Bilety i bramki w metrze

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 28 lip 2011, 14:16

piotram pisze:Policja nie zatrzymuje każdego tylko dlatego że biegnie, bo jak biegnie to pewnie coś ukradł. To że ktoś czekał przy bramce, to też nie musi oznaczać, że chce wyłudzić przejazd...
zbieganie jest także złamaniem przepisów regulaminu - tak jak przeskakiwanie przez bramki. I podstawą do interwencji jest złamanie regulaminu. Nie raz widziałem policjantów wlepiających mandat za przeskoczenie bramki.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

MichalJ

Post autor: MichalJ » 28 lip 2011, 14:16

Nie powiedziałeś, że zatrzymujesz za niebezpieczne bieganie, tylko nazwałeś każdego czekającego ze skasowaniem biletu palantem, i jeszcze dorzuciłeś, że go podejrzewasz o użycie niewłaściwego biletu (ta, akurat, wchodząc na wejściówkę/ulgowy będę zwracać na siebie uwagę biegiem). I tyle.
Każdego pasażera z biletem minutowym można tak długo kontrolować (choćby na peronie, na którym wysiadł), aż termin biletu upłynie. To też nie będzie złośliwość? Niech sobie palant kupi dłuższy...

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 28 lip 2011, 14:17

piotram pisze:Pisałeś jednak o tym, że taka osoba "jest podejrzana o zły bilet", a to nie ma nic wspólnego z zagrożeniem dla innych pasażerów.
Owszem - w przypadku osoby zachowującej się w sposób odmienny od normy takie podejrzenie jest uzasadnione. Jeśli ktoś na widok kontrolera w autobusie wstaje i idzie na drugi koniec pojazdu - też jest pierwszy do kontroli, to logiczne.
piotram pisze: PS. Ciekawe czy tak samo jesteś skory do pouczania "młodzieży" palącej, pijącej i rozrabiającej w porze wieczornej :P
Nikt ci nie broni się dowiedzieć.

[ Dodano: |28 Lip 2011|, 2011 14:21 ]
MichalJ pisze:Nie powiedziałeś, że zatrzymujesz za niebezpieczne bieganie, tylko nazwałeś każdego czekającego ze skasowaniem biletu palantem
Nazwałem każdego czekającego i później zbiegającego palantem. Bo nim jest. Jeśli zdąży skasować, zejść normalnym tempem i wsiąść do metra - jest wolny.
MichalJ pisze:Każdego pasażera z biletem minutowym można tak długo kontrolować (choćby na peronie, na którym wysiadł), aż termin biletu upłynie.
Nie, nie można.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 28 lip 2011, 14:21

fik pisze: Owszem - w przypadku osoby zachowującej się w sposób odmienny od normy takie podejrzenie jest uzasadnione.
Co ciekawe dla policji już nie jest, a taki gość teoretycznie może być sprawcą znacznie poważniejszego czynu niż skasowanie ulgowego...

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 28 lip 2011, 14:23

fik pisze:Raz jeszcze: pasażer zbiegający po schodach łamie regulamin przewozu osób i bagażu.
A schodzący? Bo rzadko mi się zdarza stać, zwykle schodzę lewą stroną schodów (no, o ile jakiś artysta nie stoi na środku i mi tego uniemożliwia).
SławekM pisze:Ciekawe jak to jest rozwiązywane z osobami przeskakujacymi przez bramki lub wchodzącymi przez przejscia ewakuacyjne :roll:
Jeśli przejście ewakuacyjne jest otwarte, to zawsze przez nie przechodzę (otwarte, w sensie "drzwiczki" są równolegle ze ścianą i nie muszę ich nawet ruszać, żeby przejść).
MeWa pisze:dodatkowo mogą mandat od policji dostać.
Z jakiego paragrafu? :-s
fik pisze:Właśnie, SOM ma uprawnienia do karania mandatami analogicznie do SOK?
SOM to zwykła formacja ochrony, działająca na podstawie przepisów ustawy o ochronie osób i mienia. Jedynie ma nazwę własną.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 28 lip 2011, 14:23

piotram - skąd wiesz, że nie jest? Policja akurat na terenie metra zatrzymuje sporo poszukiwanych...

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 28 lip 2011, 14:23

piotram pisze: Co ciekawe dla policji już nie jest, a taki gość teoretycznie może być sprawcą znacznie poważniejszego czynu niż skasowanie ulgowego...
Ciekawe. Jeśli ktoś na widok policjanta zaczyna uciekać/nagle zmienia kierunek marszu/robi cokolwiek innego to patrol uśmiecha się i poklepuje go po pleckach? Niejednokrotnie widziałem, jak patrol wezwany w celu potwierdzenia danych pasażera podejmował dalsze czynności, bo tenże zachowywał się dziwnie/nerwowo.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 28 lip 2011, 14:26

fik pisze:Nazwałem każdego czekającego i później zbiegającego palantem.
Aha, czyli mogę nazwać ciebie chamem bo ja mam taki pogląd iż "każdy kanar to cham" mimo, że część kanarów na pewno taka nie jest...

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 28 lip 2011, 14:27

SławekM pisze:Aha, czyli mogę nazwać ciebie chamem bo ja mam taki pogląd iż "każdy kanar to cham" mimo, że część kanarów na pewno taka nie jest...
Naprawdę nic nie zrozumiałeś.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 28 lip 2011, 14:27

fik pisze: Ciekawe. Jeśli ktoś na widok policjanta zaczyna uciekać/nagle zmienia kierunek marszu
Nie "na widok policjanta", tylko "policjant zobaczył kogoś biegnącego". Jeśli ten teoretyczny palant zbiega w twoją stronę, to jest to ucieczka przed kontrolerem?

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 28 lip 2011, 14:27

Wolfchen pisze:Z jakiego paragrafu?
nie wiem, nie jestem służbą policji, żeby powiedzieć na jakiej zasadzie wystawiają mandaty za złamanie regulaminu. Wiem, że takie mandaty były wystawiane i spotkałem osoby, które nie raz taki mandat dostały :P

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 28 lip 2011, 14:27

piotram pisze:Jeśli ten teoretyczny palant zbiega w twoją stronę, to jest to ucieczka przed kontrolerem?
Zazwyczaj mnie omija i próbuje uniknąć kontroli "bo spieszy się na metro".

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 28 lip 2011, 14:28

Wolfchen pisze:Jeśli przejście ewakuacyjne jest otwarte, to zawsze przez nie przechodzę (otwarte, w sensie "drzwiczki" są równolegle ze ścianą i nie muszę ich nawet ruszać, żeby przejść).
z Twoim legalistycznym podejściem, to podejrzewałbym raczej, że zamknąłbyś to wejście, zadzwonił do dyżurnegi i służb itp. :P

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 28 lip 2011, 14:29

MeWa pisze:
Wolfchen pisze:Jeśli przejście ewakuacyjne jest otwarte, to zawsze przez nie przechodzę (otwarte, w sensie "drzwiczki" są równolegle ze ścianą i nie muszę ich nawet ruszać, żeby przejść).
z Twoim legalistycznym podejściem, to podejrzewałbym raczej, że zamknąłbyś to wejście, zadzwonił do dyżurnegi i służb itp. :P
Nie, Witek, to Ty tak robisz, z Twoim legalistycznym podejściem :P

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 28 lip 2011, 14:31

MeWa pisze:Wiem, że takie mandaty były wystawiane i spotkałem osoby, które nie raz taki mandat dostały :P
Ja słyszałem o mandacie wystawionym "za złamanie prawa polskiego" :D

ODPOWIEDZ