Zmiany obsługowe - styczeń 2011
Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS
Ja jechałem w środę SU18 z Mobilisu na 114. Na Żerań FSO przyjechał na 0, a na pętlę Bródno-Podgrodzie zajechał na +1.Drivter1234 pisze:Niestety... Będzie dramat... Przez Mobilis będzie non stop sterowanie, bo te wozy nie dość że ledwo się zbierają to jeszcze kaganiec i to nawet nie na 60 km/h a na 58 km/h więc może być nie wesołoDesert pisze:Jestem ciekaw jak się w czasie wyrobią jak na 114 w DP bez korków ~ (-3) to standardPodobnie będzie pewnie na kolejnych liniach które będą dostawać... Znając życie to inne brygady będą zmuszone do wyprzedzania Mobilisiaków
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
I jest to z pewnością w rozkładach jazdy linii dziennych uwzględniane.Bierut pisze:Po 23.00 można zgodnie z przepisami 60 km/h.
"Czasami" to dobre słowo.To po pierwsze. Po drugie autobusy czasami wyjeżdżają poza teren zabudowany.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
710 ostatni zjazd 1.13. Po 23.00 jest jeszcze do przejechania ponad 2 półkursy + zjazd z Piaseczna do R-1. Takich kwiatków jest zapewne wiele.Glonojad pisze:I jest to z pewnością w rozkładach jazdy linii dziennych uwzględniane.Bierut pisze:Po 23.00 można zgodnie z przepisami 60 km/h.![]()
"Czasami" to dobre słowo.To po pierwsze. Po drugie autobusy czasami wyjeżdżają poza teren zabudowany.
Np. przejazd dużym kółkiem na 733 to 60 km z czego wiele km poza terenem zabudowanym.
Oczywiście nie mówię o Mobilisie tylko ogólnie o ogranicznikach stosowanych w pojazdach przeznaczonych do komunikacji miejskiej.
[ Dodano: |30 Gru 2010|, 2010 10:52 ]
Nie, nie można. Podwyższenie prędkości w terenie zabudowanym nie dotyczy autobusów i sam. cieżarowych. Dlatego np. na trasie siekierkowskiej 401 nie można jechac więcej niż 50 (oczywiscie w godz. 5.00-23.00).MichalJ pisze:Tam gdzie na terenie zabudowanym stoi znak '60' można tyle jechać także autobusem.
- Drivter1234
Nie, wkracza na 523 i 401.marekb pisze:Czy prawdą jest że od styycznia Mobilis wkracza na 160?
[ Dodano: |30 Gru 2010|, 2010 11:01 ]
Niestety, zgadza się, skrzynia jest tak przykręcona na oszczędności że szok. Biegi się zmieniają przy 1.300 obr./min. więc nie wiem czy one osiągają swój moment obrotowy. A w połączeniu z 6-cio biegową skrzynią jest to mocno odczuwalne, bo przy 30 km/h mają wpinają już 3 bieg.Desert pisze:Kaganiec kagańcem ale przyśpieszenie mają zaiście zabójcze co jest ich zgubą![]()
EOT
[ Dodano: |30 Gru 2010|, 2010 11:04 ]
Niestety ale się nie zgodzę, w terenie zabudowanym ciężarówki powyżej 3,5 tony i autobusy BEZ WZGLĘDU na podwyższenia prędkości mają cały czas 50 km/h w godzinach 5:00-23:00 a w godzinach 23:00-5:00 mają 60 km/hMichalJ pisze:Tam gdzie na terenie zabudowanym stoi znak '60' można tyle jechać także autobusem.
[ Dodano: |30 Gru 2010|, 2010 11:07 ]
Komunikacja miejska może poruszać się tylko kursami max. do 50 km. Chodzi mi o to że pół kółka nie może być dłuższe niż 50 km. Tak stanowią przepisy.Bierut pisze:710 ostatni zjazd 1.13. Po 23.00 jest jeszcze do przejechania ponad 2 półkursy + zjazd z Piaseczna do R-1. Takich kwiatków jest zapewne wiele.Glonojad pisze: I jest to z pewnością w rozkładach jazdy linii dziennych uwzględniane.![]()
"Czasami" to dobre słowo.
Np. przejazd dużym kółkiem na 733 to 60 km z czego wiele km poza terenem zabudowanym.
Oczywiście nie mówię o Mobilisie tylko ogólnie o ogranicznikach stosowanych w pojazdach przeznaczonych do komunikacji miejskiej.![]()
[ Dodano: |30 Gru 2010|, 2010 10:52 ]Nie, nie można. Podwyższenie prędkości w terenie zabudowanym nie dotyczy autobusów i sam. cieżarowych. Dlatego np. na trasie siekierkowskiej 401 nie można jechac więcej niż 50 (oczywiscie w godz. 5.00-23.00).MichalJ pisze:Tam gdzie na terenie zabudowanym stoi znak '60' można tyle jechać także autobusem.
[ Dodano: |30 Gru 2010|, 2010 11:08 ]
Ok. zgodzę się, tyle że teraz jest pusto.ashir pisze:Ja jechałem w środę SU18 z Mobilisu na 114. Na Żerań FSO przyjechał na 0, a na pętlę Bródno-Podgrodzie zajechał na +1.Drivter1234 pisze: Niestety... Będzie dramat... Przez Mobilis będzie non stop sterowanie, bo te wozy nie dość że ledwo się zbierają to jeszcze kaganiec i to nawet nie na 60 km/h a na 58 km/h więc może być nie wesołoPodobnie będzie pewnie na kolejnych liniach które będą dostawać... Znając życie to inne brygady będą zmuszone do wyprzedzania Mobilisiaków
Wczoraj również jechałem SU18 z Mobilisu, ale tym razem na 190 i również był o czasie.
Teraz Mobilis nie jeździ opóźniony, jak jeździł na początku miesiąca.
Drivter1234 pisze:Nie, wkracza na 523 i 401.marekb pisze:Czy prawdą jest że od styycznia Mobilis wkracza na 160?
[ Dodano: |30 Gru 2010|, 2010 11:01 ]Niestety, zgadza się, skrzynia jest tak przykręcona na oszczędności że szok. Biegi się zmieniają przy 1.300 obr./min. więc nie wiem czy one osiągają swój moment obrotowy. A w połączeniu z 6-cio biegową skrzynią jest to mocno odczuwalne, bo przy 30 km/h mają wpinają już 3 bieg.Desert pisze:Kaganiec kagańcem ale przyśpieszenie mają zaiście zabójcze co jest ich zgubą![]()
EOT
[ Dodano: |30 Gru 2010|, 2010 11:04 ]Niestety ale się nie zgodzę, w terenie zabudowanym ciężarówki powyżej 3,5 tony i autobusy BEZ WZGLĘDU na podwyższenia prędkości mają cały czas 50 km/h w godzinach 5:00-23:00 a w godzinach 23:00-5:00 mają 60 km/hMichalJ pisze:Tam gdzie na terenie zabudowanym stoi znak '60' można tyle jechać także autobusem.
Wiadomo, kto wystawi dodatkowe wozy (i ile) na 527 (DP) i 160 (DŚ)? 360 całe dla "Stalowej" ?
marekb
NIE. Podwyższenie prędkości POWYŻEJ 60 km/h ma zastrzeżenie, że dotyczy tylko osobowych, do 3.5 tony itd.Drivter1234 pisze:Niestety ale się nie zgodzę, w terenie zabudowanym ciężarówki powyżej 3,5 tony i autobusy BEZ WZGLĘDU na podwyższenia prędkości mają cały czas 50 km/h w godzinach 5:00-23:00 a w godzinach 23:00-5:00 mają 60 km/hMichalJ pisze:Tam gdzie na terenie zabudowanym stoi znak '60' można tyle jechać także autobusem.
Podwyższenie do 60 km/h dotyczy wszystkich.
§ 27.
1. Znak B-33 "ograniczenie prędkości" oznacza zakaz przekraczania prędkości określonej na znaku liczbą kilometrów na godzinę. (...)
3. Znak B-33, określający dopuszczalną prędkość większą niż 60 km/h, umieszczony na obszarze zabudowanym, dotyczy samochodu osobowego, motocykla i samochodu ciężarowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, (...)
Pobieżnie wertując przepisy znalazłem jedynie tyle w rozporzadzeniu o znakach i sygnałach drogowych (§ 27 ust 3):Bierut pisze: Podwyższenie prędkości w terenie zabudowanym nie dotyczy autobusów i sam. cieżarowych
Znak B-33, określający dopuszczalną prędkość większą niż 60 km/h, umieszczony na obszarze zabudowanym, dotyczy samochodu osobowego, motocykla i samochodu ciężarowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t (...)
PoRD nie wspomina w stosownym przepisie, na ile dobrze szukałem o wyłączeniach spod zwiększenia dopuszczalnej prędkości na obszarze zabudowanym.
Popatrz, jaka franca!
Układ całek prawdopodobnie na 527 nie zmieni się, będzie to tylko kwestia wiekszej ilości dodatków prawdopodobnie +2 lub + 3, to wszystko. W międzyszczycie bedzie kursować co 20 minut, jak do tej pory. Dodatkowe wozy najprawdopodobniej wystawi stalowa. a 360 to ma być dawne Z-3 czyli jak sądze 7 brygad, wtedy 4 dodatki były z R-13, 2 dodatki z R-10 oraz jeden dodatek z ITS.marekb pisze:Wiadomo, kto wystawi dodatkowe wozy (i ile) na 527 (DP) i 160 (DŚ)? 360 całe dla "Stalowej" ?