SĹuĹźewiec i jego problemy
Moderator: Wiliam
165 powinno na stałe jeździć, tak jak jeździ w chwili obecnej (przez Gotarda). Nie wiem po jakiego grzyba kombinować przy czymś, co jest dobre? Swego czasu (przed budową ronda na bokserskiej) to przecież latało na przegubach i sztywniakach...
A sprawę 365 i braku obsługi Postępu można by załatwić albo 218, albo przy okazji cięcia 401 na dwie różne linie (z czego to drugie IMHO lepsze, bo dojazd do Służewia tak jak to robiło kiedyś 141 i bez objazdów przez Mokotów Business Park).
A sprawę 365 i braku obsługi Postępu można by załatwić albo 218, albo przy okazji cięcia 401 na dwie różne linie (z czego to drugie IMHO lepsze, bo dojazd do Służewia tak jak to robiło kiedyś 141 i bez objazdów przez Mokotów Business Park).
Problem 365 to raczej sam sie zalatwi jak otworza w obu kierunkach wiadukt 17 stycznia-cybernetyki.
Poleci cos cybernetyki prosto na wlochy, ZP centrum targowe sie zawiesi (200m od petli na bokserskiej).
Tyle ze to jeszcze troche potrwa a pare busow bezsensownie sobie na tym tworze krazy.
Te pare razy jakie widzialem 365 na marynarskiej popoludniu (czyli niby w wiodacym kierunku w B) jechalo puste jak beben.
Ze 3 czy 4 brygady tam sie turlaja, moznaby tym podbic 165 na co 10 przez caly szczyt A i B jesli nawet nie co 7,5 rano.
Dziesiec razy wiekszy pozytek.
Opcjonalnie przeciagnac 218 przez cale postepu i potem dalej przez klobucka, poleczki do najblizszej stacji M na ursynowie (czyt stoklosy) i zapatlic na pld/pln ursynowie.
331 kasacja. 306 spuscic na ursynowski socjal, 141 w 17 stycznia a 154 gdzies pod poczte na laczyny (brak sterowania to niestety mega minus tej opcji - kiedy wreszcie jakies gpsy pomontujeta w wozach i zacznie ztm sterowac kursami zdalnie a nie z budy na petli?).
Poleci cos cybernetyki prosto na wlochy, ZP centrum targowe sie zawiesi (200m od petli na bokserskiej).
Tyle ze to jeszcze troche potrwa a pare busow bezsensownie sobie na tym tworze krazy.
Te pare razy jakie widzialem 365 na marynarskiej popoludniu (czyli niby w wiodacym kierunku w B) jechalo puste jak beben.
Ze 3 czy 4 brygady tam sie turlaja, moznaby tym podbic 165 na co 10 przez caly szczyt A i B jesli nawet nie co 7,5 rano.
Dziesiec razy wiekszy pozytek.
Opcjonalnie przeciagnac 218 przez cale postepu i potem dalej przez klobucka, poleczki do najblizszej stacji M na ursynowie (czyt stoklosy) i zapatlic na pld/pln ursynowie.
331 kasacja. 306 spuscic na ursynowski socjal, 141 w 17 stycznia a 154 gdzies pod poczte na laczyny (brak sterowania to niestety mega minus tej opcji - kiedy wreszcie jakies gpsy pomontujeta w wozach i zacznie ztm sterowac kursami zdalnie a nie z budy na petli?).
Przeciągać się będzie ludziom to czas w tym 218 stojącym w korku na Poleczki, a potem - uwaga to nie żart - Pileckiego przed Ciszewskiego/Roentgena (coraz częściej tam występuje popołudniowy korek). Dowozówka musi być krótka, prosta i skuteczna.ness pisze:Opcjonalnie przeciagnac 218 przez cale postepu i potem dalej przez klobucka, poleczki do najblizszej stacji M na ursynowie (czyt stoklosy) i zapatlic na pld/pln ursynowie
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
tzn jak jest jak jeszcze chyba nie jest i jezdzi tylko do krolikarni.
Wg mnie nie bedzie bo sie zmiesza linie socjalna z dowozowkowa.
Juz lepiej byloby zostawic to na tej krolikarni i podciagnac przez caly sluzewiec (postepu/marynarska nz dac dla czerwonych tam) i zrobic z tego linie stricte dla biurw i tych 5 ludzi na krzyz ktorzy mieszkaja na sluzewcy przemyslowym.
Co do poleczki no to niestety nic lepszego sie nie wymysli, jakos ich trzeba stamtad wywiezc.
Kolej na radomskiej to smiech na sali wiec pkp okecie nie jest zadna opcja w dojezdzie do centrum.
Korek do poleczki na pulawskiej kompletnie rozwala kazda linie do mw szczegolnie krotka bez postojow na drugim krancu jak 331.
Jak na M stoklosy z poleczki to nie przez onkologie tylko przez herbsta w jendym kier w drugim przez romera z przesiadka z jednego przystanku w 504 etc.
Wg mnie nie bedzie bo sie zmiesza linie socjalna z dowozowkowa.
Juz lepiej byloby zostawic to na tej krolikarni i podciagnac przez caly sluzewiec (postepu/marynarska nz dac dla czerwonych tam) i zrobic z tego linie stricte dla biurw i tych 5 ludzi na krzyz ktorzy mieszkaja na sluzewcy przemyslowym.
Co do poleczki no to niestety nic lepszego sie nie wymysli, jakos ich trzeba stamtad wywiezc.
Kolej na radomskiej to smiech na sali wiec pkp okecie nie jest zadna opcja w dojezdzie do centrum.
Korek do poleczki na pulawskiej kompletnie rozwala kazda linie do mw szczegolnie krotka bez postojow na drugim krancu jak 331.
Jak na M stoklosy z poleczki to nie przez onkologie tylko przez herbsta w jendym kier w drugim przez romera z przesiadka z jednego przystanku w 504 etc.
138 w kursach porannych: ...Gotarda - Bokserska - Postępu - zawrotka na rondzie - BOKSERSKAStary Pinwin pisze:Linia 365 jest za 141 w Postępu . Tylko że kołnierzyki jeżdżą 8-10 i 16-18 . 165 przez Obrżeżną to był poroniony pomysł .
138 w kursach popołudniowych: BOKSERSKA - Postępu - zawrotka na rondzie - Postępu - Bokserska - Gotarda...
oka.
Na tych 4 brygadach moznaby spokojnie zrobic co 10 min na stoklosy zamiast co 15 jak teraz na wilanowska.
Czas przejazdu (rozkladowy) kolo 10 min (w jedna 11-12 w druga 8-9) zamiast 13-14 i dwa razy mniej stania w korkach (stoklosy-wyczolki popoludniu to luz jazda w przeciwienstwie stania na pulawskiej od wyscigow) czyli jeden postoj 20 min spokojnie by starczyl, rano na wyczolkach, popoludniu na ursynowie.
Nie wiem skad ta mania ciagania linii na wilanowska, podobny przypadek 192, nikt normalny nie bedzie sie pchac w korek przy wyscigach zeby jechac na ursynow z al.lotnikow czy tym bardziej z wilanowskiej.
Na wyscigi jezdzi tram, na poleczki 709 a 192 turla sie pulawska w kier ursynowa puste jak beben w szczycie B.
Na tych 4 brygadach moznaby spokojnie zrobic co 10 min na stoklosy zamiast co 15 jak teraz na wilanowska.
Czas przejazdu (rozkladowy) kolo 10 min (w jedna 11-12 w druga 8-9) zamiast 13-14 i dwa razy mniej stania w korkach (stoklosy-wyczolki popoludniu to luz jazda w przeciwienstwie stania na pulawskiej od wyscigow) czyli jeden postoj 20 min spokojnie by starczyl, rano na wyczolkach, popoludniu na ursynowie.
Nie wiem skad ta mania ciagania linii na wilanowska, podobny przypadek 192, nikt normalny nie bedzie sie pchac w korek przy wyscigach zeby jechac na ursynow z al.lotnikow czy tym bardziej z wilanowskiej.
Na wyscigi jezdzi tram, na poleczki 709 a 192 turla sie pulawska w kier ursynowa puste jak beben w szczycie B.
Korek na Puławskiej przed Poleczki nie jest aż tak dokuczliwy, bo większość kierowców autobusów jedzie do oporu prawym pasem i wciska się przed wiaduktem na środkowy pas, więc strata z powodu korka to max 2 min.ness pisze:Czas przejazdu (rozkladowy) kolo 10 min (w jedna 11-12 w druga 8-9) zamiast 13-14 i dwa razy mniej stania w korkach (stoklosy-wyczolki popoludniu to luz jazda w przeciwienstwie stania na pulawskiej od wyscigow) czyli jeden postoj 20 min spokojnie by starczyl, rano na wyczolkach, popoludniu na ursynowie.
Co nie zmienia faktu, że dowóz do Stokłos byłby rozsądny. Tylko jak konkretnie?
Poleczki-Pileckiego-Ciszewskiego-KEN-Metro Stokłosy i potem powrót jako kryterium uliczne przez Herbsta-Pileckiego-Poleczki.
Tak by było chyba najlepiej.
- Colony
- Kontakt:
Ja się zastanawiam tak szczerze. Czy to dobrze że taki odcinek Domaniewskiej traci jakąkolwiek komunikację. Ja wiem, że i 107 nie jeździło tam wypchane. Ale żeby tak nic.
I jeszcze zwracam uwagę na nową pętlę 218. Po pierwsze nie wiem jak na tej zapchanej uliczce jaką jest tam Rakowiecka mają krańcować aż 3 linie, ale większą niechęć budzi we mnie nowy przystanek Metro Pole Mokotowskie w stronę Wilanowskiej. Jest usytuowany na Rakowieckiej przez skrzyżowaniem z Aleją Niepodległości w miejscu dawnego przystanku 301 i trudno sobie wyobrazić bardziej nieporęczny przystanek z punktu widzenia pasażera metra lub tramwaju. Brak też wspólnego z innymi linia na Rakowieckiej, w tą stronę. Skończy się na tym, że ludzie będą się tam przepychać spory kawałek albo w ogóle się nie zorientują że mają taką linię w zamian za 118.
I jeszcze zwracam uwagę na nową pętlę 218. Po pierwsze nie wiem jak na tej zapchanej uliczce jaką jest tam Rakowiecka mają krańcować aż 3 linie, ale większą niechęć budzi we mnie nowy przystanek Metro Pole Mokotowskie w stronę Wilanowskiej. Jest usytuowany na Rakowieckiej przez skrzyżowaniem z Aleją Niepodległości w miejscu dawnego przystanku 301 i trudno sobie wyobrazić bardziej nieporęczny przystanek z punktu widzenia pasażera metra lub tramwaju. Brak też wspólnego z innymi linia na Rakowieckiej, w tą stronę. Skończy się na tym, że ludzie będą się tam przepychać spory kawałek albo w ogóle się nie zorientują że mają taką linię w zamian za 118.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)
Też to postulowałem, bo nie widzę sensu dla 192 od Poleczki. Kontrargumentowano istotnością takiego połączenia, więc trudno tu polemizować, jeśli się z tego na tym odcinku nie korzysta. Wróć - kilka razy skorzystałem z M.Wilanowska do M.Natolin (mam taki kaprys, że się nie spieszę i "zdanżam") i naprawdę od Poleczek ma to maleńki sens, większy od Centrum Onkologii, a zupełnie przyzwoity od Ursynowa Płd.ness pisze:Nie wiem skad ta mania ciagania linii na wilanowska, podobny przypadek 192, nikt normalny nie bedzie sie pchac w korek przy wyscigach zeby jechac na ursynow z al.lotnikow czy tym bardziej z wilanowskiej.
Można pokombinować tak, by to 136 uzupełniał 504 na odcinku Centrum Onkologii - Pileckiego - Puławska - Al. Lotników, a 192 zastąpiło 136 na ursynowskim odcinku, ale pachnie mi to zbytnią rewolucją (tym bardziej, że ja bym od razu zjadł 195 za pomocą 503 i tak dalej, wielokrotnie pisałem).
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Mozna tez Poleczki - Pulawska - Romera - Herbsta (powrot: Herbsta - Pileckiego - Poleczki)BJ pisze:Poleczki-Pileckiego-Ciszewskiego-KEN-Metro Stokłosy i potem powrót jako kryterium uliczne przez Herbsta-Pileckiego-Poleczki.
Tak by było chyba najlepiej.
Mowiac szczerze nie mam pojecia ile wiecej trzeba odstac do lewoskretu w Pulawska z Poleczki w porownaniu z jazda na wprost w Pileckiego. Jak wychodzi szybciej prze CO to tamtedy.
Tak czy inaczej napewno sprawniej by to szlo niz pchanie sie z dowozeniem Pulawska do MW.
Istotne to jest dla kogos z ZTM, ktos sobie ta linie ubzdural przy okazji ostatniej ursynowskiej reformy (najpierw pod postacia jakiegostam 2xx) i teraz twardo trzymaja sie tych 10min na 192, w momencie kiedy inne niezle wykorzystane na calej dlugosci linie co chwile sa spuszczane na nizsze takty (157 pierwszy z brzegu przyklad).chester pisze:Też to postulowałem, bo nie widzę sensu dla 192 od Poleczki. Kontrargumentowano istotnością takiego połączenia, więc trudno tu polemizować, jeśli się z tego na tym odcinku nie korzysta.
Przykladow takich wynalazkow pare po miescie jezdzi, jednoczesnie non-stop 'brakuje nam wozow' zeby podbic takt tam gdzie jest to pozadane...