Komunikacja miejska w Wawrze
Moderator: Wiliam
Pojazd włączający się do ruch na środku skrzyżowania z przecięciem kilku strumieni z tramwajami włącznie?
Przecież wiesz dobrze, że dziś nikt by lokalizacji tego przystanku nie uzgodnił. Ba, pewnie nikt by nawet nie próbował proponować.
Przecież wiesz dobrze, że dziś nikt by lokalizacji tego przystanku nie uzgodnił. Ba, pewnie nikt by nawet nie próbował proponować.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Tu jest jakieś włączanie?
http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/?zoom=19 ... n=21.08362
Tylko przystanek wydaje się za krótki na więcej linii...
http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/?zoom=19 ... n=21.08362
Tylko przystanek wydaje się za krótki na więcej linii...
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Kiedy tam byłeś ostatnio?pawcio pisze:Pojazd włączający się do ruch na środku skrzyżowania z przecięciem kilku strumieni z tramwajami włącznie?.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Photo or didn't happen. 
Nie interesuje mnie w tym momencie fakt, że ZDM po raz kolejny nie odnowił pasów. Interesująca jest obowiązująca stała organizacja ruchu, która w tym miejscu raczej nie mogła się zmienić (nie wdrożono ustaleń Czerwonej Księgi). I nie jest prawdą, że "autobus włącza się do ruchu" - on jedzie skrajnym prawym pasem, który ma kontynuację za wlotem Waszyngtona i już.
Nie interesuje mnie w tym momencie fakt, że ZDM po raz kolejny nie odnowił pasów. Interesująca jest obowiązująca stała organizacja ruchu, która w tym miejscu raczej nie mogła się zmienić (nie wdrożono ustaleń Czerwonej Księgi). I nie jest prawdą, że "autobus włącza się do ruchu" - on jedzie skrajnym prawym pasem, który ma kontynuację za wlotem Waszyngtona i już.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Raczej chodzi o to ze maksymalnei wchodzi tam jeden bus (15-18m).
Jak przyjada dwa to drugi bedzie blokowal wjazd z grochowskiej.
Gdyby usankcjonowac ze jak bus jest na przystanku to drugi czeka przed lewoskretem to nie wiem czy w szczycie by sie wszystkie wyrobily. Nie wiem jak tam fazy leca/trwaja, nie moja okolica. Tak to przynajmniej wyglada z googla.
W tym momencie parkuje tam tylko 521 czyli 1 bus na 15-20 min, nie ma szans zeby taka sytuacja zaistniala,.
Gdyby dalo rade to powinno tam oczywiscie parkowac wszystko ze 188, 523 ale raczej nie da rady trzeba szukac innych opcji.
Jak przyjada dwa to drugi bedzie blokowal wjazd z grochowskiej.
Gdyby usankcjonowac ze jak bus jest na przystanku to drugi czeka przed lewoskretem to nie wiem czy w szczycie by sie wszystkie wyrobily. Nie wiem jak tam fazy leca/trwaja, nie moja okolica. Tak to przynajmniej wyglada z googla.
W tym momencie parkuje tam tylko 521 czyli 1 bus na 15-20 min, nie ma szans zeby taka sytuacja zaistniala,.
Gdyby dalo rade to powinno tam oczywiscie parkowac wszystko ze 188, 523 ale raczej nie da rady trzeba szukac innych opcji.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ale przecież dyskusja dotyczy przede wszystkim 521 właśnie i to jako przystanku dla wysiadających.
Blizej ale caly czas 3 przejscia (swiatla) do pokonania zeby dostac sie do trama (zakole - wiatraczna grochowska).
Potrzeba czegos lepszego dopoki wladnych nie najdzie podciaganie trama do plowieckiej na co sie nie zanosi w najblizszych latach afaik.

Problem 521 na wiatraku to 10% problemow z przesiadkami jak nie mniej.
Nie widze powodu dla ktorego pasazerowie 521 mieliby miec dla siebie fajny przystanek przy tramie a cala reszta (nascie linii z zaplowiecza) bylaby zmuszona dralowac z/do trama z/na petle?
Potrzeba czegos lepszego dopoki wladnych nie najdzie podciaganie trama do plowieckiej na co sie nie zanosi w najblizszych latach afaik.
To trzeba ja rozszerzycglon pisze:ale przecież dyskusja dotyczy przede wszystkim 521 właśnie i to jako przystanku dla wysiadających.
Problem 521 na wiatraku to 10% problemow z przesiadkami jak nie mniej.
Nie widze powodu dla ktorego pasazerowie 521 mieliby miec dla siebie fajny przystanek przy tramie a cala reszta (nascie linii z zaplowiecza) bylaby zmuszona dralowac z/do trama z/na petle?
Dwa. Zakole jest nieosygnalizowane.ness pisze:Blizej ale caly czas 3 przejscia (swiatla) do pokonania zeby dostac sie do trama (zakole - wiatraczna grochowska).
Rozwiązanie musi być dla wszystkich. Inne linie zapłowieckie przy okazji skorzystają.ness pisze:Nie widze powodu dla ktorego pasazerowie 521 mieliby miec dla siebie fajny przystanek przy tramie a cala reszta (nascie linii z zaplowiecza) bylaby zmuszona dralowac z/do trama z/na petle?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
Dzisiejszy wypadek na stacji metra Ratusz pokazuje jak Warszawa jest przygotowana na takie sytuacje. Mnóstwo ludzi pospóżniało się do pracy bo na lini metra nie może być arternatywnych środków transportu. Po Żoliborzu nie kursują tramwaje, liczba lini autobusowych okrojona.Z Kabat do Wilanowskiej metro jechało dzisiaj 45 minut. Brawo!!!!Dalej nie jechałem tylko przesiadłem się w tramwaj - odziwo jeszce kursujący,ale pewnie według rozumowania ZTM to kwestia czasu bo przecież jest metro;-)
Taka sama sytuacja jest w Wawrze z linią 521. Jest to linia bardzo potrzebna i powinna zostać przynajmiej do Dworca Centralnego z częstotliwością co 10 minut w szczycie i 15 minut w soboty i święta. SKM jeżdzi rzadko - i nie ma szans na to,żeby jeżdziło przynajmniej co 6-10 minut Inny problem jest z jazdą SKM w zimie.Wszyscy pamiętamy co się działo gdy sypał śnieg minionej zimy-jak nasze koleje radziły sobie z tym problemem. Wiec przestancie mieszac z tym 521 bo to robi sie juz nudne ,autobus ten jest potrzebny ,a jesli chcecie jeszcze dodatkowo puscic tam po lini 521 linie 113 do Wiatraka to bardzo prosze. Nie piszcie rowniez skad wziac brygady bo poki co Warszawa ma nadmiar autobusow ktore z checia sa kasowane choc spokojnie jeszze by pojezdzily .
Taka sama sytuacja jest w Wawrze z linią 521. Jest to linia bardzo potrzebna i powinna zostać przynajmiej do Dworca Centralnego z częstotliwością co 10 minut w szczycie i 15 minut w soboty i święta. SKM jeżdzi rzadko - i nie ma szans na to,żeby jeżdziło przynajmniej co 6-10 minut Inny problem jest z jazdą SKM w zimie.Wszyscy pamiętamy co się działo gdy sypał śnieg minionej zimy-jak nasze koleje radziły sobie z tym problemem. Wiec przestancie mieszac z tym 521 bo to robi sie juz nudne ,autobus ten jest potrzebny ,a jesli chcecie jeszcze dodatkowo puscic tam po lini 521 linie 113 do Wiatraka to bardzo prosze. Nie piszcie rowniez skad wziac brygady bo poki co Warszawa ma nadmiar autobusow ktore z checia sa kasowane choc spokojnie jeszze by pojezdzily .
Oprócz SKM są jeszcze Koleje Mazowieckie a to daje częstotliwość naprawdę porządną. A po za tym jak często awarie na kolei, w metrze się zdarzają?1251 pisze:Taka sama sytuacja jest w Wawrze z linią 521. Jest to linia bardzo potrzebna i powinna zostać przynajmiej do Dworca Centralnego z częstotliwością co 10 minut w szczycie i 15 minut w soboty i święta. SKM jeżdzi rzadko - i nie ma szans na to,żeby jeżdziło przynajmniej co 6-10 minut Inny problem jest z jazdą SKM w zimie
Autobusy nie jeżdżą na powietrze, za paliwo i prowadzącego trzeba zapłacić.1251 pisze:Nie piszcie rowniez skad wziac brygady bo poki co Warszawa ma nadmiar autobusow ktore z checia sa kasowane choc spokojnie jeszze by pojezdzily .