Komunikacja miejska na zielonej Białołęce
Moderator: Wiliam
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Pierdolenie, mówiąc brzydko. Skoro tamtejszy deptak, udający poważną pętlę, wygina się we wszystkie strony, a płyty z których został zbudowany rozjeżdżają się regularnie pod naporem Alpino, to jak do cholery ta parodia krańca ma wytrzymać przeguby?Nieokiełznany pisze:Wytrzyma
- Nieokiełznany
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
A 132 wjeżdża w Skarbka? Bo to sama Skarbka z Gór i kraniec OS. DERBY jest problemem. Berensona, po której jeździ 132, problemem nie jest, przecież przeguby na 527 jeżdżą tam już dłuższy czas.
- Nieokiełznany
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Wiem, dlatego o tym napisałem parę postów wcześniej. A Straż Miejska ma w głębokim poważaniu łamanie zakazu zatrzymywania praktycznie na całej długości Skarbka.
- Nieokiełznany
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Cisną mi się na klawiaturę słowa o osobach, które przyjechały z daleka, z miejsc, gdzie nie ma chodników, i nie mogą się odnaleźć w nowych realiach, ale przemilczę.
To ja może skrótowo, choć chciałoby się napisać więcej.
Po pierwsze Zielona Białołęka to "mimo wszystko" część Warszawy. Większość osób, które kupiła tu mieszkania, jest tutaj zameldowana i/lub płaci w Warszawie podatki. Problem osób wynajmujących, a więc bardzo często niezameldowanych to problem całej Warszawy, a nie tylko Białołęki.
Nie dziwią mnie, bo przecież nie żyjemy w świecie nawet zbliżonym do idealnego, wypowiedzi na temat mieszkańców Białołęki. Naczytałem się, bo na żywo to chyba wstyd coś takiego powiedzieć, wielu różnego rodzaju obelg. Spływa to po mnie jak po kaczce, bo więcej to mówi o osobie to piszącej niż o nas. Sorry.
Ludzie są różni, banalne stwierdzenie. Człowieka prostego niezdolnego do życia w społeczeństwie łatwo znaleźć na wsi, ale także w mieście. Warszawa niczym się w tej kwestii nie wyróżnia.
Dyskryminacja z powodu pochodzenia jest równie niesprawiedliwa jak każda inna.
Pomijam już fakt, choć nie ma to najmniejszego znaczenie, że na Zielonej czy tam Wschodniej Białołęce mieszka wielu rodowitych warszawiaków, którzy z jakichś powodów - każdy miał swój - przeprowadzili się na ZB. Powinno się to zrozumieć. Większość z nas wiedziała, jak wygląda np. komunikacja w tej części miasta, ale to nie jest powód, by przez lata (!!!) nic nie poprawić. Jakby nie patrzeć mieszka nas tu ok. 20.000 osób, więc pewnie kilka, kilkanaście tysięcy podatników. Tymbardziej, że emerytów, rencistów, beneficjentów ośrodków pomocy społecznej, mieszkańców domów komunalnych nie płacących czynszów jest tu naprawdę niewielu. Przeciwnie, wielu odprowadza naprawdę duże podatki do miasta.
I tu stawiam kropkę.
W kwestii komunikacji
W ciągu ostatniego roku - dopiero teraz - trochę się poprawiło. Mam nadzieję, że metro na Pradze nie odbije nam się czkawką. Póki co brygady się dodaje, a nie odejmuje.
Z obserwacji zauważamy, że mimo że poprawiła się przejezdność na TT, to nadal 527 jest popularną linią. Zielona Białołęka to nie tylko Derby i Skarbka z Gór, ale także inne, coraz liczniejsze osiedla (choćby Lewandów, obsługiwany właśnie przez 527 i 120). Dlatego jesteśmy przeciwko kasowaniu tej linii oraz przeciw przesuwaniu jej na TT. Nie każdy musi dostać się do metra i nie każdy chce podróżować z 3 przesiadkami.
Obsadzanie kolejnymi brygadami 120 też jest trochę bez sensu, ponieważ 120 ma krętą i powolną trasę, przez co jest traktowana bardziej jako linia lokalna. W dodatku wymaga od pasażera co najmniej jednej przesiadki, co szczególnie widać przy Dw. Wileńskim. W zasadzie dobrze, że ta linia jest, ale można by nad nią popracować, czego ZTM robić nie zamierza, ale nie jest to główna linia na trasie ZB - Centrum.
Luźna propozycja:
132 - zostaje jak jest, ale jeździ częściej
527 - z Ostródzkiej przesuwa się na Głębocką, bo to tu właśnie są kilkutysięczne osiedla i jeździ równie często jak teraz
120 - albo robimy z niej linię dowożącą do centrum i np. jedzie Radzymińską, Targową, mostem Poniatowskiego do Centrum, albo pozostawiamy jako krótkodystansowy dowoźnik i wtedy to może nawet po Zaciszu i Targówku jechać Gdańskim do Arkadii.
Po pierwsze Zielona Białołęka to "mimo wszystko" część Warszawy. Większość osób, które kupiła tu mieszkania, jest tutaj zameldowana i/lub płaci w Warszawie podatki. Problem osób wynajmujących, a więc bardzo często niezameldowanych to problem całej Warszawy, a nie tylko Białołęki.
Nie dziwią mnie, bo przecież nie żyjemy w świecie nawet zbliżonym do idealnego, wypowiedzi na temat mieszkańców Białołęki. Naczytałem się, bo na żywo to chyba wstyd coś takiego powiedzieć, wielu różnego rodzaju obelg. Spływa to po mnie jak po kaczce, bo więcej to mówi o osobie to piszącej niż o nas. Sorry.
Ludzie są różni, banalne stwierdzenie. Człowieka prostego niezdolnego do życia w społeczeństwie łatwo znaleźć na wsi, ale także w mieście. Warszawa niczym się w tej kwestii nie wyróżnia.
Dyskryminacja z powodu pochodzenia jest równie niesprawiedliwa jak każda inna.
Pomijam już fakt, choć nie ma to najmniejszego znaczenie, że na Zielonej czy tam Wschodniej Białołęce mieszka wielu rodowitych warszawiaków, którzy z jakichś powodów - każdy miał swój - przeprowadzili się na ZB. Powinno się to zrozumieć. Większość z nas wiedziała, jak wygląda np. komunikacja w tej części miasta, ale to nie jest powód, by przez lata (!!!) nic nie poprawić. Jakby nie patrzeć mieszka nas tu ok. 20.000 osób, więc pewnie kilka, kilkanaście tysięcy podatników. Tymbardziej, że emerytów, rencistów, beneficjentów ośrodków pomocy społecznej, mieszkańców domów komunalnych nie płacących czynszów jest tu naprawdę niewielu. Przeciwnie, wielu odprowadza naprawdę duże podatki do miasta.
I tu stawiam kropkę.
W kwestii komunikacji
W ciągu ostatniego roku - dopiero teraz - trochę się poprawiło. Mam nadzieję, że metro na Pradze nie odbije nam się czkawką. Póki co brygady się dodaje, a nie odejmuje.
Z obserwacji zauważamy, że mimo że poprawiła się przejezdność na TT, to nadal 527 jest popularną linią. Zielona Białołęka to nie tylko Derby i Skarbka z Gór, ale także inne, coraz liczniejsze osiedla (choćby Lewandów, obsługiwany właśnie przez 527 i 120). Dlatego jesteśmy przeciwko kasowaniu tej linii oraz przeciw przesuwaniu jej na TT. Nie każdy musi dostać się do metra i nie każdy chce podróżować z 3 przesiadkami.
Obsadzanie kolejnymi brygadami 120 też jest trochę bez sensu, ponieważ 120 ma krętą i powolną trasę, przez co jest traktowana bardziej jako linia lokalna. W dodatku wymaga od pasażera co najmniej jednej przesiadki, co szczególnie widać przy Dw. Wileńskim. W zasadzie dobrze, że ta linia jest, ale można by nad nią popracować, czego ZTM robić nie zamierza, ale nie jest to główna linia na trasie ZB - Centrum.
Luźna propozycja:
132 - zostaje jak jest, ale jeździ częściej
527 - z Ostródzkiej przesuwa się na Głębocką, bo to tu właśnie są kilkutysięczne osiedla i jeździ równie często jak teraz
120 - albo robimy z niej linię dowożącą do centrum i np. jedzie Radzymińską, Targową, mostem Poniatowskiego do Centrum, albo pozostawiamy jako krótkodystansowy dowoźnik i wtedy to może nawet po Zaciszu i Targówku jechać Gdańskim do Arkadii.
Z tego, co pamiętam, to podatki się płaci w miejscu zamieszkania, a nie zameldowania?BJJ pisze:Problem osób wynajmujących, a więc bardzo często niezameldowanych to problem całej Warszawy, a nie tylko Białołęki.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
1. I tak tym ludzie nie chcą jeździć, bo wybierają 527BJJ pisze: 132 - zostaje jak jest, ale jeździ częściej
2. A zawrócić to gdzie? Chyba, że kryterium przez Lewandów i Oknicką.
3. Taaaa i jeszcze czego. Na Ratuszu przesiadka z 120 w 500 i już jest autobus do Arkadii.
BJJ pisze:120 - albo robimy z niej linię dowożącą do centrum i np. jedzie Radzymińską, Targową, mostem Poniatowskiego do Centrum
Ja bym w ogóle najchętniej zobaczył jakąś zbiorczą pętlę na Annopolu dla ZB... Tylko dróg tam nie ma za bardzoSławekM pisze:Na Ratuszu przesiadka z 120 w 500 i już jest autobus do Arkadii.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Dlatego piszę, że ostatnio się rzeczywiście poprawiło. Chodzi o to, że Derby i Lewandów to naprawdę duże osiedla i do niedawna było tak, że bez przesiadki lub dwóch do centrum się nie dojechało.SławekM pisze:Jak to nic? Wcześniej były tylko rzadko kursujące 132 i 134. Teraz jest częste 527 i 132 (obydwa do metra), częste 120 w dzień powszedni i 204.
[ Dodano: |17 Sie 2011|, 2011 15:36 ]
2. na pętli Os. Derby?SławekM pisze: 2. A zawrócić to gdzie? Chyba, że kryterium przez Lewandów i Oknicką.
3. Taaaa i jeszcze czego. Na Ratuszu przesiadka z 120 w 500 i już jest autobus do Arkadii.
3. masz rację. to dla tych co nadal opłakują 527 kursujacą Gdańskim.
Inicjatywa Społeczna na Rzecz
Zrównoważonego Rozwoju Białołęki
„Białołęka Jest Jedna”
http://www.bialolekajestjedna.blogspot.com
Zrównoważonego Rozwoju Białołęki
„Białołęka Jest Jedna”
http://www.bialolekajestjedna.blogspot.com