Komunikacja Miejska na Bemowie
Moderator: Wiliam
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Abstrahując od sensowności takiej wersji 410, bo też mam pewne zastrzeżenia (dowożenie ludzi do nikąd, a konkretnie nie dowożenie do metra): jak to widzisz w przeciwnym kierunku? JP2 - Babka - Okopowa - Powązkowska?
-
Pan Piotr
- (XXXX)
1. Dowożenie do stacji Ratusz-Arsenał.Szeregowy_Równoległy pisze:Abstrahując od sensowności takiej wersji 410, bo też mam pewne zastrzeżenia (dowożenie ludzi do nikąd, a konkretnie nie dowożenie do metra): jak to widzisz w przeciwnym kierunku? JP2 - Babka - Okopowa - Powązkowska?
2. W drugą stronę:
... - al. Jana Pawła II - Stawki - Okopowa - Powązkowska - ...
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Wiesz, ja dalej nie wiem komu ta linia miałaby służyć? Groty? Mają tramwaj w pobliżu. Ułomne dziecko z tej 20, ale jest i, trzeba kochać jak swoje. Okolice Powstańców? 171 + E-2. Okolice Maczka i Powązkowskiej? Mają 122.
-
Pan Piotr
- (XXXX)
Myślałem raczej o relacjach: Żoliborz - Sądy, pl. Bankowy - Powązki, pl. Bankowy - północna część Bemowa, Muranów - Bemowo. Poza tym obsługiwałoby gen. Maczka.Szeregowy_Równoległy pisze:Wiesz, ja dalej nie wiem komu ta linia miałaby służyć? Groty? Mają tramwaj w pobliżu. Ułomne dziecko z tej 20, ale jest i, trzeba kochać jak swoje. Okolice Powstańców? 171 + E-2. Okolice Maczka i Powązkowskiej? Mają 122.
Trasa: Piastów Śląskich - plac Bankowy na takiej trasie to czas przejazdu ok. 22 minut.
Dla porównania obecnie najlepszy czas na tym przykładowym odcinku to 30-32 minuty.
Pracuje na Ursynowie (okolice Eleclerka) a mieszkam na Bemowie. Z mojego punktu widzenia cholernie brakuje mi 406, bo powrót z pracy do domu zajmował mi 35 minut (kombinacja M + 406). Teraz najszybciej jest jadąc M i 184. Całość zajmuje mi 45 minut, ale bardzo rzadko korzystam z tej obcji, gdyż częstotliwość 184 to żenada. A coś, co powinno być naprawdę szybkie, jest najwolniejsze. Chodzi mi o M i 23. Jedzie się 55 minut.
Podsumowując. Brakuje dla Bemowa szybkiej linii dowozowej do Metra.
Podsumowując. Brakuje dla Bemowa szybkiej linii dowozowej do Metra.
I to jest chyba clue sprawy. Co gorsza, nawet po oddaniu ogryzka to się nie poprawi (w kwestii dowozu do M1 ofk). Dlatego zapytałem wcześniej, ile osób dojeżdża tramwajem z Bemowa do M1. Bo - powiedzmy to sobie szczerze - łącznik tramwajowy na PŚ owszem pomoże w komunikacji, ale wewnątrzbemowskiej. W kwestii dowozu do M1 jazda tramwajem w ten sposób (jakimś wydłużonym 10 or sth.) będzie nadal mało opłacalna, co kiedyś z Glonem w innym wątku kilka stron z rzędu przegadaliśmy. Dlatego bardzo dziwi mnie upór ZTM w udupieniu 406, bo to była naprawdę dobra linia. Pokrywanie się z św. tramwajem na trasie Maczka - Wrocławska (3 przystanki!!!) brane za argument realizacji strategii naprawdę zahacza o śmieszność conajmniej. 114 dubluje szynę 3x bardziej i jeździ. Może te 406 utraciło rację bytu na Targówku (choć po wywaleniu z Wincentego 527 można dyskutować), ale na Bemowie przydawała się. 122 nie przejęło wszystkich jej funkcji i nie przejmie tak długo, jak będzie jechać na Wilsona, czyli pewnie nigdy.8833 pisze:Podsumowując. Brakuje dla Bemowa szybkiej linii dowozowej do Metra.
[ Dodano: |25 Sie 2011|, 2011 21:18 ]
A właśnie. Czy w związku z niewracaniem od 1.09 384 z wiadomych powodów, jest coś wiadomo, aby wzmocniono podwójnie 184, tak jak to było rok temu na okazję remontu Dźwigowej?8833 pisze:częstotliwość 184 to żenada
406 miało doskonałe wykorzystanie w godzinach popołudniowego szczytu na odcinku M
Nowe Bemowo. Co mnie, jako pasażera, obchodzi relacja Targówek
Metro Dworzec Gdański. Zamiast kasować tą linię powinni ją skrócić właśnie do Dworca Gdańskiego. Jest miejsce, by autobusy mogły "odpoczywać". A jazda 28 nie ma sensu.
[ Dodano: |25 Sie 2011|, 2011 21:22 ]
Co. 384 czyli najlepsza linia Bemowska nie wraca z wakacji
I dobrze. 
[ Dodano: |25 Sie 2011|, 2011 21:22 ]
Co. 384 czyli najlepsza linia Bemowska nie wraca z wakacji
- Bastian
- Sułtan Maroka
No a którędy miałaby przeciąć tory kolejowe?8833 pisze:Co. 384 czyli najlepsza linia Bemowska nie wraca z wakacji![]()
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
-
Pan Piotr
- (XXXX)
Generalnie to żenadą była decyzja władz dzielnic ws. zastąpienia 106 i 184 linią 189 co 6 minut i 167 do Młocin. Gdyby taką zmianę wprowadzono w 2008 r. to nawet jeśli tramwaj na Powstańców Śląskich między Górczewską a Radiową powstanie w 2012 r., trasa 189 w kształcie: Chomiczówka - Sadyba by przetrwała 4 lata.drja pisze: [ Dodano: |25 Sie 2011|, 2011 21:18 ]A właśnie. Czy w związku z niewracaniem od 1.09 384 z wiadomych powodów, jest coś wiadomo, aby wzmocniono podwójnie 184, tak jak to było rok temu na okazję remontu Dźwigowej?8833 pisze:częstotliwość 184 to żenada
W sytuacji zamknięcia Dźwigowej z pewnością zastępstwo za 189 na odcinku: Ciepłownia Wola - Conrada byłoby zapewne dużo lepsze, a o proponowanym wtedy 167 co 10/15 do Młocin, od Radiowej pokrywającym obecne 184 nie wspomnę. Wbrew pozorom wiele by to teraz zmieniło.
Ale jak ludzie wolą 2 linie typu 184 i 384, każda o częstotliwości PKS-u w Zakopanem to nie ma się czemu dziwić, że podaż jest na żenującym poziomie.
A w woli ścisłości to 184 nie podbijano "dwukrotnie", ale zdaje się do częstotliwości rzędu 10/12/15. Tyle, że wtedy zamiast 384 było 106...
Musiało się mijać z 201. Teraz został wolny peron po 507, to może sobie tam przewędrować.TGM pisze:O co chodzi z tą zamianą E-2 i 220 na pętli. Wcześniej E-2 się mieściło a teraz już by nie mogło? Dadzą lepszą częstotliwość? Czy się nie mieściło, ale jakoś to było.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Próbowałem. Ale ze 122 jest jeden problem. Skrzyżowanie Kochanowskiego/Conrada/Al. Reymonta. Przeważnie stoi się 5-10 minut, by skręcić w al. Reymonta.SławekM pisze:A nie próbowałeś M + 122?8833 pisze: gdyż częstotliwość 184 to żenada. A coś, co powinno być naprawdę szybkie, jest najwolniejsze. Chodzi mi o M i 23. Jedzie się 55 minut.
Weź nic nie mów... Wczoraj jechałem piątką z Bielan i chciałem przeskoczyć w 122... Wybrałem ZP CONRADA (4 minuty na przesiadkę), żeby nie wstrzymywać tłumu na OGRODACH DZIAŁKOWYCH BEMOWO...8833 pisze:Próbowałem. Ale ze 122 jest jeden problem. Skrzyżowanie Kochanowskiego/Conrada/Al. Reymonta. Przeważnie stoi się 5-10 minut, by skręcić w al. Reymonta.
Z przystanku tramwajowego na autobusowy szedłem sześć minut. Od starszego miejscowego pana usłyszałem, że to normalka.