smoła pisze:[
- mogliby ustawić czujniki przy wjeździe na mijankę tak, że ten skład, który wjeżdża pierwszy ma od razu zielone (bez potrzeby podjeżdżania, wstawania z foteli i stawania na przejściach dla pieszych ),
Z resztą się zgodzę, ale tutaj mam opory, jeśli chodzi o wjazd na jednotor od strony miasta (gdzie nie ma przystanku). Opór mój wynika z faktu, że jeśli motorniczowie się nauczą, że zawsze dostają sygnał, to go będą ignorować i, gdy jednak coś spóźnionego z naprzeciwka nadjedzie, nieszczęście (a przynajmniej odcięcie zasilania) gotowe.
No i pytanie, jak powinien wyglądać rozkład jazdy, gdy wszystkie poprawki sygnalizacji (tak mijankowej, jak i ulicznej) się wprowadzi.
@ness: dodatkowe z 8 mln na torowiska i sieć trakcyjną plus ekstra 5-8 baniek na podstację trakcyjną, do której trzeba by dołożyć dodatkowy kabel zasilający 15kV ciągnięty z podstacji Maczka i Wrocławskiej - na Boernerowie nie ma (już) gdzie się podpiąć. Obecny układ bowiem w sposób naturalny zabezpiecza sieć przed przeciążeniem jednoczesnym rozruchem tramwajów.
[ Dodano: |24 Maj 2011|, 2011 09:49 ]
Szeregowy_Równoległy pisze:Jeżeli jakieś złotówki zostały wykorzystane gorzej, niż mogły być wykorzystane, to nie jest istotne, ile tych złotówek było. Piszesz, że są pilniejsze potrzeby, więc znaczy to, że można było te środki wykorzystać inaczej, być może lepiej. Nie wiem, szczegółów nie znam, tylko wnioskuję z twojej wypowiedzi.
Trasa była w stanie wymagającym naprawy głównej. Dalsza jazda bezinwestycyjna oznaczałaby coraz gorsze parametry, a więc ciągłe marnowanie tych złotówek, lub wstrzymanie eksploatacji, czyli de facto przepadek majątku.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.