Druga linia metra - dalsze plany rozbudowy
Moderator: JacekM
- MeWa
- Cukiereczek
są obawy, czy długo tak linia pociągnie. Po wydłużeniu linii nie tylko wzrośnie liczba pociągów, ale też skróci się okres międzyprzeglądowy.primoż pisze:Pociągi mogą nocować na stacjach. Tylko ciekawe jak ta prowizorka będzie długo trwała?KwZ pisze:Jak to się ma do najbardziej merytorycznego argumentu, jaki słyszałem na ten temat: że należy najpierw budować na Bemowo, bo STP Mory?
Dodatkowym problemem mogą być częstsze zjazdy na I linii na Kabaty.
Zastanawiam się na ile deklaracje Ruty są pewne. Czy to nie jest jedna z jego głośnych koncepcji, wypowiedziana teraz, żeby poprawić atmosferę po sprawie z biletami...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Ale jak teraz się powie, że metro budujemy w obie strony, potem podniesie ceny biletów, a potem powie, że budujemy w jedną stronę, to będzie większe larum, niż powiedzieć, że budujemy w jedną stronę i dlatego podnosimy ceny. Jak budżet udźwignie budowę w obie strony, to wtedy można ludziom mówić takie rzeczy. Można też dopowiedzieć, że podniesienie cen biletów spowodowało coś takiego.MeWa pisze:Zastanawiam się na ile deklaracje Ruty są pewne. Czy to nie jest jedna z jego głośnych koncepcji, wypowiedziana teraz, żeby poprawić atmosferę po sprawie z biletami...
No ale ja politykiem nie jestem, ja się na tym nie znam.
No właśnie chodzi o to, żeby jak najkrócej. Im więcej pociągów na trasie, tym bardziej kłopotliwe (i drogie) będą zjazdy na STP Kabaty.primoż pisze:Pociągi mogą nocować na stacjach. Tylko ciekawe jak ta prowizorka będzie długo trwała?
Dlaczego miałby skrócić się okres międzyprzeglądowy?MeWa pisze:Po wydłużeniu linii nie tylko wzrośnie liczba pociągów, ale też skróci się okres międzyprzeglądowy.
- kulikowski
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Fakt, za Zimnego L. kupiono przecież tyyyyyleeee składów metra i wydano tyyyyleeee pieniędzy na budowę II linii... I wcaaaleeee nie podjęto, wbrew ekspertom, decyzji by najpierw kończyć I zamiast budowy II. Wcale, a wcale.
Żarty na bok - prawda natomiast jest taka, że przeprowadzano niekończące się analizy gdzie budować metro i jakie a w rezultacie i tak utrzymano wariant, który był od początku planowany, choć nie był to wariant najkorzystniejszy. W tym kontekście tekst "robi się coraz ciekawiej", gdy jednak podpisano kontrakt na budowę centralnego odcinka czy na dostawy nowego taboru (w tym także na I linię), jest co najmniej nie na miejscu.
Żarty na bok - prawda natomiast jest taka, że przeprowadzano niekończące się analizy gdzie budować metro i jakie a w rezultacie i tak utrzymano wariant, który był od początku planowany, choć nie był to wariant najkorzystniejszy. W tym kontekście tekst "robi się coraz ciekawiej", gdy jednak podpisano kontrakt na budowę centralnego odcinka czy na dostawy nowego taboru (w tym także na I linię), jest co najmniej nie na miejscu.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Niektórzy userzy w ogóle są nie na miejscu... 
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Całkiem logiczne, ze względu na tryb tworzenia dokumentacji i uzyskiwania zezwoleń... Jeden protest może skutecznie uwalić całą procedurę na długo...MeWa pisze:W uzasadnieniu do uchwały o podwyżce cen biletów nie ma słowa o rozbudowie II linii metra - to tak w kontekście zapowiedzi o zbudowaniu całej II linii metra do 2022 r. po podniesieniu cen biletów.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- MeWa
- Cukiereczek
wiesz, wymienione są dosyć odległe inwestycje tramwajowe, więc nie wiem, czy wynika to z troski ZTM o ewentualne protesty (przy czym nic nie mam przeciwko wpisanym inwestycjom tramwajowym - wskazuję tylko pewną niekonsekwencję)... Albo coś deklaruje się publicznie, albo dla mydlenia oczuWolfchen pisze:Całkiem logiczne, ze względu na tryb tworzenia dokumentacji i uzyskiwania zezwoleń... Jeden protest może skutecznie uwalić całą procedurę na długo...MeWa pisze:W uzasadnieniu do uchwały o podwyżce cen biletów nie ma słowa o rozbudowie II linii metra - to tak w kontekście zapowiedzi o zbudowaniu całej II linii metra do 2022 r. po podniesieniu cen biletów.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Formalnie nic w uzasadnieniu o budowie metra być nie musi, bo nie jest ona realizowana przez MW z wozokm tylko z budżetu inwestycyjnego miasta. Tym niemniej, wychodzi na to, że jednak pewien związek istnieje.
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... yzja_.html
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... yzja_.html
II linia metra na Wolę czy Targówek? Jest decyzja!
Trzy kolejne stacje drugiej linii metra na Pradze i Targówku, a jednocześnie cztery na Woli już teraz chce szykować do budowy ratusz. Będzie przetarg na ich projekty.
O tych planach usłyszą we wtorek radni z komisji infrastruktury, którzy zajmą się podwyżkami cen biletów komunikacji miejskiej. Ich spotkanie to przedsmak gorącej dyskusji w tej sprawie, która czeka nas podczas czwartkowej sesji Rady Warszawy. Ratusz rozpisał podwyżkę od razu na trzy etapy do końca kadencji samorządu. Platforma Obywatelska, która ma większość, raczej zgodzi się, by po raz pierwszy bilety zdrożały od połowy sierpnia (jednorazowe z 2,8 do 3,6 zł, a 30-dniowe z 78 do 90 zł). Nie brak jednak opinii, że decydowanie już teraz o cenach w 2014 r. (zgodnie z propozycjami miasta: jednorazowe - 5,2 zł, 30-dniowe - 112 zł) byłoby dla partii rządzącej stolicą politycznym strzałem w stopę.
"Gazeta" dowiaduje się, że w pakiecie argumentów ratusza przemawiającymi za tym, by to zrobić, znajdzie się właśnie zapowiedź realnych przygotowań do przedłużenia w stronę peryferii drugiej linii metra. Jej budowa od ponad pół roku niemrawo rozkręca się w centrum i coraz mniej osób wierzy w dotrzymanie terminu jego otwarcia pod koniec 2013 r. Wtedy miejscy urzędnicy chcieliby już mieć dokumentację techniczną i pozwolenia na budowę następnych odcinków.
- Ogłosimy przetarg na projekty siedmiu stacji: trzech w stronę Bródna i czterech w stronę Bemowa - usłyszeliśmy wczoraj od dyrektora Zarządu Transportu Miejskiego Leszka Ruty. Byłyby to więc stacje: Szwedzka, Targówek i Trocka oraz Wolska, Moczydło, Księcia Janusza i Ulrychów. Na obu końcach w planie jest budowa torów odstawczych, czyli podziemnych komór do postoju i zawracania składów metra. Według szefa ZTM ratusz zdecydował, że prace mają się toczyć jednocześnie w obu kierunkach.
Czy to rozsądny scenariusz? Nie lepiej i taniej byłoby się skupić na jednej z końcówek? Leszek Ruta już zimą przywoływał tzw. wariant ateński, bo w stolicy Grecji drążono tunele metra od centrum w dwie strony naraz, pomijając nawet mniej ruchliwe przystanki, których budowę odkładano na później. U nas stacje powstawałyby jednak po kolei. - Trzeba budować jak najdalej w obu kierunkach. Dzięki temu krótsze będą trasy linii autobusowych dowożących do metra pasażerów z najdalszych peryferii - uważa dyrektor Ruta.
Pytany o pieniądze (centralny odcinek drugiej linii kosztuje 4,1 mld zł) wskazuje nowy budżet Unii Europejskiej na lata 2014-2020. Warszawa liczy, że znajdzie się w nim dotacja na dalsze odcinki metra i dlatego już teraz chce zacząć techniczne przygotowania do tej inwestycji.
Zdaniem Leszka Ruty byłoby idealnie, gdyby na Górczewskiej udało się stworzyć węzły przesiadkowe między dwoma stacjami przedłużonej linii metra a koleją podmiejską. Wskazuje na Ulrychów (tu przystanek kolejowy jeszcze trzeba zbudować) i Moczydło. Tę stację według ostatnich planów odsunięto od parku o tej nazwie pod wiadukt linii kolejowej, gdzie znajduje się mało dziś wykorzystywany przystanek PKP Warszawa-Koło.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.