Komunikacja podmiejska
Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam
Oficjalnie czy nieoficjalnie? Bo z doświadczenia wiem że autobusy Minibusa zatrzymują się na każdym przystanku na którym są chętni do jazdy.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
Tak samo, jak wszystkie autobusy podlegające ZTM. A przewaga wynika z tego, że jadą przez środek Grochowa, zamiast objeżdżać go od północy przez Wschodni - jak linia kolejowa.Czy w takim razie poruszają się maksymalnie 50 km/h w terenie zabudowanym?
Spojrzałem dokładniej na rozkład internetowy i rzeczywiście. Wydawało mi się jednak, że na np. Żółkiewskiego widziałem rozkład na przystanku. Na Gocławku zatrzymują się na pewno. Czyżby coś się zmieniło?MiniBus w Warszawie ma mniej przystanków od pociągów.
Z doświadczenia wiem, że nie każdym.Oficjalnie czy nieoficjalnie? Bo z doświadczenia wiem że autobusy Minibusa zatrzymują się na każdym przystanku na którym są chętni do jazdy.
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... ygody.html![]()
Czytelnik: ZTM odcina ludzi od centrum! Dla wygody
List czytelnika w odpowiedzi na deklarację ZTM o usunięciu prywatnych linii autobusowych w centrum.
Z oburzeniem przeczytałem artykuł "ZTM wyrzuca prywatne busy. W centrum tylko na minutę" o planowanych przez Radę Warszawy na wniosek ZTM restrykcjach dotyczących prywatnych linii autobusowych spod Warszawy. Manipulując faktami, ZTM chce uzyskać zgodę radnych na usunięcie tych linii z dzielnic śródmiejskich, łaskawie pozostawiając im korzystanie (płatne!) z przystanków na obrzeżach. Będą to sankcje wymierzone nie w przewoźników, lecz w tysiące mieszkańców dojeżdżających do stolicy tym sposobem, najczęściej z konieczności, z braku innego wyboru.
Na moim przykładzie: mieszkam w dużej miejscowości kilka kilometrów od granic Warszawy, do pociągu jest 1,5 km, do autobusu ZTM - 2 km, za to 100 m do dwóch linii prywatnych. I choć są czasem zawodne w rozkładach, średnio wygodne i bardzo drogie (4 zł bilet w jedną stronę, bez zniżek, miesięcznych itp.), to są dla mnie, jak i dla setek osób w podobnej sytuacji, niezbędne.Według ZTM i jego szefa prywatne linie to samo zło i dziki bałagan, zwłaszcza na przystankach. A co zrobiono, żeby sytuację unormować? Przewoźnicy zawarli umowy na określone trasy, więc gdzie mają zabierać pasażerów - w powietrzu? Twierdzenie dyrektora Ruty, że korzysta z doświadczeń innych stolic, jest zwykłą hucpą, bo albo nie zna tych doświadczeń, albo celowo manipuluje. Tam mieszkańcy dojeżdżają do peryferyjnych punktów miasta i przesiadają się do szybkiego transportu szynowego (metro lub kolej naziemna). U nas mogą się tylko przesiąść do tramwaju lub tak samo wlokącego się autobusu, kupując nowy bilet i tracąc dodatkowy czas. Łatwe są zapowiedzi, że "w przyszłości" ratusz włączyłby prywatne linie do wspólnej taryfy - może dla uwiarygodnienia zamiarów zacząć od tego, a nie od zakazów? Ulubiony konik pana Ruty, czyli system przesiadkowy naszej komunikacji publicznej - z dziesiątkami schodów i dystansami kilkuset metrów do pokonania między przystankami - to zupełna porażka. Wbrew zapewnieniom szefa ZTM przesiadki w naszych warunkach zawsze wydłużają czas przejazdu, nigdy go nie skracają, i zawsze są uciążliwsze od bezpośredniego dojazdu.
Zamiast pochopnych decyzji radni Warszawy powinni raczej bliżej przyjrzeć się, o co ZTM-owi tak naprawdę chodzi - o dobro pasażerów czy własne wygodnictwo.
Andrzej Dobrzyński, Sulejówek
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
Nieźle, nieźle...Zmiany w układzie komunikacyjnym linii strefowych oraz linii 209 i 319
od 01.07.2011 (piątek)
Wprowadza się następujące zmiany w układzie komunikacyjnym:
Na trasie linii 704 zmianie ulegają nazwy niżej wymienionych zespołów przystankowych:
PIECZARKARNIA na HIPOLITOWSKA
KONIK STARY na WARSZAWSKA
WARSZAWSKA na WIERZBOWA
Jednocześnie w związku z niewielkim wykorzystaniem oraz w celu skrócenia czasu podróży obecnie funkcjonujące przystanki na trasie tej linii zmieniają charakter ze stałych na warunkowe:
OGRODNICZA 01 i 02
TERESPOLSKA 01 i 02
KONIK NOWY 01 i 02
WARSZAWSKA 01 i 02
Dodatkowo, w związku ze zmianą organizacji ruchu na DK nr 2 przystanek
RZEMIEŚLNICZA 01 ulega likwidacji.
W związku z niewielkim wykorzystaniem oraz w celu skrócenia czasu podróży obecnie funkcjonujące przystanki na trasie linii strefowych 709, 715, 727 oraz linia 209, kursujące ciągiem ul. Puławskiej zmieniają charakter ze stałych na warunkowe:
GRABÓW 01 i 02 na liniach 709, 727
SÓJKI 01, 02 na liniach 709, 715, 727;
SÓJKI 01 i 03 na linii 209;
ŻOŁNY 01 i 02 na liniach 209, 709, 715, 727;
BOGATKI 01 i 02 na liniach 209, 709, 715, 727;
ŁAGIEWNICKA 01 i 02 na liniach 209, 709, 715, 727;
KARCZUNKOWSKA 01 i 02 na liniach 709, 727;
KARCZUNKOWSKA 02 i 04 na liniach 209 i 715;
W związku z niewielkim wykorzystaniem oraz w celu skrócenia czasu podróży n/w. przystanki na trasie linii 708 zmieniają charakter ze stałych na warunkowe:
3 MAJA01 i 02
PARKOWA 01 i 02
W związku z niewielkim wykorzystaniem oraz w celu skrócenia czasu podróży przystanek EKSPRESOWA 01 i 02 obowiązujący dla linii 723 i 731 zmienia charakter ze stałego na warunkowy.
Jednocześnie przystanek BIAŁOŁĘKA 01 – RATUSZ zmienia charakter z warunkowego na stały.
Linia 731 zmienia przystanek krańcowy z ŻERAŃ FSO 11 na ŻERAŃ FSO 10
Linia 731 zostaje skierowana na trasę:
ŻERAŃ FSO -… Jabłonna: Obwodnica Jabłonny – Przylesie – Akademijna – Przylesie – Obwodnica Jabłonny – Zegrzyńska -… OS. MŁODYCH/STAROSTWO POWIATOWE. Jednocześnie zawieszeniu ulega kursowanie linii 801
Na trasie linii 723 uruchamia się kursy skrócone tej linii na trasie: ŻERAŃ FSO – MICKIEWICZA
W związku z niewielkim wykorzystaniem, a także w celu zapewnienia odpowiedniej regularności kursowania i utrudnieniami w ruchu na przebudowywanym odcinku DK nr 61 pomiędzy ul. Sowińskiego - Sobieskiego linia 736 zostaje skierowana na trasę:
ŻERAŃ FSO -… - Legionowo: Warszawska – Sowińskiego – MICKIEWICZA
Linia 705 w wybranych odjazdach realizować będzie kursy na trasie wydłużonej na trasie:
ŻERAŃ FSO – Białobrzegi – Rynia – NOWE ZAŁUBICE,
jednocześnie kursowanie linii 734 ulega zawieszeniu.
W celu usprawnienia dojazdu do stacji metra Wilanowska, realizacji postulatu Rady Dzielnicy Ursynów o poprawę obsługi komunikacyjnej rejonu Zielonego Ursynowa, a także zapewnienia odpowiedniej koordynacji rozkładów jazdy pomiędzy innymi liniami strefowymi na ciągu ul. Puławskiej linia 715 ze zwiększoną częstotliwością kursowania zostaje skierowana na trasę
OKĘCIE - … - Puławska – METRO WILANOWSKA.
Na okres letnich wakacji szkolnych zawieszeniu ulega funkcjonowanie linii:
734 (zastąpienie linią 705),
801 (zastąpienie linią 731)
812.
Jednocześnie w związku ze zmianą trasy linii 715 zawieszeniu ulega kursowanie linii
319
809
815
Zawieszeniu ulega funkcjonowanie przystanków:
PL. KOŚCIUSZKI 01
SŁOWACKIEGO 01 i 02
OS. BATOREGO 01 i 02
CH BŁĘKITNE 01 i 02
OS. JAGIELLOŃSKA 01
NATOLIN PŁN. 08
METRO IMIELIN 03
URSYNÓW PŁD. 03