Zmiany obsługowe - styczeń 2011

Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS

bepe

Post autor: bepe » 01 sty 2011, 17:04

Stockholmare za ZTM pisze:Powodem zmian są znaczne straty czasu spowodowane kongestią ruchu
Czym?

Georg

Post autor: Georg » 01 sty 2011, 17:53

czym? co to jest "kongestia"?

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 01 sty 2011, 17:55

Korek
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

Awatar użytkownika
Mong
(ZEA_R-0)

Post autor: Mong » 02 sty 2011, 0:00

bepe pisze:
Stockholmare pisze: Powodem zmian są znaczne straty czasu spowodowane kongestią ruchu
Czym?
Weź popraw to cytowanie bo to ZTM napisał :razz:
PWN pisze: kongestia daw. «gwałtowny przypływ krwi do mózgu lub innego organu»
:D

Awatar użytkownika
ZaciszaniN
Kontakt:

Post autor: ZaciszaniN » 02 sty 2011, 0:17

Georg pisze:Odczep się od 122. Tam są takie czasy że trzeba jechać żeby się wyrobić na około 0, a nie się wlec.
Z tego konkluzja, że PKS nie powinien obsługiwać żadnej linii. Np. na 120 zdarzało się, że weekendowe brygady PKSu notorycznie przyjeżdżały poopóźniane o 6-10 minut, a popołudniowe dodatki przejęte od R13 w ogóle nie wyjeżdżały z bazy (np. 16 grudnia 014B/120), bo brakowało wozów. Na szczęście jest szansa, że niebawem się to zmieni.
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.

Awatar użytkownika
drja

Post autor: drja » 02 sty 2011, 0:22

ZaciszaniN pisze:
Georg pisze:Odczep się od 122. Tam są takie czasy że trzeba jechać żeby się wyrobić na około 0, a nie się wlec.
Z tego konkluzja, że PKS nie powinien obsługiwać żadnej linii. Np. na 120 zdarzało się, że weekendowe brygady PKSu notorycznie przyjeżdżały poopóźniane o 6-10 minut, a popołudniowe dodatki przejęte od R13 w ogóle nie wyjeżdżały z bazy (np. 16 grudnia 014B/120), bo brakowało wozów. Na szczęście jest szansa, że niebawem się to zmieni.
Aha, chyba zaczynam powód rozumieć. Skoro na 120, które mam pod nosem, są takie kwiatki, to przesuńmy tę dżumę na inną linię z dala ode mnie, niech tam się męczą? Zaiste, smerfastyczne rozwiązanie problemu...

NR
(tygrys)

Post autor: NR » 02 sty 2011, 0:26

ZaciszaniN pisze:
Dlaczego uogólniacie, przecież fakt odchyłki od rozkładu jest uzależniony od 1000 różnych powodów. Zdarzają się kierowcy w PKS "wolni" (w tym 1 jedna kierowczyni mająca na stałe 150 :evil: ), i tacy którzy jeżdżą zgodnie z marszrutą rozkładu - jak wszędzie

Awatar użytkownika
ZaciszaniN
Kontakt:

Post autor: ZaciszaniN » 02 sty 2011, 0:46

drja pisze:Aha, chyba zaczynam powód rozumieć. Skoro na 120, które mam pod nosem, są takie kwiatki, to przesuńmy tę dżumę na inną linię z dala ode mnie, niech tam się męczą? Zaiste, smerfastyczne rozwiązanie problemu...
120 odczuwa piętno PKSu odkąd Scanie zaczęły współistnieć w warszawskim parku taborowym, dlatego nie rozumiem, dlaczego akurat pasażerowie 120 mają przez cały czas użerać się z przemęczonymi kierowcami "Grodzia", którym po prostu nie chce się jeździć :?:
NR pisze:Dlaczego uogólniacie, przecież fakt odchyłki od rozkładu jest uzależniony od 1000 różnych powodów. Zdarzają się kierowcy w PKS "wolni" (w tym 1 jedna kierowczyni mająca na stałe 150 :evil: ), i tacy którzy jeżdżą zgodnie z marszrutą rozkładu - jak wszędzie
Po pierwsze nie uogólniam (np. szofer #A556 na 4/120 zwykle jeździ rozkładowo), a po drugie znam specyfikę problemu więc racz mnie nie pouczać. W weekendy powodem są kierowcy (zdarza się, że inni niż w tygodniu), bo jak wytłumaczyć fakt, że ITS i Mobilis przyjeżdżają zgodnie z rozkładem, a PKS nie i po ruszeniu z przystanku dalej jadą tempem wycieczkowym :?:
Obserwuję 120 odkąd udało mi się przeforsować trasę przez Zacisze więc znam tą linię najlepiej.

NR
(tygrys)

Post autor: NR » 02 sty 2011, 0:47

Chodziło mi bardziej o zdanie
ZaciszaniN pisze:Z tego konkluzja, że PKS nie powinien obsługiwać żadnej linii

Awatar użytkownika
ZaciszaniN
Kontakt:

Post autor: ZaciszaniN » 02 sty 2011, 0:52

NR pisze:Chodziło mi bardziej o zdanie
ZaciszaniN pisze:Z tego konkluzja, że PKS nie powinien obsługiwać żadnej linii
Bo tak jest - standard obsługi kierowców PKSu (zwłaszcza odnośnie punktualności w przypadku braku zdarzeń drogowych) ogólnie rzecz biorąc jest dość niski i nie są to tylko moje wrażenie.

fraktal

Post autor: fraktal » 02 sty 2011, 0:57

Nie wiem, po co ta dyskusja, skoro PKS może obsługiwać Grupę Południe i Grupę Wschód, a 122 należy do Grupy Północ, więc pksu tam nigdy nie będzie. Ja na przykład bym chętnie powitał scanie na 110, zamiast gniotów, jak również itsowe krótkie many na przykład na 103 albo nawet 303, skoro wszędzie przeszkadzają, ale nie można, bo umowy na obsługę linii są takie a nie inne.

Awatar użytkownika
drja

Post autor: drja » 02 sty 2011, 1:04

ZaciszaniN pisze:120 odczuwa piętno PKSu odkąd Scanie zaczęły współistnieć w warszawskim parku taborowym, dlatego nie rozumiem, dlaczego akurat pasażerowie 120 mają przez cały czas użerać się z przemęczonymi kierowcami "Grodzia", którym po prostu nie chce się jeździć :?:
Ok - ale co to jest za metoda "rozwiązania" problemu przez przesunięcie go na inną linię? Pasażerowie 122 są gorsi, że jak sugerował ktoś, można by im ten problem wcisnąć? Problemem jest Grodzio, to rolą ZTM powinno być zajęcie się tym, żeby do takich sytuacji nie dochodziło, żadne inne działanie niczego nie naprawi. Nawet jeśli brygady PKS-u przenieść po jednej na inne linie, rozpraszając problem.

Awatar użytkownika
ZaciszaniN
Kontakt:

Post autor: ZaciszaniN » 02 sty 2011, 1:10

drja pisze:Ok - ale co to jest za metoda "rozwiązania" problemu przez przesunięcie go na inną linię?
Zgadza się. To jest doraźne rozwiązanie. Co do docelowych to nie będę się wypowiadał, bo nie jestem w tej materii kompetentny. W każdym razie kontrakt obowiązuje do 2016 roku.
Pasażerowie 122 są gorsi, że jak sugerował ktoś, można by im ten problem wcisnąć?
Póki co odbieram pasażerów linii o dwa numery niższej, jako "gorszych" :-"

fraktal

Post autor: fraktal » 02 sty 2011, 1:15

drja pisze:to rolą ZTM powinno być zajęcie się tym, żeby do takich sytuacji nie dochodziło, żadne inne działanie niczego nie naprawi. Nawet jeśli brygady PKS-u przenieść po jednej na inne linie, rozpraszając problem.
ZTM albo przewoźnik musiałby zacząć karać za opóźnienia tak samo jak za przyspieszenia względem rozkładów. Wtedy by to mogło rozwiązać problem nie tylko Grodzia, ale także niektórych ślimaczących się kierowców innych firm. Tylko, że to trudno zrobić, bo kto miałby sprawdzać na przykład, czy opóźnienie nie powstało z przyczyn niezależnych od kierowcy.

Awatar użytkownika
ZaciszaniN
Kontakt:

Post autor: ZaciszaniN » 02 sty 2011, 1:20

fraktal pisze:ZTM albo przewoźnik musiałby zacząć karać za opóźnienia tak samo jak za przyspieszenia względem rozkładów. Wtedy by to mogło rozwiązać problem nie tylko Grodzia, ale także niektórych ślimaczących się kierowców innych firm. Tylko, że to trudno zrobić, bo kto miałby sprawdzać na przykład, czy opóźnienie nie powstało z przyczyn niezależnych od kierowcy.
Dokładnie :!: M.in. w tym tkwi problem.

Zablokowany