Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych

Modernizacja trasy tramwajowej w ciągu trasy W-Z

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 30 mar 2011, 14:56

KLIK
Obrazek
Nie ma zgody na przebudowę przystanku Stare Miasto

Tramwaje Warszawskie muszą zrezynować z projektu przebudowy przystanków Stare Miasto w obecnym kształcie - dowiedział się portal tvnwarszawa.pl. Zgody na jego realizację nie wyraziła stołeczna konserwator zabytków. Powód? -Zagrożenie dla przesuwającej się skarpy, na której stoi kościół św. Anny - tłumaczy Teresa Kotwica, rzeczniczka TW.

Jeszcze w styczniu pracownikom Tramwajów wydawało się, że wszystko pójdzie gładko, a na przystankach Stare Miasto pojawią się platformy dla pasażerów i światła, które usprawnią ruch w tym miejscu.

- Mamy już wstępny projekt budowy platform, który trafił do biura konserwatora zabytków. Czekamy na pozytywną opinię i od momentu, kiedy ją dostaniemy, potrzebujemy około pół roku na przeprowadzenie inwestycji - mówił wtedy w TVN Warszawa Grzegorz Madrjas z TW.

Konserwator mówi: nie

Opinia przyszła, ale negatywna. - Konserwator nie zogodziła się na realizację projektu. Tłumaczy, że to spowodowałoby zagrożenie dla skarpy wiślanej - mówi Teresa Kotwica, rzeczniczka Tramwajów. - Poinformowała, że przez kilka najbliższych lat zezwolenia na pewno nie wyda - dodaje rzeczniczka.

Co dalej z przystankami i projektem?

- Może będziemy musieli rozwiązać umowę z projektantem. Może projekt uda się zrealizować w innym miejscu? - zastanawia się na gorąco Kotwica. Ale decyzja zapadnie dopiero po uzgodnieniach z ekspertami. Tramwaje Warszawskie będą starały się wybrnąć z sytuacji.
Obrazek

Awatar użytkownika
kosa154

Post autor: kosa154 » 30 mar 2011, 22:30

No świetnie , chyba się nigdy nie doczekamy tych przystanków.
512 + M + 193

Awatar użytkownika
Majusi

Post autor: Majusi » 30 mar 2011, 23:31

Szkoda bo to usprawniłoby ruch na moście szczególnie w kontekście budowy II linii metra.
Chociaż sam problem sterowania za pomocą sygnalizacji na tym zespole przystanków nie byłby prostą sprawą.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 31 mar 2011, 9:58

Majusi pisze: Chociaż sam problem sterowania za pomocą sygnalizacji na tym zespole przystanków nie byłby prostą sprawą.
Więc należy się tylko cieszyć że zostanie po staremu, obawiając się jaki potwór mógłby z tego powstać...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 31 mar 2011, 11:06

Też dochodzę do takiego wniosku.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 31 mar 2011, 14:23

Glonojad pisze:Też dochodzę do takiego wniosku.
A ktoś robił symulację, co by się stało, gdyby ten most całkowicie wyciąć samochodom w DP 6-20? Zobaczy się to częściowo podczas budowy metra, ale tak z ciekawości pytam...
ŁK

Awatar użytkownika
Majusi

Post autor: Majusi » 31 mar 2011, 19:37

Nic by się nie stalo. Wydzielimy Buspas na Gdańskim i w całym obszarze Starej Pragi. Samochody niech sobie radzą.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 31 mar 2011, 21:14

Daruj sarkazm. Trasa mostu Gdańskiego jest trasą wybitnie tramwajową. Tam kursuje 1,5 linii autobusowej, co zupełnie nie kwalifikuje ciągu do wydzielenia buspasa. Jeśli już to tylko w formie TTA, co może takim głupim pomysłem by nie było.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 31 mar 2011, 21:16

Jarek pisze:Daruj sarkazm. Trasa mostu Gdańskiego jest trasą wybitnie tramwajową. Tam kursuje 1,5 linii autobusowej, co zupełnie nie kwalifikuje ciągu do wydzielenia buspasa. Jeśli już to tylko w formie TTA, co może takim głupim pomysłem by nie było.
co chyba nie byłoby możliwe bez kompleksowej przebudowy mostu (łącznie z nawierzchnią na dolnym pokładzie)?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 31 mar 2011, 21:18

TTA dla półtorej linii? Jaka byłaby sensowność ekonomiczna tego przedsięwzięcia?!
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 31 mar 2011, 21:28

Glonojad pisze:TTA dla półtorej linii? Jaka byłaby sensowność ekonomiczna tego przedsięwzięcia?!
Już nie mówiąc o tym, że ZTM upchnie tam kolejne niepotrzebne linie, tak jak 160, 360 i 527 na W-Z :-"

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 31 mar 2011, 22:30

Dlatego też ja entuzjastą TTA w Warszawie nie jestem...

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 24 maja 2011, 16:32

Dziś przy Okopowej było pogotowie techniczne firmy "ZUE". Nie jestem pewien, ale chyba wymieniali gumki(?) te które są przy torach, bo na przystanku Okopowa 04 były wyciągnięte.
Obrazek

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 24 maja 2011, 22:52

a tak w ogóle - czemu tak szybko ten asfalt w torowisku na przystankach się kruszy, faluje itp.?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Don Vito
Kontakt:

Post autor: Don Vito » 24 maja 2011, 23:17

MeWa, nie jestem jakimś specem, ale być może powodują to drgania spowodowane przejazdem tramwajów i nie tylko (samochody zwłaszcza te duze tez mogą powodować uszkodzenie mimo że nie jezdżą bezpośrenio tamtędy) moga powodować peknięcia, kruszenie itp.

ODPOWIEDZ