Akurat kierowca w wozie, który posiada klimatyzację niezależnie czy ona chodzi czy nie ma obowiązek cały rok stosować CG!radeom pisze:Mam nadzieję, że zgłoszenia na infolinię o braku klimatyzacji i zablokowanych oknach są sprawdzane. Bo serdecznie pierdolę jazdę autobusem z brakiem możliwości otwarcia okien i wyłączoną klimą w taki dzień jak dziś. A kierowcy, którzy używają CG w wozach bez klimatyzacji, zasługują na specjalne wyróżnienie.
O chłodzeniu i niechłodzeniu
No cóż... Póki co polecenia jeżdżenia z włączoną klimatyzacją jeszcze nie ma więc kierowcy jej nie włączają a ciepły guzik stosować muszą jeśli nie chcą dostać raportu na siebie. Też się dziwię, że tak jest.radeom pisze:To się cieszę, że się do tego nie stosują. Ale np. jechałem dziś krótkim MANem z ITS-u i nie rozumiem, czemu kierowca używał CG. W autobusie i tak było cholernie gorąco, to chociaż te otwarcie drzwi na przystankach powodowało świeże powietrze w wozie.
To na każdym przystanku ten guzik wciskaj. Mało tego, wciskaj każde "NŻ", a nanim otwieraj drzwi, a jak kierowca się w końcu zdenerwuje, wyjaśnij mu powód takiego zachowania.radeom pisze:To się cieszę, że się do tego nie stosują. Ale np. jechałem dziś krótkim MANem z ITS-u i nie rozumiem, czemu kierowca używał CG. W autobusie i tak było cholernie gorąco, to chociaż te otwarcie drzwi na przystankach powodowało świeże powietrze w wozie.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Dzidku, ile widziałeś raportów za niestosowanie CG jak jest ciepło? Od trzech lat używam CG wedle własnego uznania, żadna siła mnie nie zmusi do ciepłego guzika w taki dzień jak dzisiaj, oczywiście jak klima nie działa. A jeśli nie ma stempelka w karcie, to nie ma klimy.dzidek pisze:No cóż... Póki co polecenia jeżdżenia z włączoną klimatyzacją jeszcze nie ma więc kierowcy jej nie włączają a ciepły guzik stosować muszą jeśli nie chcą dostać raportu na siebie. Też się dziwię, że tak jest.radeom pisze:To się cieszę, że się do tego nie stosują. Ale np. jechałem dziś krótkim MANem z ITS-u i nie rozumiem, czemu kierowca używał CG. W autobusie i tak było cholernie gorąco, to chociaż te otwarcie drzwi na przystankach powodowało świeże powietrze w wozie.
ja widzę tych raportów kilka tygodniowoSzeregowy_Równoległy pisze:Dzidku, ile widziałeś raportów za niestosowanie CG jak jest ciepło? Od trzech lat używam CG wedle własnego uznania, żadna siła mnie nie zmusi do ciepłego guzika w taki dzień jak dzisiaj, oczywiście jak klima nie działa. A jeśli nie ma stempelka w karcie, to nie ma klimy.
... życie jest jak koń mijający nas w galopie ...
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Na naszych listach wykroczeń niestosowanie CG widziałem tylko zimą, ale skoro ZTM wymaga CG bez względu na temperaturę wewnątrz pojazdu, to trzeba się do wytycznych stosować. Tylko ja bym w wozach bez klimy jakąś informację wywiesił dla pasażerów, co by wiedzieli, że to nie kierowca - łajza, a jeden z błyskotliwych pomysłów organizatora.
ITS, na szczęście, często włącza klimatyzację mimo braku takiego nakazu. Niestety, coś gdzieś szwankuje - dziś jest naprawdę gorąco, a autobusy jeżdżą z wyłączoną klimą, poza nielicznymi wyjątkami - głównie w ITSie...radeom pisze:A rok temu w maju nie było już nakazu włączania klimy? Myślałem, że jest już takie polecenie, wczoraj wieczorem natrafiłem na wóz ITS-u z z włączoną klimatyzacją (aż się zdziwiłem, bo nie było już tak gorąco).
noidea
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Naprawdę chcesz permanentnego używania CG w wozach, które nie są wyposażone w klimę? Skoro CG zawsze, to w każdym z wozów, który CG posiada, czyli w tych bez klimy również?
Czy ja coś mówiłem o wozach bez klimy? Oczywiste jest, że takie wozy trzeba wietrzyć.Szeregowy_Równoległy pisze:Naprawdę chcesz permanentnego używania CG w wozach, które nie są wyposażone w klimę? Skoro CG zawsze, to w każdym z wozów, który CG posiada, czyli w tych bez klimy również?
Oczywiste też jest, że takich wozów w ogóle nie powinno być...
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Ale jest ich na tyle dużo, że nie można tego pomijać. Poza tym ZTM ponoć wymaga stosowania ciepłego guzika bez względu na to, czy wóz ma klimę czy nie.