Dobrze, że dodałeś prawie normalnie.hafilip84 pisze:i nawet w warunkach urywanego zasięgu dało się prawie normalnie z sieci korzystać
Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Operator szybkiego internetu
Moderatorzy: Tyrystor, Szeregowy_Równoległy
Prawie normalnie, hehe
Jak my wyjechalismy na działkę, gdzie gawrony zawracają, to mimo dobrego zasięgu na telefonie, internetu nie było tam prawie żadnego. Mieliśmy rózne karty sim, ale coś złapało tylko u jednego operatora (nie pamiętam juz którego). Dobrym sposobem jest też wyłączyć obrazki, żeby nie marnować szybkości i pakietu.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Ja miałem problem z pozbyciem się Netii, wydzwaniali co dwa dni.
Ale póki miałem u nich połączenia telefoniczne, nie miałem powodu narzekać.
Ale póki miałem u nich połączenia telefoniczne, nie miałem powodu narzekać.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
To się skuszę chyba na UPC - rozwiązać tylko umowę z Neostradą trzeba.Piotrekbe pisze:Jakiś czas temu było porównanie prędkości internetu w Aster i UPC. Okazało się, że Aster w dużym stopniu nie osiąga takich prędkości jak podaje. UPC wygląda dużo lepiej. Porównanie robił Komputer Świat.Pawel_ pisze:A moją osobę kusi oferta Aster - Internet 60MB/s za jedyne 79 złotych.
Z tego co pamiętam to przy porównaniu prędkości 120 Mbitów Aster osiągnął 96 Mbit, a UPC 116 Mbit. Reszty testów nie pamiętam. Posiadam obecnie UPC 25 Mbitów i osiągam prędokość w testach 24,5 Mbita. Ja polecam UPC.Pawel_ pisze:To się skuszę chyba na UPC - rozwiązać tylko umowę z Neostradą trzeba.Piotrekbe pisze: Jakiś czas temu było porównanie prędkości internetu w Aster i UPC. Okazało się, że Aster w dużym stopniu nie osiąga takich prędkości jak podaje. UPC wygląda dużo lepiej. Porównanie robił Komputer Świat.
Już to pisałem. UPC nie ma jeszcze zgody UOKiK-u na transakcję, a wątpię, by w Warszawie była zgoda na fuzję z powodu znacznej koncentracji rynku.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
fik,
Miałem doświadczenia z Netia , negatywne, nie daj sie zrobić na szaro, obiecają 20Mbit, miesiac potrzymają na głodzie i zaoferują 2 Mbit z braku możliwości technicznych. Wróciłem do TP gdzie mam 10Mbit.
I tak na marginesie. Operatorzy prześcigają sie w dziesiątkach Mbit - pytanie - PO CO! Czy zdajecie sobie sprawę że:
1. nie wpływa to już własciwie na prędkość przeglądania stron, miedzy 4Mbit a 10Mbit nie ma juz jakiejkolwiek różnicy - ponieważ wczytywanie stron zależy dużo od pingu.
2. Dla maniaków ścigania - 100MBit to ~12MB/s - w tym tempie dziennie możecie pobierać 1TB! (cena dysku to 200zł a rzadko kto może podłączyć więcej niż 7 dodatkowych dysków) I co z tymi danymi zrobicie, większości człowiek nie jest już w stanie wykorzystać.
3. Streaming - taki szybki internet to dobra wymówka że mozna korzystać z mediów strumieniowych - obecnie media strumieniowe sana łącza 1Mbit albo w porywach do 4Mbit a pamiętacie ze 4Mbit po kompresji to juz naprawdę przyzwoita jakość.
Przykładowa jakość Blue Ray na 1080p to 60-80Mbit przesył. Konia z rzędem temu kto znajdzie mi serwis obsługujący VOD w jakości Blueray.
4. P2P, obowiązuje tu prawo popytu i podaży. Na materiał wysokiej jakości jest niewielu chętnych przez co są mniej rozpowszechnione a sumaryczna predkosc pobierania jest niska. Materiały gorszej jakości sa powszechne ale za razem mniejsze i łatwiej je pobrać. Co z tego że oglądanie trwa ponad 200x dłużej niż pobranie? Większość zadowoli się i tak niska jakością by obejrzeć więc nasze łącze nawet do tgo celu jest nieprzydatne.
5.Materiały online - i tu łacze mogło by pokazać swoje możliwości ale niestety - problem ezy po stronie dostawców usług - sa zbyt wolne. Sam zestawiłem sobie wirtualny dysk z kontem FTP - działa przyzwoicie.
Jak ktoś che to proszę bardzo, tylko płacił będzie za coś z czego i tak nie skorzysta
Obecnie w domu ma internet tak samo szybki jak na uczelni i uwierzcie przez cały miesiąc pobrałem raptem 60GB (głownie serwisy mapowe i synchronizacja danych z FTP) mimo możliwości na 2,5TB.
hafilip - własnie dlatego korzystam z tego pakietu za 15zł i 500MB - przestałem juz korzystac z WiFi w telefonie bo sie nie opłaca
Miałem doświadczenia z Netia , negatywne, nie daj sie zrobić na szaro, obiecają 20Mbit, miesiac potrzymają na głodzie i zaoferują 2 Mbit z braku możliwości technicznych. Wróciłem do TP gdzie mam 10Mbit.
I tak na marginesie. Operatorzy prześcigają sie w dziesiątkach Mbit - pytanie - PO CO! Czy zdajecie sobie sprawę że:
1. nie wpływa to już własciwie na prędkość przeglądania stron, miedzy 4Mbit a 10Mbit nie ma juz jakiejkolwiek różnicy - ponieważ wczytywanie stron zależy dużo od pingu.
2. Dla maniaków ścigania - 100MBit to ~12MB/s - w tym tempie dziennie możecie pobierać 1TB! (cena dysku to 200zł a rzadko kto może podłączyć więcej niż 7 dodatkowych dysków) I co z tymi danymi zrobicie, większości człowiek nie jest już w stanie wykorzystać.
3. Streaming - taki szybki internet to dobra wymówka że mozna korzystać z mediów strumieniowych - obecnie media strumieniowe sana łącza 1Mbit albo w porywach do 4Mbit a pamiętacie ze 4Mbit po kompresji to juz naprawdę przyzwoita jakość.
Przykładowa jakość Blue Ray na 1080p to 60-80Mbit przesył. Konia z rzędem temu kto znajdzie mi serwis obsługujący VOD w jakości Blueray.
4. P2P, obowiązuje tu prawo popytu i podaży. Na materiał wysokiej jakości jest niewielu chętnych przez co są mniej rozpowszechnione a sumaryczna predkosc pobierania jest niska. Materiały gorszej jakości sa powszechne ale za razem mniejsze i łatwiej je pobrać. Co z tego że oglądanie trwa ponad 200x dłużej niż pobranie? Większość zadowoli się i tak niska jakością by obejrzeć więc nasze łącze nawet do tgo celu jest nieprzydatne.
5.Materiały online - i tu łacze mogło by pokazać swoje możliwości ale niestety - problem ezy po stronie dostawców usług - sa zbyt wolne. Sam zestawiłem sobie wirtualny dysk z kontem FTP - działa przyzwoicie.
Jak ktoś che to proszę bardzo, tylko płacił będzie za coś z czego i tak nie skorzysta
hafilip - własnie dlatego korzystam z tego pakietu za 15zł i 500MB - przestałem juz korzystac z WiFi w telefonie bo sie nie opłaca