Metro Marymont jak już tak a w druga stronę do ZOO. Żeby w przypadku uwalenia nie było jęków.osa pisze:(ciekawe tylko, jak daleko na Bielanach - moim zdaniem max to pętla przy AWF-ie)
(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych
Moderator: Wiliam
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
@MichalJ: A dlaczego nie warto przyspieszac tramwajow nad metrem? Jakis dogmat?
Jesli ludzie nimi jezdza, to sa potrzebne, a priorytet jest uzasadniony.
Zas tam, gdzie jest kilka tramwajow na godzine, nawet pelny priorytet nie zaszkodzi istotnie ukochanym samochodzikom.
Jesli ludzie nimi jezdza, to sa potrzebne, a priorytet jest uzasadniony.
Zas tam, gdzie jest kilka tramwajow na godzine, nawet pelny priorytet nie zaszkodzi istotnie ukochanym samochodzikom.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Nie na Marszałkowskiej przecież!MichalJ pisze:Bo przyspieszanie tramwajów to np. odprzystankowienie
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Czy nadal lansowany jest pomysł dołożenia przystanku przy wylocie Złotej?Bastian pisze:Nie na Marszałkowskiej przecież!
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
Skoro mieszkańcy Bielan dopominają się połączenia z centralnym Żoliborzem, to logika nakazywałaby puścić 6-kę przynajmniej do AWF. Dalej moim zdaniem po pierwsze nie potrzeba, bo wystarcza silna 17-ka, po drugie chyba nie da rady wpuścić więcej zawracających liniowo tramwajów na teren zajezdni przy Zgr. AK Kampinos. Jeśli chodzi o pętlę na Pradze, zawrotka przy Zoo nie ma kompletnie sensu, więc lepsza już pętla na Stalowej. Przynajmniej jest szansa na obsługę bardziej zamieszkanych rejonów niż drzewa w Parku Praskim. Co do uwalenia, jak piszesz, to chyba jakaś pomyłka, bo niby dlaczego 6-ka miałaby być uwalana w docelowym układzie. To było całkiem dobre i potrzebne połączenie Grochowa czy Gocławka przez Pragę na Żoliborz i Bielany.MisiekK pisze:Metro Marymont jak już tak a w druga stronę do ZOO. Żeby w przypadku uwalenia nie było jęków.osa pisze:(ciekawe tylko, jak daleko na Bielanach - moim zdaniem max to pętla przy AWF-ie)
- Bastian
- Sułtan Maroka
Oczywiście, że nie! Ale może udałoby się, by stanowił lepszą alternatywę z Mokotowa na pl. Bankowy. Wiadomo, że nie da się w przypadku dłuższych podróży wygrać z metrem w relacji dokładnie przez nie obsługiwanej - zresztą byłoby to bezcelowe, w końcu po coś się je buduje. Tym niemniej warto się starać o to, by wygrywać z nim w dwóch przypadkach:MichalJ pisze:I przyspieszysz tramwaj, żeby z Wilanowskiej na Bankowy jechał tyle co metro?
a) podróż niedokładnie się pokrywa (więc do metra trzeba się jakoś dostać, zazwyczaj poprzecznie),
b) podróż jest na tyle krótka, że znaczny procent czasu jej trwania stanowi zejście do metra i wyjście z niego (jeżeli tramwaj jest w tym przypadku łatwiej osiągalny).
Logika podpowiada, że jeżdżą albo metrem, albo 116, albo 181. Chyba, że chodzi o mieszkańców R-4, bo tylko tam nie dojeżdża z pl. Wilsona żadna z tych linii. ZP LAS BIELAŃSKI litościwie pominę, zwłaszcza że leży i tak za AWF-em.osa pisze:Skoro mieszkańcy Bielan dopominają się połączenia z centralnym Żoliborzem, to logika nakazywałaby puścić 6-kę przynajmniej do AWF.
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
-
Pan Piotr
- (XXXX)
W zasadzie to w uruchamianiu "szóstki" widać pewien zgrzyt. Bo pewnie pochłonie 2-3 brygady, tymczasem gdyby do "czternastki" dołożyć 2-3 brygady to mogłaby powstać nowa linia tramwajowa co 10/15 minut ( a nie jak "szóstka co 20' ) z Banacha do placu Zbawiciela i dalej na północ do Potockiej. Zlikwidowanoby nadpodaż na Puławskiej, a na Żoliborzu były 2 linie co 10/15 zamiast jednej co 10/15 i drugiej będącej nie wiadomo czym.
Jeśli ktoś wytknie, że na 6 jeżdżą solówki, to przecież na 14 również takie tramwaje kursują nie tylko w dni wolne.
Jeśli ktoś wytknie, że na 6 jeżdżą solówki, to przecież na 14 również takie tramwaje kursują nie tylko w dni wolne.
Solówka na 14 ujdzie, solówka na 6 pasuje, solówka na Marszałkowskiej to zbrodnia przeciw ludzkości.Pan Piotr pisze:Jeśli ktoś wytknie, że na 6 jeżdżą solówki, to przecież na 14 również takie tramwaje kursują nie tylko w dni wolne.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Hehe. Moja lepsza połowa jadąc na Świętokrzyską róg Zielnej wolała się z 522 przesiąść na Waryńskiego w metro, niż przepychać pod Domami Centrum.Bastian pisze: b) podróż jest na tyle krótka, że znaczny procent czasu jej trwania stanowi zejście do metra i wyjście z niego (jeżeli tramwaj jest w tym przypadku łatwiej osiągalny).
I niż przesiadać w tramwaj...
- Bastian
- Sułtan Maroka
A gdyby pracowała na Poczcie Głównej, byłoby wręcz przeciwnie, nieprawdaż? Nie dyskutujmy o kwestiach tak szczegółowych, ja się przecież posłużyłem pewną generalizacją na zasadzie "są takie podróże, które...".MichalJ pisze:Hehe. Moja lepsza połowa jadąc na Świętokrzyską róg Zielnej wolała się z 522 przesiąść na Waryńskiego w metro, niż przepychać pod Domami Centrum.Bastian pisze: b) podróż jest na tyle krótka, że znaczny procent czasu jej trwania stanowi zejście do metra i wyjście z niego (jeżeli tramwaj jest w tym przypadku łatwiej osiągalny).
I niż przesiadać w tramwaj...
-
Pan Piotr
- (XXXX)
a) przecież na linii 18 jeżdżąpawcio pisze:Solówka na 14 ujdzie, solówka na 6 pasuje, solówka na Marszałkowskiej to zbrodnia przeciw ludzkości.Pan Piotr pisze:Jeśli ktoś wytknie, że na 6 jeżdżą solówki, to przecież na 14 również takie tramwaje kursują nie tylko w dni wolne.
b) to przecież by było 6 kursów solówkowych ponad te obecne 24 kursy/h. Nie chodzi o zastępowanie obecnych kursów na Marszałkowskiej.
Tutaj można dyskutować czy powinny być 24 kursy i nic, czy 24 kursy i 6 solówkowych jako uzupełnienie "piętnastki"...
Ale nie w DP.Pan Piotr pisze:przecież na linii 18 jeżdżą
Nie zaryzykowałbym wpuszczania solówek na Marszałkowską w szczycie. Nawet jako nadwyżkę do tego, co jest dziś.Pan Piotr pisze:to przecież by było 6 kursów solówkowych ponad te obecne 24 kursy/h. Nie chodzi o zastępowanie obecnych kursów na Marszałkowskiej.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan