Druga linia metra - dalsze plany rozbudowy
Moderator: JacekM
Wiem, ale nic jeszcze nie wiadomo. Wolałbym jednak STP a nie jakąś fabrykę głupich samochodów.Bernard pisze:Jeszcze nie wiadomo czy upadnie. Chińczycy się tym interesują.Stockholmare pisze: Powstałaby stacja techniczno-postojowa Żerań na terenach FSO, które niedługo upadnie i będzie teren.
Wiem, że oni nie ale jeszcze się taki nie narodził co by wszystkim dogodził. No i to świetny teren na STP: Obok planowanej linii metra i torów kolejowych i bez żadnych sąsiadów bo tam od zawsze były fabryki i przemysł.
- Bastian
- Sułtan Maroka
No pewnie, przecież żadna inna siła ich nie zmusi, by wleźli do tego gównianego metra 
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- 29 Ikarusów
Kiedyś czytałem, że Zielona Białołęka ma niezbyt pewne grunty. Wysoki poziom wód gruntowych, czy tereny pobagienne, czy "cuś"... Z tego powodu, bloczki budują tam niewysokie (dominują chyba 3-piętrowe), choć oczywiście devy miałyby apetyt na znacznie więcej pięterStockholmare pisze:Z tego czo wyczytałem powyżej są dwa problemy z naszym (prawobrzeżnej Warszawy) odcinkiem II linii metra:
1) Pociągnięcie metra na Zieloną Białołęke ale tak żeby godnie obsłużyć Bródno
2) STP
Wymyśliłem więc coś takiego![]()
Trasa linii: (...) TARGÓWEK 2 - Gilarska - ŚW. WINCENTEGO - Groera - Chodecka - BRÓDNO - Chodecka - Malborska - Głębocka - CH TARGÓWEK - Głębocka - DERBY - Skarbka z Gór - SKARBKA Z GÓR
Czy powyższa przesłanka, o ile prawdziwa, nie stanowi przeszkody dla budowy metra? Chyba, że wyciągnąć je na powierzchnię, ale to jest megaproblem z powodu 1) gęstej zabudowy devów 2) Trasy Toruńskiej.
Websterek pisze:Całe Bródno na jednej stacji metra? To już za sam pomysł należy się Nobel z głupotę. 45 tys ludzi jak się nagle zwali na 1 stacje, to będzie ciekawie.
Do czego pijesz bo jakoś nie bardzo rozumiem?Websterek pisze:Wiadomo, że to jest wyolbrzymienie. Po prostu nie jestem sobie wyobrazić koncepcji, że Stare i Nowe Bródno, Zacisze ( to na wschód od Radzymińskiej ), plus część Marek ( chyba, że powstanie jakiś parking na Białołęce ) będzie upychane do 1 stacji metra.
Ale ja chce dać 2 stacje: Bródno i Św. Wincentego.
Wydaje mi się że Białołęka i metro jak na razie to jedno wielkie nie porozumienie.
Na dzień dzisiejszy wygląda to tak że opracowano wstępny plan rozbudowy II linii metra na odcinku Połczyńska-Bródno i Stadion-Gocław. Nie podjęto decyzji w którą stronę pójdzie rozbudowa kolejnych odnóg odcinka Centralnego. Wg. mnie trochę za wcześnie na takie decyzje. Tym bardziej że miasto nie posiada pieniędzy na taką dużą inwestycję.
Białołęka i lepsza komunikacja miejsca to naprawdę ciężki orzech do zgryzienia. Podejrzewam że lepsze skomunikowanie dzielnicy z obecnymi stacjami PKP Płudy i Choszczówka wiele by nie pomogło.
A może lepszym i tańszym rozwiązaniem byłaby rozbudowa sieci kolejowej w głąb Białołęki? Oczywiście jeżeli jest szansa puszczenia takiej nitki (nie znam możliwości urbanistycznych w tej kwestii na Białołęce)
Na pewno przydałby się w tej dzielnicy inwestycje drogowe oraz bardziej rozplanowana zabudowa.
Moim skromnym zdaniem najlepiej aby II linia metra rozwijała się jednocześnie w dwóch kierunkach Zachodnim i Wschodnim(odnoga północna). Nawet kosztem rozbudowy linii po 2-3 stacje a nie cały odcinek jednocześnie. Takie rozwiązanie mogłoby pogodzić mieszkańców Bemowa,Woli i Targówka co zakończyło by dzisiejsze spory
Na dzień dzisiejszy wygląda to tak że opracowano wstępny plan rozbudowy II linii metra na odcinku Połczyńska-Bródno i Stadion-Gocław. Nie podjęto decyzji w którą stronę pójdzie rozbudowa kolejnych odnóg odcinka Centralnego. Wg. mnie trochę za wcześnie na takie decyzje. Tym bardziej że miasto nie posiada pieniędzy na taką dużą inwestycję.
Białołęka i lepsza komunikacja miejsca to naprawdę ciężki orzech do zgryzienia. Podejrzewam że lepsze skomunikowanie dzielnicy z obecnymi stacjami PKP Płudy i Choszczówka wiele by nie pomogło.
A może lepszym i tańszym rozwiązaniem byłaby rozbudowa sieci kolejowej w głąb Białołęki? Oczywiście jeżeli jest szansa puszczenia takiej nitki (nie znam możliwości urbanistycznych w tej kwestii na Białołęce)
Na pewno przydałby się w tej dzielnicy inwestycje drogowe oraz bardziej rozplanowana zabudowa.
Moim skromnym zdaniem najlepiej aby II linia metra rozwijała się jednocześnie w dwóch kierunkach Zachodnim i Wschodnim(odnoga północna). Nawet kosztem rozbudowy linii po 2-3 stacje a nie cały odcinek jednocześnie. Takie rozwiązanie mogłoby pogodzić mieszkańców Bemowa,Woli i Targówka co zakończyło by dzisiejsze spory