Komunikacja miejska na Dolnym Mokotowie

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 10 gru 2010, 11:37

To prawda.

Chodziło mi zresztą po głowie coś takiego:

-> 111 przez pl. Krasińskich, Anielewicza i Powązkowską na Chomiki
-> silne 180 przez Senatorską, Leszno, Górczewską dokądś tam
-> porządne 107 z Esperanto gdzieś na Dolny Mokotów
-> coś porządnego z centrum na Torwar (niech będzie 105 po wchłonięciu zachodniego 125)
-> wzmocnienie 519 do Wilanowa (coś wysłać do Powsina)
-> kasacja 171 i E-2.

To tak roboczo... ;)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

MichalJ

Post autor: MichalJ » 10 gru 2010, 11:43

A jakieś uzasadnienie?

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 10 gru 2010, 11:45

Wszystko ciekawe tylko 180 musiałoby kursować gdzieś tak co najmniej co 7,5 minuty, a nie wiem czy na Powsińską nie byłoby to nieco za dużo :-k Jeśli chodzi o końcówkę na Bemowie to mogłoby to być Os. Górczewska (prosto od PŚ) ale nie wiem czy nie wymogłoby to likwidacji 501 :-k
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

osa

Post autor: osa » 10 gru 2010, 12:04

pawcio pisze:Czasami upychało się tam więcej wozów, ale to tylko okazjonalnie i krótkotrwale. Te pierwsze cztery wtyczki były z kategorii "nie ruszać".
Ot, wtyczkowa polityka ZTM, której nie pojmuję, a która ma tu wielu wyznawców. ”Nie ruszać” wtyczek, ale o tym sza, żeby się ludziska czasem nie dowiedzieli, że mogą liczyć na więcej kursów. I tak się to utrzymywało, jak rozumiem, przez wiele miesięcy. Brawo.

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 10 gru 2010, 12:19

111 na Chomiczówce byłoby bardzo dobre, to byłyby chyba całkiem wyrównane potoki po obu stronach trasy.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

MichalJ

Post autor: MichalJ » 10 gru 2010, 13:10

osa pisze:
pawcio pisze:Czasami upychało się tam więcej wozów, ale to tylko okazjonalnie i krótkotrwale. Te pierwsze cztery wtyczki były z kategorii "nie ruszać".
Ot, wtyczkowa polityka ZTM, której nie pojmuję, a która ma tu wielu wyznawców. ”Nie ruszać” wtyczek, ale o tym sza, żeby się ludziska czasem nie dowiedzieli, że mogą liczyć na więcej kursów. I tak się to utrzymywało, jak rozumiem, przez wiele miesięcy. Brawo.
Jak gdzieś napisałeś o tajnych wtyczkach to chyba ani jednego komentarza przeciwko wtyczkom nie było, wszyscy jeden przez drugiego pisali, że się czepiasz i nie znasz. Oczywiście forum GW jest miejscem specyficznym, ale sam widzisz. Wtyczki są kul i TAK MA ZOSTAĆ.

A stałe wtyczki na 522 to kilka lat chyba chodziły.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 10 gru 2010, 13:53

Przez co najmniej dwa lata.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Pan Piotr
(XXXX)

Post autor: Pan Piotr » 10 gru 2010, 16:37

Bastian pisze:To prawda.

-> coś porządnego z centrum na Torwar (niech będzie 105 po wchłonięciu zachodniego 125)
-> kasacja 171 i E-2.

To tak roboczo... ;)
Nie rozumiem tych wszystkich propozycji kasacji 171, linia się jak na razie dobrze trzyma, ma dobrą częstotliwość, po co to rozwalać. Jeżeli jest nadpodaż za Bemowo-Ratusz to chyba w pierwszej kolejności lepiej wywalać 507?
Na ile porządne to 107?

To 180 to w sumie w dużej mierze byłoby pogrzebanym 522, tylko szkoda że nie zahaczałoby o CENTRUM. Zostawiasz praktycznie relację: PŁOCKA-SZPITAL/WOLA-RATUSZ/KINO FEMINA - CENTRUM na jednej linii 520, bo jak rozumiem 422 jest również w planie do ukatrupienia. Nie jest trochę mało?

A może tak:

105, 107, 111, 519, E-2 - [ tak jak proponowałeś ]

171 - z Górczewskiej do Centrum i dalej Marszałkowską, Waryńskiego, TŁ do Marysina
[ co 6/10/10 - koordynacja ze 190 ] - nie przesadzajmy z dotychczasowym przyspieszeniem 520. Linia 171 na nowej trasie nie miałaby słabych końcówek.

180 - tak jak proponowałeś przez Senatorską, pl. Bankowy, Górczewską, ale do Znanej...
[ co 7,5/7,5/10 ] - i tutaj 2 pieczenie na jednym ogniu, bo od razu załatwia się problem 422, bo dotychczasowi pasażerowie 422 tracą połączenie z zaledwie 4 przystankami - pl. Unii Lubelskiej, <M> Politechnika, pl. Konstytucji, Centrum

520 - zastąpione prawie w całości przez częstsze 171, które miałoby bardziej równomierne wykorzystanie. Na Znaną przychodzi naprawdę częste 180.

No i 422 wraz z 520 kończy karierę.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 gru 2010, 16:52

osa pisze:
To jakie proponujesz rozwiązanie? Zakaz wtyczek i okresowe ograniczanie planu?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 10 gru 2010, 17:44

XXXX pisze: Nie rozumiem tych wszystkich propozycji kasacji 171, linia się jak na razie dobrze trzyma, ma dobrą częstotliwość, po co to rozwalać. Jeżeli jest nadpodaż za Bemowo-Ratusz to chyba w pierwszej kolejności lepiej wywalać 507?
Tylko 171 przydusza 190 i drugą końcówkę ma równie słabą, a 507 jest w miarę niezależne i z bardzo mocną drugą końcówką.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

tm42195

Post autor: tm42195 » 10 gru 2010, 18:20

Bastian pisze:To prawda.

-> kasacja 171 i E-2.

To tak roboczo... ;)
Nie wiem jak 171, ale E-2 jest linią potrzebną i solidnie obciążoną. Zapraszam w szczycie porannym na Stegny, kiedy ciężko jest wejść do autobusu. Pomijanie przez tę linię zespołu Dolna ma jak najbardziej sens.
Uważam, że samo 116 nie udźwignie ciągu Wilanów-Stegny-Al. Ujazdowskie. Nienajgorszym pomysłem może być skierowanie E-2 do miasteczka Wilanów.
Uprzedzając wątpliwości od razu odpowiem - tak, E-2 jest szybsze niż 116. Na przykład dzisiaj szacunkowo 5-6 minut na odcinku Czarnomorska-Pl. Trzech Krzyży.

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 10 gru 2010, 18:40

Bastian pisze: -> kasacja 171 i E-2.
Bzdura ](*,) .
Co do zamiany 180 ze 111 to też są minusy, takie na przykład, że wydłuża się czas dojazdu do przesiadki na trasę W-Z :arrow: Praga, której to Gocław nie musi mieć, bo ma na Pragę częste 509 plus pewnie jeszcze coś...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 10 gru 2010, 18:42

A Wisłostrada ma 162 :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 10 gru 2010, 18:43

Niecała.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 gru 2010, 18:45

I znowu w kółko Macieju, chyba rzeczywiście sobie tzw. przodki standardowych kontrargumentów w typowych dyskusjach muszę przygotować...
tm42195 pisze:
Nie wiem jak 171, ale E-2 jest linią potrzebną i solidnie obciążoną.
Dobrze, że podkreśliłeś obie kwestie, bo z drugiej wcale nie musi wynikać pierwsza.
Pomijanie przez tę linię zespołu Dolna ma jak najbardziej sens.
Dla Ciebie z pewnością, skoro z tego zespołu nie korzystasz. Biorąc pod uwagę jednak, że w tym ZP duży ruch jest nawet po 22, wstrzymałbym się z uogólnianiem subiektywnej opinii na ogólną ocenę układu komunikacyjnego.
Uważam, że samo 116 nie udźwignie ciągu Wilanów-Stegny-Al. Ujazdowskie.
Ponieważ, jak wiadomo, zdolność przewozową definiuje się liczbą linii, a nie liczbą kursów w godzinie.
Uprzedzając wątpliwości od razu odpowiem - tak, E-2 jest szybsze niż 116. Na przykład dzisiaj szacunkowo 5-6 minut na odcinku Czarnomorska-Pl. Trzech Krzyży.
Owszem, czas przejazdu netto ma na papierze i miewa w rzeczywistości krótszy, ale to jest tylko pół prawdy (czyli całe ...). Liczy się czas podróży, a na to ma wpływ czas oczekiwania i dojścia (który jest rzecz oczywista gorszy, gdy mamy do czynienia z dwiema liniami o różnym charakterze, a zatem - różnych czasach przejazdu i lokalizacjach przystanków).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

ODPOWIEDZ