Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
System informacji pasażerskiej w metrze
Moderator: JacekM
- Daniel_FCB
- (kaczofob)
Z wątku o awariach:
Imho im rzadsze są takie kursy tym lepiej powinny być oznaczone, żeby doszlo to do wiadomości pasażerów.
Co do zaznaczonej trasy na ekranie to szczerze, nie zauważyłem tego, żeby była tylko do |Wilanowskiej, ale może była. Tak czy owak na pewno jest to za mało.
Sory, ale na tej zasadzie berliński S-Bahn już dawno powinien zrezygnować z przewracania tablic na peronach i przytwierdzić na stałe np. na S-1 "Oranienburg", nawet jeśli jest kurs skrócony do Fronau. A na wspólnym odcinku z S2 i S25 walnąć na stałe Oranienburg/Bernau/Henningsdorf. A to który pociąg gdzie jedzie szukajta na pociągu...MeWa pisze:pociąg jedzie w kierunku Kabat. Trasa zaznaczona na ekranach obejmuje odcinek tylko do stacji Wilanowska
Imho im rzadsze są takie kursy tym lepiej powinny być oznaczone, żeby doszlo to do wiadomości pasażerów.
Co do zaznaczonej trasy na ekranie to szczerze, nie zauważyłem tego, żeby była tylko do |Wilanowskiej, ale może była. Tak czy owak na pewno jest to za mało.
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM
Myślałem, że po to są te ekrany, żeby dynamicznie informowały o kierunku. Teraz, to nie różnią się niczym od tablic - czemu nie można zmieniać kierunku na ekranach w zależności od stacji docelowej danego pociągu?
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Jest kierunek stały, ale podswietlone sa tylko koraliki do Wilanowskiej. Poza tym na każdej stacji p Jasieński ogłasza, ze pociag jedzie tylko do st. Wilanowska.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
- MeWa
- Cukiereczek
Nie - załoźeniem systemu było dynamiczne informowanie o czasie oczekiwania. Oznaczenia kierunków w metrze spełniają taką rolę, jak oznaczenia torów na dworcach kolejowych. Skrócona relacja zaznaczona jest na wyświetlanej trasie.Wolfchen pisze:Myślałem, że po to są te ekrany, żeby dynamicznie informowały o kierunku.
Obecny system nie pozwala na inne prezentowanie treści i lepsze reagowanie w sytuacjach nieplanowych. Zmienianie tego oraz wdrożenie innych pojawiających się postulatów wymagałoby zmiany oprogramowania (żeby osiągnąć coś takiego, jak na trasie SKM Trójmiasto).
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Daniel_FCB
- (kaczofob)
Nieodgadnioną zagadką w takim razie pozostaje czemu wybrano taki a nie inny system... Ale "tu jest polska" 
Jak byłem we Frankfurcie i był wypadek na U1,2.3 to owszem, najpierw był komunikat głosowy, ale po 2 min. zaktualizowali ekrany tak, że wyświetlacze pokazywały do której stacji pociągi jadą jako kierunek linii. Poniżej był tekst nt. komunikacji zastępczej. Da się.
Jak byłem we Frankfurcie i był wypadek na U1,2.3 to owszem, najpierw był komunikat głosowy, ale po 2 min. zaktualizowali ekrany tak, że wyświetlacze pokazywały do której stacji pociągi jadą jako kierunek linii. Poniżej był tekst nt. komunikacji zastępczej. Da się.
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
FCBARCA.COM
FCBARCA.COM
- MeWa
- Cukiereczek
"dasie" po ewnetualnej zmianie oprogramowania i uzgodnienianiach z ZTM-em. Obecny system ma po prostu ograniczenia i wymaga dopracowania. Doświadczenia z Warszawy posłużyły zresztą Trójmiastu.MichalJ pisze:Czyli niedasie. Rozumiem.MeWa pisze:Zmienianie tego oraz wdrożenie innych pojawiających się postulatów wymagałoby zmiany oprogramowania
dynamnicznie reagujące na zmieniającą się sytuację? Nie wydaje mi się. Zegary też nie wyświetlą dodatkowych informacji, które pokazują monitory.Wolfchen pisze:O czasie oczekiwania równie dobrze informowałyby zegary, znacznie tańsze od monitorów...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
-
bartoni722