(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych

Moderator: Wiliam

MichalJ

Post autor: MichalJ » 22 wrz 2011, 14:46

Dlaczego właściwie tego przystanku na Słowackiego jest pół?

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 22 wrz 2011, 14:54

ZW pisze:Tramwaje linii 6 mają kursować z Bielan przez ul. Słowackiego, Mickiewicza do nowego wiaduktu, dalej Międzyparkową do mostu Gdańskiego, a potem Jagiellońską i Targową do pętli Czynszowa.

– Ten tramwaj będzie w dużej części dublował pierwszą linię metra. Dlatego częstotliwość kursowania będzie niewielka –usłyszeliśmy wczoraj w ZTM.
To jaką częstotliwość by musiało mieć "15" skoro ona będzie w większej części dublowało metro?

"6" styka się ze stacjami: Słodowiec (trochę naciągane), Marymont, Plac Wilsona, Dworzec Gdański
"15": Plac Wilsona, Dworzec Gdański, Ratusz Arsenał, Świętokrzyska, Centrum, Politechnika

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 wrz 2011, 14:57

MichalJ pisze:Dlaczego właściwie tego przystanku na Słowackiego jest pół?
AFAIK dlatego, że drugie pół przepięto do ZP Plac Wilsona (pozostała połówka właściwie też by się załapała na upartego).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 22 wrz 2011, 15:03

Właściwie to nie wiem, czy powinno się pół skasować, czy drugie pół dodać...

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 22 wrz 2011, 15:10

MichalJ pisze:drugie pół dodać...
boże broń.
wystarczy spojrzeć na Słowackiego (choćby na zdjęciu satelitarnym) żeby zobaczyć, że nie ma to najmniejszego sensu.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 wrz 2011, 15:38

Sama kwestia konieczności obsługi Słowackiego tramwajem jest w chwili obecnej mocno dyskusyjna.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 22 wrz 2011, 15:56

Mocniej niż dyskusyjna, ale jeśli przyjmiemy, że jednak, to obie połówki wydają się jednakowo (nie)uprawnione.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 wrz 2011, 15:58

Przystanek w stronę Bielan jest chyba jednak bardziej w stronę tychże przesunięty, a dodatkowo ma dubla po drugiej stronie placu Wilsona. Więc chyba jednak jednokierunkowa Komedia w stronę miasta ma większe uzasadnienie.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 22 wrz 2011, 16:08

No jest przesunięty - o mniej niż 100 m chyba. A przystanek przed placem? Że niby liczba przystanków ma się zgadzać? :)

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 22 wrz 2011, 16:15

Nie, zaszłość z czasów przedmetrowych, gdy przystanki były tylko na wlotach.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 wrz 2011, 23:24

IMHO przed metrem były dwie pary: plac Wilsona na wlotach i Teatr Komedia; jeden przystanek z tego drugiego zespołu został dokooptowany do pl. Wilsona gdy się okazało, że wypada na wyjściu z głowicy północnej; nie wydaje mi się - choć głowy nie dam sobie uciąć - by był on przy okazji przebudowy istotnie przesuwany.

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 23 wrz 2011, 9:48

Czyli 6 będzie następną linią nieekspediowaną na żadnym z krańców. Czy pętla ZOO jest najlepszym pomysłem w perspektywie przewalających się tam tabunów tramwajów? Od wiaduktu Dw. Gdańskiego będzie pusta jak bęben, ponieważ kończy nigdzie, czyli na ZOO.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 23 wrz 2011, 9:58

Wszystko się zgadza. Tylko co zrobić z zamówieniem politycznym?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 23 wrz 2011, 10:21

Wydać NASZE pieniądze, bo ktoś mający przełożenie na Ratusz życzy sobie trama pod domem. W innych częściach miasta nie możemy dopiąć brygad, a tworzymy doskonały przykład dubla nad metrem. Myślałem, że czasy prywaty minęły wraz ze słusznie minionym okresem, ale się zawiodłem. Demokracja nie polega na tym, że jeden chce trama pod domem(Słowackiego), drugi nie chce(Tarchomin), a trzeci go spowalnia(Wiadukt m. Poniatowskiego, Filtrowa).
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 23 wrz 2011, 11:14

pawcio pisze:Wszystko się zgadza. Tylko co zrobić z zamówieniem politycznym?
No nic nie zrobisz. Jak zacznie toto kursować okaże się, kto miał rację. Łatwiej może będzie odstrzelić jak wyjdzie niewypał.

ODPOWIEDZ