ŻW.

Najbardziej rozwalają mnie te bajki o budynkach trzęsących się od sieci trakcyjnej, yeah.

esbek
Kontakt:

Post autor: esbek » 19 gru 2010, 17:52

Glonojad pisze: Najbardziej rozwalają mnie te bajki o budynkach trzęsących się od sieci trakcyjnej, yeah.
Może tam mieszkają sami sejsmolodzy?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 gru 2010, 21:56

Raczej same sejsmografy :P

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 gru 2010, 22:17

Z drugiej strony - jak już wierzą, że to sieć trakcyjna, to jak im się ją zdejmie, będą chwalili i z tej wiary im będzie mniej przeszkadzało mimo, że pewnie 90% tych drgań to od masy wagonu po torach jadącej pochodzi. :D

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 20 gru 2010, 14:58

Glonojad pisze:Najbardziej rozwalają mnie te bajki o budynkach trzęsących się od sieci trakcyjnej, yeah.
Tak. Powstanie las słupów z pastorałami zasłaniające widok a drgania i tak będą nadal. Wtedy dopiero będzie kwik jak nadal się musztardówki będą chwiały na stole....

A przy okazji - zaczynam mieć wątpliwości czy Nowowiejska na odcinku Zbawiciela-Politechnika doczeka chociaż do wiosny. Już teraz przejazd tramwajem daje wrażenie wycieczki do GOP, a patrząc na torowisko widać wyraźnie poszerzenia i zapadnięcia szyn (niskacze niedługo będą tam zdejmować asfalt). Wywalenie Nowowiejskiej będzie tragedią komunikacyjną, bo nie ma za bardzo jak przeprowadzić objazdy - na skrzyżowaniu z Niepodległości dwa skręty są martwe dzięki polityce Miejskiego Koordynatora Remontów.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 08 sty 2011, 17:42

Obrazek

Grube słupy tramwajarzy

Tramwajarze szykują się do odpięcia trakcji od kamienic na Stalowej. Przy okazji ustawiają słupy, które denerwują obrońców zabytków. – Nic tu do siebie nie pasuje – argumentują.

Słupy trakcyjne miały pasować do pastorałów. Ale na skrzyżowaniu z Inżynierską i 11 Listopada pojawiły się grube monstra – alarmuje Joanna Garbarska z Pragi.

– Estetyczny bałagan – kwituje Natalia Romik z Praskiego Centrum Rewitalizacji Precel. – Mała architektura powinna współgrać z wyjątkowym charakterem Stalowej. Szkoda, że się nie udało – ubolewa.

Odpięcie trakcji od budynków to realizacja obietnicy złożonej przez Tramwaje Warszawskie mieszkańcom kamienic przy Stalowej, do których ścian frontowych na hakach przytwierdzone są kable. Mieszkańcy od lat skarżą się na wstrząsy, ale trakcja nie została zdemontowana podczas remontu torowiska w 2010 r. Decyzja zapadła dopiero po jego zakończeniu.

Na skrzyżowaniu pojawiło się dziewięć słupów, z czego siedem ma 36 centymetrów średnicy. Tymczasem wzdłuż Stalowej ma stanąć w tym roku 38 słupów trakcyjno-oświetleniowych o średnicy 21 cm. Wygląd tych ostatnich był konsultowany z konserwatorem zabytków („grubasów“ już nie).

– Słupy na skrzyżowaniu Stalowej, Inżynierskiej i 11 Listopada są grubsze, bo muszą utrzymać odciągi sieci trakcyjnej. Tutaj schodzi się sieć z torowisk na trzech ulicach – tłumaczy Teresa Kotwica z Tramwajów Warszawskich.

Bałagan pogłębia fakt, że Zarząd Dróg Miejskich ustawił w 2009 roku pastorały między Tesco przy Stalowej a zajezdnią Czynszowa. A dalej? Stoi, co popadnie. – Powstała bałaganiarska mieszanka stylów: przedwojennych latarni, PRL-owskich i nowoczesnych lamp – mówią członkowie stowarzyszenia Nowa Praga.

Ratusz obiecuje stopniowe ujednolicanie małej architektury na Stalowej. Według Teresy Kotwicy, trakcja ma zostać odpięta w trzecim kwartale tego roku. Jeszcze dwa miesiące temu tramwajarze obiecywali, że stanie się do końca marca tego roku. Powód poślizgu – tramwajarze chcą, żeby w kosztach uczestniczyli drogowcy z ZDM.
http://www.zyciewarszawy.pl/artykul/10, ... jarzy.html

ODPOWIEDZ