Barcelona

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 17 mar 2006, 14:42

Ostatnio w ramach wyjazdów służbowych odwiedziłem stolicę Katalonii - Barcelonę. Wieczorem dołączę kilka fotek KM w Barcelonie. Miasto o wielkości i liczbie mieszkańców (2 mln) porównywalne z Wawą, posiada 5 linii metra, tylko 3 tramwajowe i sporo autobusowych. Linie nocne mają dość skomplikowane przebiegi. Wszystko to zrzeszone jest w Stowarzyszeniu Transportu Aglomeracyjnego. Co ciekawe, nawet taksówki (czarne z żółtymi drzwiami) do tego systemu należą. Wyobrażacie sobie coś takiego u nas ?
Jeśli chodzi o tabor to jest to mieszanka Manów, Iveco i Citar, głównie 12 i 18-metrowe.15-metrowce zauważyłem jedynie na linii Airport. Spora część 18 jest napędzana gazem ziemnym, wszystkie busy posiadają kilmatyzację przedziału pasażerskiego. Jeśliby MZA szukały używek w dobrym stanie, to stamtąd można ściągać 12-metrowe MANy (3-drzwiowe). Niestety, wszystkie 18-metrowce są 3-drzwiowe.
Linie turystyczne jeżdżą średnio co 20-30 minut - piętrowe MANy z odsłoniętym górnym pokładem. Jest jeszcze linia hotelowo-zakupowa, na której jeżdżą Citara dwudrzwiowe, w środku luksusowe fotele i oświetlenie.....lampkami takimi jak zazwyczaj przy łóżku do czytania książek stoją :)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(EDIT: 00:45, 18-03-2006)

Fotki znajdują się w mojej prywatnej galerii czyli TUTAJ, z góry przepraszam za ich kiepską jakość, postaram się to nadrobić przy okazji kolejenej wizyty w Barcelonie :)
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 17 mar 2006, 15:04

pk45 pisze:Miasto o wielkości i liczbie mieszkańców (2 mln) porównywalne z Wawą, posiada 5 linii metra, tylko 3 tramwajowe i sporo autobusowych.
Powiedziałbym, że są aż trzy linie tramwajowe. Tramwaje w Barcelonie powróciły całkiem niedawno. Wcześniej była tylko zabytkowa linia na krótkiej a ciekawej trasie.
Zapomniałeś też dodać o pociągach, ktore też spełniają dużą rolę w transporcie aglomeracyjnym. Pociągi występują zarówno na szerokim torze jak i wąskim.

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 17 mar 2006, 15:12

W Barcelonie była kiedyś wielka katastrofa związana z tramwajami i wtedy też w miarę rozwinięta sieć z dnia na dzień skończyła swoją działalność. Teraz buduje się jakby bezpieczne i ciche (trawiaste, jak na kawałku PŚ) trakty. Poza tym komunikacja autobusowa średnio mi się podobała, strasznie powalona, bez specjalnej logiki, dziwne trasy i bardzo różnorodne zapełnienie. Kolei niestety nie próbowałem...
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 17 mar 2006, 17:41

R-9 Chełmska pisze:Poza tym komunikacja autobusowa średnio mi się podobała, strasznie powalona, bez specjalnej logiki, dziwne trasy i bardzo różnorodne zapełnienie.
Ja tam się czułem jak w domu. Trzy linie zajeżdzające na przystanek jednocześnie a potem czekanie 20 minut. :smile: Tak było przy Parc Guell. O trasach to nie będę się wypowiadał bo wystarczą linie warszawskie. :smile:
R-9 Chełmska pisze:Kolei niestety nie próbowałem...
To duża strata. Klimatyzowane, bardzo wygodne i ciche jednostki. Poruszają się z dużą szybkościa nawet po tamtejszej średnicy (tunelu).

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 08 lip 2006, 16:20

Zgodnie z obietnicą, w mojej prywatnej galerii umieściłem nowe fotki z Barcelony, tym razem robione w dzień więc widać na nich fotografowane obiekty ;)
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

ODPOWIEDZ