Marki w pierwszej strefie?

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 11 lip 2011, 1:48

Cypis pisze:
MeWa pisze:ale różnica jest taka, że Nowodwory są w Warszawie, a Marki nie. I nie wiem, czemu mieszkańcy nie-Warszawy mieliby mieć lepiej niż mieszkańcy Warszawy, którzy w dodatku tu płacą podatki.
Wiem, że krety są ślepe, ale czytać, i to ze zrozumieniem, można nie tylko Braille'em.

@MeWa, podesłać Ci darmową wersję programu czytającego teksty na głos?

To mogę... niestety, tylko to. Logiki jeszcze nikt żadnego narzędzia nie czy też programu nauczyć nie zdołał, więc musisz postarać się o własną...
Powinienem wyciepać ten post w kosmos, ale zostawię - jako doskonały przykład na sposób dyskusji, którego na tym forum nie akceptujemy.

I nie, nie odpisuj na ten post. W zamian możesz przygotować kontrargumenty na wątpliwości MeWy.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Cypis
Kontakt:

Post autor: Cypis » 11 lip 2011, 2:08

fik pisze:Powinienem wyciepać ten post w kosmos, ale zostawię - jako doskonały przykład na sposób dyskusji, którego na tym forum nie akceptujemy.

I nie, nie odpisuj na ten post. W zamian możesz przygotować kontrargumenty na wątpliwości MeWy.
Jakie argumenty? Mam dyskutować ze swoimi własnymi argumentami? @MeWa poparł je wszak, tylko nie doczytał, o czym gada. Ty też najwyraźniej nie doczytałeś. Też potrzebujesz Text-To-Speech?? Litości... Kwestii zrozumienia to nie zmieni... Szczyptę dystansu i choć jednej kropelki Ph (poczucia humoru) życzę!

Zaś Markom, by były w strefie trzeciej -- mówiąc wprost, tak dla obu Was nieogarniętych w sztuce czytania :)

P.S.
Używanie punktów jako argumentów w dyskusji to jest absolutne dno. Powodzenia w dalszym zaniżaniu poziomu! :D
Zapraszam na pokład!

Zawisza Czarny, Tawerna Korsarz
- 3 wachta najlepsza!
Rzeszowiak, Grenlandia 2012 - etap 11

Bez korków, NR, CR, TSB i tym podobnych ZTM-ów : )

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 11 lip 2011, 2:40

Po pierwsze: nie biorę udziału w tej dyskusji, jakbyś nie zauważył - więc nie mam potrzeby nic argumentować, czy to punktami, czy czymkolwiek innym.
Po drugie: dnem jest tłumaczenie swojej arogancji, buty i chamstwa brakiem poczucia humoru u innych.
Po trzecie: może, miast dopatrywać się nieumiejętności czytania i braku logiki u innych, należałoby się zastanowić nad jasnością własnego przekazu?

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 11 lip 2011, 7:35

Glonojad pisze:ZTM nie lepszy, zamiast bronić układu strefowego, normalnego dla każdej aglomeracji tej wielkości, to zajął pozycje "zapłaćcie to damy".
Żeby jeszcze przejazd wewnątrz strefy 2 kosztował tyle, co w pierwszej, to jeszcze bym się zgodził, że mamy normalny układ strefowy.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 11 lip 2011, 10:14

A przed wejściem nowych biletów nie było tak że w obrębie drugiej strefy się poruszało za podobne pieniądze?
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 11 lip 2011, 10:36

W poprzedniej taryfie tak było.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 11 lip 2011, 10:45

Mogłoby tak wrócić... Bezsensu jest płacić 4.20 a teraz jeszcze więcej za przejechanie kilku przystanków w obrębie drugiej strefy.
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 11 lip 2011, 10:46

Desert pisze:Mogłoby tak wrócić... Bezsensu jest płacić 4.20 a teraz jeszcze więcej za przejechanie kilku przystanków w obrębie drugiej strefy.
Fakt, lepiej skasować bilet czasowy.

desert_eag

Post autor: desert_eag » 11 lip 2011, 11:59

fik pisze:Po trzecie: może, miast dopatrywać się nieumiejętności czytania i braku logiki u innych, należałoby się zastanowić nad jasnością własnego przekazu?
Halo? Przecież to co napisał był Cypis było jasne jak słońce. A MeWa raczył z tym dyskutować, mimo że myślał podobnie.
Moderatorze, czasem warto przyznać się do błędu. A nawet jeśli nie, to wytłumaczyć coś późną porą, wkurwem w pracy albo czymkolwiek bądź...
www.dobowy.w.of.pl - Zapraszam :)

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 11 lip 2011, 13:14

Cypis pisze:W sensie, że koszty umawiania się gmin są większe, niż pokonywane przez tabor odległości? Czy też w sensie, że jedna dzielnica za bzdurno zafunduje coś drugiej?
Sięgnij do Dz.U., sprawdź kto finansuje komunikację miejską na danym terenie i będziesz wiedział, w czym rzecz.
Cypis pisze:Weź sobie jaką mapę i cyrkiel, wstaw nóżkę cyrkla w okolicy Poczty Głównej, narysuj sobie kilka okręgów i wróć.
Nie tym tonem, OK?
Cypis pisze:Porównaj, gdzie wypadną Marki a gdzie Nowodwory np.
Ale Marki są inną gminą - i na tym można skończyć.

Odnośnie uzależniania opłat od przejechanej odległości - są bilety xx-minutowe. I to wystarczy.
pawcio pisze:Żeby jeszcze przejazd wewnątrz strefy 2 kosztował tyle, co w pierwszej, to jeszcze bym się zgodził, że mamy normalny układ strefowy.
No raczej na strefach królują czasówki - chyba, ze ktoś kupuje bilet u kierowcy albo nie jest pewny czasu przejazdu... :-k
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

por.Arek

Post autor: por.Arek » 11 lip 2011, 13:38

desert_eag pisze:
fik pisze:Po trzecie: może, miast dopatrywać się nieumiejętności czytania i braku logiki u innych, należałoby się zastanowić nad jasnością własnego przekazu?
Halo? Przecież to co napisał był Cypis było jasne jak słońce. A MeWa raczył z tym dyskutować, mimo że myślał podobnie.
Moderatorze, czasem warto przyznać się do błędu. A nawet jeśli nie, to wytłumaczyć coś późną porą, wkurwem w pracy albo czymkolwiek bądź...
niech kolega moderator najpierw takie pytania do samego siebie kieruje, a potem dopiero poucza innych

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 11 lip 2011, 14:13

Będę pouczał innych dokładnie wtedy, kiedy uznam to za stosowne.
I tak, ja zrozumiałem, co pisał Cypis. Problem polega na tym, że Cypis nie zrozumiał, co pisał MeWa - i dał temu wyraz w skrajnie arogancki sposób.
I naprawdę stanowczo proszę o niekontynuowanie tematu. W zamian można spróbować podyskutować merytorycznie.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 11 lip 2011, 14:30

pawcio pisze:
Glonojad pisze:ZTM nie lepszy, zamiast bronić układu strefowego, normalnego dla każdej aglomeracji tej wielkości, to zajął pozycje "zapłaćcie to damy".
Żeby jeszcze przejazd wewnątrz strefy 2 kosztował tyle, co w pierwszej, to jeszcze bym się zgodził, że mamy normalny układ strefowy.
Czasowy wewnątrz strefy 1 kosztuje tyle samo, co wewnątrz strefy 2, bo jest sam w sobie dwustrefowy ;).

Choć w istocie nie jest to typowe dla układu strefowego nawet przy biletach czasowych (w ogóle tak mi się kołacze, że w takim Wiedniu bilet 'międzystrefowy' jest nie tyle czasowy, co "na podróż" czyli z przesiadkami).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

esbek
Kontakt:

Post autor: esbek » 11 lip 2011, 20:06

Myślę, że rozwiązaniem byłby podział Warszawy na dwie strefy poprzez wydzielenie centrum. Gminy poza warszawskie były by w trzeciej strefie. I wtedy bilet normalny obowiązywałby w dwóch strefach, a dopiero przejazd pomiędzy strefą pierwszą a trzecią byłby droższy. W ten sposób za przejazd z Marek na Targówek, czy z Jabłonny na Białołękę płaciło by się tyle samo co za przejazd wewnątrz Warszawy. Drożej kosztowała by jazda z ościennych gmin do Centrum miasta. Bo obecnie bilet (nie czasowy) na dwa przystanki przy przekraczaniu strefy jest horrendalnie drogi.
http://www.youtube.com/user/esbek2
Filmy "tramwajowe" i nie tylko.
http://www.film.tramwaje.eu
Linki do filmów tramwajowych sortowane w/g krajów i miast

Awatar użytkownika
zeus

Post autor: zeus » 11 lip 2011, 22:42

Ogólnie to kilka lat temu Nieporęt hucznie ogłaszał, że szybko znajdzie się w 1 strefie, a 705 stanie się linią typu 1XX, co uważałem za skrajnie bezsensowną i nierealną kiełbasę wyborczą ](*,) Odnoszę wrażenie, że Marki teraz to samo próbują zafundować swoim mieszkańcom :-k A pomysł uważam za bzdurny kompletnie i nie rozumiem po co w ogóle zmieniać obecny podział strefowy , który IMO sprawdza się całkiem dobrze.
Czy nie lepiej byłoby pomyśleć o trzeciej strefie biletowej np. dla Serocka, Nowego Dworu Mazowieckiego, Góry Kalwarii czy Grodziska Mazowieckiego :?:
N64 DW.Centralny...-Płochocińska-Jana Kazimierza- PKP Nieporęt/Białobrzegi

526 BRÓDNO PODGRODZIE - SZCZĘŚLIWICE

Tak dla budowy parkingów Park & Ride

ODPOWIEDZ