Absurdy miejskie i nie tylko

Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 21 lip 2011, 14:09

reserved pisze:
BJ pisze:Taa spójrz sobie na wszystkie nowe sygnalizacje (stare zresztą też) i podaj mi przykład jakiejś "inteligentnej", skoordynowanej sygnalizacji.
Grójecka-Korotyńskiego, Bitwy Warszawskiej1920-Grójecka. Dwa z okolicy, wymieniać dalej?
To nie jest "inteligentnie" skoordynowane, bo jest pod blachy :P

reserved

Post autor: reserved » 21 lip 2011, 14:11

piotram pisze: To nie jest "inteligentnie" skoordynowane, bo jest pod blachy :P
Chodzi Ci o to, że tramwaje nie są tam uprzywilejowane?
Przecież tam tramwaje ruszają wtedy, kiedy żadnych samochodów na torowisku nie ma.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 21 lip 2011, 14:12

reserved pisze:
piotram pisze: To nie jest "inteligentnie" skoordynowane, bo jest pod blachy :P
Chodzi Ci o to, że tramwaje nie są tam uprzywilejowane?
Przecież tam tramwaje ruszają wtedy, kiedy żadnych samochodów na torowisku nie ma.
Co to zmienia, skoro na kazdym skrzyzowaniu łapią "żółte"?

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 21 lip 2011, 14:15

reserved pisze:Zaczynam bać się o swoje życie..
Sądzę, że jeśli ty jeszcze nikogo nie zabiłeś, to i mi się uda.
reserved pisze:To podaj mi przykład gdzie się da mądralo.
Już pisałem.
Puławska/Łagiewnicka, Puławska/6 Sierpnia (przy kościele), Puławska/Kapeli, Puławska/Kuropatwy (tam póki co na szczęście jest tylko przejście bez świateł, ale pewnie niebawem przyjdzie pora i na to przejście...).
Nie bardzo rozumiem, po co aż tyle świateł na Poleczki. Spokojnie ze dwie sygnalizacje można by zlikwidować, aczkolwiek tam kładki się nie da, bo ekrany, więc "światła muszą być, bo tyyle osób przechodzi".
Sikorskiego/Warneńska, Rzymowskiego/Bartłomieja...

reserved

Post autor: reserved » 21 lip 2011, 14:16

Sorki, źle się wyraziłem, chodziło mi o to, że tramwaje nie muszą stawać na skrzyżowaniach i czekać aż osobówki przejadą. Z nieuprzywilejowaniem pełna zgoda. Natomiast mówię o kierowcach osobówek z punktu widzenia takiego kierowcy właśnie.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 21 lip 2011, 14:17

BJ pisze:Chodzi o to, że mamy ulice w centrum jakie mamy i nie powinno się teraz robić przejść przez 6 pasów + torowisko przy Domach Centrum, bo to tylko spowoduje jeszcze większe korki,
Spoko, a gdyby tak zwęzić Marszałkowską? :twisted:
reserved pisze:Zamykanie ich na rzecz budowania przejść dla pieszych to utrata wielu miejsc pracy, utrata też wielu stoisk, z których przechodnie korzystają.
Rynek nie znosi próżni - ludzie wydadzą swoje pieniądze w innym miejscu (a może przy okazji mniej przytyją, bo znikną liczne źródła pustych kalorii ;) ).

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 21 lip 2011, 14:17

reserved pisze:Grójecka-Korotyńskiego, Bitwy Warszawskiej1920-Grójecka
Haha, czy dla ciebie inteligencja sygnalizacji polega tylko na tym, że jak jadą BW20, to Grójecka ma czerwone? :D
Inteligentna sygnalizacja to się przejawia na całych ciągach tak, żeby jadąc te 50-60 przejechać przynajmniej połowę, a nie jak na Puławskiej na odc. Rakowiecka-MW, gdzie masz szansę stanąć na wszystkich światłach, jeśli jedziesz 60-70 bądź stanąć tylko na połowie z nich, jeśli jedziesz 100-120 i łapiesz przynajmniej jedno pomarańczowe. I to wszystko w szczycie.

reserved

Post autor: reserved » 21 lip 2011, 14:18

BJ pisze:Sądzę, że jeśli ty jeszcze nikogo nie zabiłeś, to i mi się uda.
Staram się jeździć jak najbezpieczniej jak tylko potrafię. Nie wiem jak będziesz jeździł, z Twoich postów wynika jedynie, że trzeba się obawiać Ciebie. ;-)

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 21 lip 2011, 14:19

person pisze:Spoko, a gdyby tak zwęzić Marszałkowską?
Nie ma sprawy.
Wtedy zostaliby tylko ci kierowcy, którzy muszą jechać Marszałkowską, bo np. tu pracują, a komunikacja jest be, a nie kierowcy jadący np. na Żoliborz. Tylko, że do takich migracji kierowców niezbędna jest obwodnica :>

reserved

Post autor: reserved » 21 lip 2011, 14:19

BJ pisze:Haha, czy dla ciebie inteligencja sygnalizacji polega tylko na tym, że jak jadą BW20, to Grójecka ma czerwone? :D
Byłeś tam chociaż raz? Nie, nie chodzi mi o to.

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 21 lip 2011, 14:20

reserved pisze:Staram się jeździć jak najbezpieczniej jak tylko potrafię. Nie wiem jak będziesz jeździł, z Twoich postów wynika jedynie, że trzeba się obawiać Ciebie.
Bo nie lubię bezmyślnych świateł w nadmiernej ilości? No ciekawe.
Z dotychczasowych moich podbojów warszawskich ulic nic złego nie wynikło, więc może nie będzie tak źle.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 21 lip 2011, 14:22

BJ pisze: Wtedy zostaliby tylko ci kierowcy, którzy muszą jechać Marszałkowską, bo np. tu pracują, a komunikacja jest be, a nie kierowcy jadący np. na Żoliborz. Tylko, że do takich migracji kierowców niezbędna jest obwodnica :>
Ale skąd oni na ten Żoliborz będą jechać tą obwodnicą? Z Piaseczna, z Konstancina? Oni juz mają Wisłostradę, AK.

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 21 lip 2011, 14:22

reserved pisze:Byłeś tam chociaż raz? Nie, nie chodzi mi o to.
Tak, byłem.
Co jest inteligentnego w tym skrzyżowaniu?
Grójecka ma lewoskręt w BW20, tramwaje mają nawet oddzielne tory i też sobie śmigają. Mimo wszystko oczywiście są korki.
Tylko nie rozumiem, co inteligentnego może być w sygnalizacji na jednym skrzyżowaniu.
Jak już wcześniej napisałem - inteligentne światła to takie, dzięki którym możesz przejechać dużą część ciągu na zielonym, a nie tak jak na Puławskiej na odc. mokotowskim.

[ Dodano: |21 Lip 2011|, 2011 14:24 ]
piotram pisze:Oni juz mają Wisłostradę, AK.
Trasa Prymasa to jeszcze ok, chociaż dostanie się do niej przez Ochotę i Włochy to "czysta przyjemność".
A Wisłostrada i tak nadal ma dużo świateł, więc mimo, że jest dość szybka, to z ekspresową obwodnicą, która właśnie powoli na Ursynów dociera, nie można tego porównywać.

reserved

Post autor: reserved » 21 lip 2011, 14:24

Dla uściślenia:
Nie chodzi mi o tzw. 'zieloną falę'. Chodzi mi o sygnalizację na skrzyżowaniach pojedynczych, a konkretnie o skrzyżowania, gdzie jest np. osobny cykl dla skręcających w lewo nie kolidujący z pozostałymi kierunkami.

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 21 lip 2011, 14:25

reserved pisze:Nie chodzi mi o tzw. 'zieloną falę'. Chodzi mi o sygnalizację na skrzyżowaniach pojedynczych, a konkretnie o skrzyżowania, gdzie jest np. osobny cykl dla skręcających w lewo nie kolidujący z pozostałymi kierunkami.
No to nie jest inteligentna sygnalizacja, tylko sygnalizacja z wydzielonymi fazami do lewoskrętu, co na większych ulicach i skrzyżowaniach jest bardzo pozytywnym zjawiskiem.
Tylko po dziś dzień zastanawiam się, po co są wydzielone lewoskręty na Geodetów w Józefosławiu albo na Nowoursynowskiej.
Albo żeby nie szukać daleko od ciebie - ŻiW/Leżajska. Wczoraj przejeżdżałem tamtędy 504. Nowe światła z lewoskrętem, a lewoskręt z ŻiW w kierunku Wschodnim prowadzi... donikąd, bo tam nawet nie ma ulicy :D

ODPOWIEDZ