Komunikacja podmiejska

Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 28 wrz 2011, 21:20

zigirin pisze:A swoją drogą jeżdżę z nimi codziennie i chwalę sobie usługi
Czy Kawęczyn z twego podpisu to Kawęczyn na południe od Warszawy? :>

fraktal

Post autor: fraktal » 28 wrz 2011, 22:18

ashir pisze:Ja tylko widziałem A698 i A699.
Pisz, tak pisz, to znowu będzie afera w gazetach....

[ Dodano: |28 Wrz 2011|, 2011 22:21 ]
zigirin pisze:Hehe, przecież teraz też wyjechali z polskimi tablicami;P A swoją drogą jeżdżę z nimi codziennie i chwalę sobie usługi;) mimo wpadki z tablicami na początku. Generalnie teraz juz nie będą mieć ciśnienia, więc wozy będą stopniowo wprowadzać myślę;P Z tego co wiem praca jest nad korektami rozkładów, a także dodaniem kursów. Linia ma powodzenie i to zarówno o świcie (10-15 osób w pierwszym kursie do Warszawy) jak i w nocy, więc myślę, że przyjdzie i tak czas na dodatkowy tabor, bo dwa wozy nie wyrobią;)
Nie mogą dodać kursów, bo musieliby oddzielny przetarg zorganizować - ZTM. Jeśli już, to od stycznia.

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 28 wrz 2011, 22:41

Są trzy sztuki - tyle stało na dzień przed uruchomieniem linii w bazie PolskiegoBusa na Powsińskiej. Swoją drogą nie mam pojęcia co one tam robiły :-k
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

zigirin

Post autor: zigirin » 28 wrz 2011, 22:49

BJ pisze:
zigirin pisze:A swoją drogą jeżdżę z nimi codziennie i chwalę sobie usługi
Czy Kawęczyn z twego podpisu to Kawęczyn na południe od Warszawy? :>
Kawęczyn między Konstancinem a Górą Kalwarią;P A co?

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 28 wrz 2011, 22:51

A, to byłem tam kilka razy na "pikniku" mego gimnazjum :P

zigirin

Post autor: zigirin » 28 wrz 2011, 23:33

BJ pisze:A, to byłem tam kilka razy na "pikniku" mego gimnazjum :P
to jest off top, admin zaraz bana Ci założy;)

ashir

Post autor: ashir » 29 wrz 2011, 6:52

fraktal pisze:
ashir pisze:Ja tylko widziałem A698 i A699.
Pisz, tak pisz, to znowu będzie afera w gazetach....
Za co ma być afera, że ja tylko A698 i A699 widziałem? :bredzisz: Wierzę, że w rzeczywistości również istnieje A697. ;-)

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 29 wrz 2011, 10:18

ashir pisze:Wierzę, że w rzeczywistości również istnieje A697
...believing the strangest things, loving the alien....
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 06 paź 2011, 23:48

Obrazek

Jakie zmiany na 2012 szykuje ZTM?

Przed wakacjami Zarząd Transportu Miejskiego zwrócił się do Gmin Jabłonna i Legionowo z propozycją zmian w rozkładzie komunikacji. Powodem miałyby być zwiększone koszty eksploatacyjne autobusów przy obniżających się według ZTM zapotrzebowaniu na te usługi. Mimo upływu czasu ZTM nadal negocjuje z gminami, a mieszkańcy narzekają na pogorszenie warunków komunikacyjnych.

Wstępne propozycje obejmowały skrócenie trasy 723, likwidację przystanków z Ludwisia oraz Przystanku, skrócenie i modyfikację linii 731 i ograniczenie dojazdu do Osiedla Młodych. Również linia 735 miała ulec zmianie. W zamian proponowano powstanie specjalnej linii L-8, która obsługiwałaby te tereny i dowoziła mieszkańców do bezpłatnej linii dowożącej do dworca kolejowego. Wraz z sugestiami przesłano szacunkowe koszty funkcjonowania nowych linii ZTM. Propozycje te nie spotkały się z przychylnością ze strony samorządów. Do dzisiaj trwają rozmowy mające na celu wypracowanie wspólnego rozwiązania.

Dwa kursy więcej

Zbyt wysokie oczekiwania wobec finansowania linii, nawet przy zapotrzebowaniu mieszkańców na nowe połączenie z Legionowem, blokuje rewolucję w Jabłonnie. Rozmowy nadal trwają. – W tym momencie finalizujemy rozmowy z ZTM dotyczące zwiększenia częstotliwości porannych kursów linii 731 – mówi rzecznik prasowy UG Jabłonna, Michał Smoliński. – W tej sprawie zwrócili się do nas mieszkańcy z osiedli po drugiej stronie obwodnicy Jabłonny. Na wniosek władz Jabłonny od 1 października zostaną uruchomione dwa dodatkowe kursy linii 731 na odcinku od przystanku Akademijna do Warszawy w porze największego zainteresowania pasażerów, czyli w szczycie porannym, pomiędzy godz. 6.30 a 7.00 rano. – Po 1 października przyjrzymy się sytuacji i przeprowadzimy kolejne pomiary napełniania pojazdów – mówi rzecznik ZTM Konrad Klimczak. – Gminy mają określić swoje stanowiska odnośnie 2012 roku do 15 października br.

Konsultacje w Legionowie

Gmina Legionowo chłodno zareagowała na wcześniejsze propozycje ZTM, twierdząc, że nie są one korzystne dla mieszkańców. Koszty, które przewoźnik zaproponował były zbyt wysokie. Po rozmowach w czasie wakacji, ZTM przedstawiło dla gminy trzy symulacje kosztów: w wersji bez zmian, wersji z powyższymi modyfikacjami oraz wersji pośredniej. Ta ostatnia mówi m. in. o pozostawieniu tylko wybranych kursów 731. UML chce zorganizować spotkanie z mieszkańcami, by dzięki konsultacjom społecznym uzgodnić zasadność utworzenia nowej linii L, jeżdżącej zamiast PPKS i obsługującej Bukowiec i Grudzie.

Bukowiec protestuje

Po likwidacji linii 801, mieszkańcom doskwiera brak połączenia Bukowca ze szkołą SP nr. 1. – Na tym osiedlu tylko 700 osób jest zameldowanych, to 1,5 % wszystkich mieszkańców Legionowa. Dzieci jest tylko kilkadziesiąt – mówi prezydent Roman Smogorzewski, tłumacząc jak duże koszty ponosi gmina na komunikację. Od 2 stycznia czekają nas zmiany, bo urzędnicy twierdzą, że konieczne jest skrócenie linii ZTM. Rocznie dopłaty miasta do komunikacji zbiorowej to 6 mln zł.
Po wielkich planach rewolucji komunikacyjnej niewiele pozostało. Mieszkańcy, którzy mieszkają na Bukowcu, boleśnie odczuwają brak autobusu na trasie dawnej 801. Czy zmiany zostaną wprowadzone, dowiemy się po konsultacjach społecznych, ale jak podaje ZTM ewentualne zmiany przewidywane byłyby od przyszłego roku.

Iwona Wymazał
http://www.gazetapowiatowa.pl/index.php?id=data&ido=908
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

Awatar użytkownika
zeus

Post autor: zeus » 08 paź 2011, 11:42

Nieporęt prowadzi konsultacje społeczne w kwestii komunikacji na terenie Gminy (do 21 października). Ale coś nie wygląda to za ciekawie i obawiam się, że mogą być jakieś cięcia od 1.01.2012, bo gdzieś się doczytałem "że kwota 2 mln złotych to bardzo duże obciążenie dla budżetu Gminy" :-k
N64 DW.Centralny...-Płochocińska-Jana Kazimierza- PKP Nieporęt/Białobrzegi

526 BRÓDNO PODGRODZIE - SZCZĘŚLIWICE

Tak dla budowy parkingów Park & Ride

dajnomi

Post autor: dajnomi » 09 paź 2011, 13:43

Obrazek
Pytanie:
Witam Panie Prezydencie. Na początku pozwolę sobie pochwalić pana urzędowanie i śmiem twierdzić, że nie znam lepszego prezydenta tego miasta, który zrobił dla niego tak wiele. Ale wróćmy do mojego pytania. Na stronie ZTM http://ztm.waw.pl/aktualnosci.php?i=545&c=100&l=1 ukazała się informacja dotycząca m.in. S9. Czy dobrze rozumiem, że obecnie i w przyszłości kierowane na linię do Legionowa pociągi SKM, docelowo nie są zakupione do obsługi pasażerów SKM relacji (Wieliszew)-Legionowo-Wawa, ale pasażerów innych linii? I zapewne linie S1 i S2 będą obsługiwane przez nowsze składy, a My legionowianie będziemy jeździć wysłużonymi? Dziękuję za odpowiedź
(Tadeusz, 27-09-2011)
Odpowiedź:
Szanowny Panie, ZTM przekazał nam informację, że od przyszłego roku na linii S9 będą kursowały tylko elfy. Wczoraj dotarła do nas druga część tej informacji. ZTM żąda, aby Gmina Legionowo zapłaciła za każdy kilometr przejechany przez te pojazdy (liczony od stacji Choszczówka) 56,90 zł zamiast 29,80, które płaciliśmy w tym roku. Trasa pociągów pomiędzy lotniskami Okęcie i Modlin prowadzi przez Legionowo. Z poważaniem

Awatar użytkownika
florekf

Post autor: florekf » 09 paź 2011, 15:24

dajnomi pisze:
Obrazek
Pytanie:
Witam Panie Prezydencie. Na początku pozwolę sobie pochwalić pana urzędowanie i śmiem twierdzić, że nie znam lepszego prezydenta tego miasta, który zrobił dla niego tak wiele. Ale wróćmy do mojego pytania. Na stronie ZTM http://ztm.waw.pl/aktualnosci.php?i=545&c=100&l=1 ukazała się informacja dotycząca m.in. S9. Czy dobrze rozumiem, że obecnie i w przyszłości kierowane na linię do Legionowa pociągi SKM, docelowo nie są zakupione do obsługi pasażerów SKM relacji (Wieliszew)-Legionowo-Wawa, ale pasażerów innych linii? I zapewne linie S1 i S2 będą obsługiwane przez nowsze składy, a My legionowianie będziemy jeździć wysłużonymi? Dziękuję za odpowiedź
(Tadeusz, 27-09-2011)
Odpowiedź:
Szanowny Panie, ZTM przekazał nam informację, że od przyszłego roku na linii S9 będą kursowały tylko elfy. Wczoraj dotarła do nas druga część tej informacji. ZTM żąda, aby Gmina Legionowo zapłaciła za każdy kilometr przejechany przez te pojazdy (liczony od stacji Choszczówka) 56,90 zł zamiast 29,80, które płaciliśmy w tym roku. Trasa pociągów pomiędzy lotniskami Okęcie i Modlin prowadzi przez Legionowo. Z poważaniem
Widzę ze prezydent nie wie za co płaci i ciekawe dlaczego nie wspomina że 60% z tego 56,90 zapłaci Warszawa a nie on...
Obrazek

Awatar użytkownika
aqqaqq

Post autor: aqqaqq » 10 paź 2011, 13:48

zeus pisze:Nieporęt prowadzi konsultacje społeczne w kwestii komunikacji ..... i obawiam się, że mogą być jakieś cięcia od 1.01.2012, bo gdzieś się doczytałem "że kwota 2 mln złotych to bardzo duże obciążenie dla budżetu Gminy" :-k
Wg. cen z 2011, to jest ok. 1/4 kosztów funkcjonowania szkół podstawowych, ok. 70% kosztów funkcjonowania szkół ponadpodstawowych i 50% kosztów budowy nowej szkoły (tak, nowa szkoła kosztuje połowę tego co wiaty na trasie WZ).
Po opiniach mieszkańców z zebrania sołeckiego, sądzę, że zmiany mogą pójść w kierunku zwiększenia liczby busików dojeżdżających na peryferia gminy, a ograniczenia ZTMu do Warszawy. Prykładowo - skrócenie linii ZTM do Rembelszczyny i rozwożenie dalej ludzi busikami do sołectw, byłoby dla gminy tańsze i dla wielu mieszkańców wygodniejsze.

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 11 paź 2011, 14:59

aqqaqq pisze:Prykładowo - skrócenie linii ZTM do Rembelszczyny i rozwożenie dalej ludzi busikami do sołectw, byłoby dla gminy tańsze i dla wielu mieszkańców wygodniejsze.
Jakim cudem wygodniejsza może być przesiadka? Zwłaszcza biorąc pod uwagę nieregularne interwały na liniach nieporęckich...
Jedyny układ jaki byłbym w stanie zrozumieć, to zostawienie tylko 705 do Białobrzegów, ale niech jeździ przynajmniej co 20-30 minut przez cały tydzień (w szczycie co 15) a resztę siedemsetek wytłuc i z Załubic do Zegrza busik po trasie Nowe Załubice - Rynia - Białobrzegi - PKP Nieporęt - Zegrze Płd. Na PKP Nieporęt obustronna synchronizacja z 705 (ze sterowaniem odjazdów w razie opóźnień) i oczywiście umożliwienie korzystania z WKM.
Niemniej i tak mnóstwo ludzi niesamowicie by narzekało. Już teraz wszyscy w autobusach psioczą, że za rzadko i że za ciasno.

Awatar użytkownika
aqqaqq

Post autor: aqqaqq » 11 paź 2011, 15:40

emyl pisze:
aqqaqq pisze:Prykładowo - skrócenie linii ZTM do Rembelszczyny i rozwożenie dalej ludzi busikami do sołectw, byłoby dla gminy tańsze i dla wielu mieszkańców wygodniejsze.
Jakim cudem wygodniejsza może być przesiadka?
Dla znacznej części mieszkańców gminy, czas dojścia do przystanku przekracza pół godziny.
ZTM obsługuje w miarę przyzwoicie tylko ciąg ul. Jana Kazimierza. Po wschodniej stronie kanału jest tylko żadko jeżdżący ul. Małołęcką darmobus (obsługuje kawałek Stanisławowa, Izabelina i Aleksandrowa). Po zachodniej stronie kanału, sołectwa Wola Aleksandra, Józefów mają daleko do równie żadko jak NSKM, jeżdżące 736. Beniaminów nie ma żadnej komunikacji, Wola Radzymińska słabą. Na tych terenach, znacznie lepszym rozwiązaniem, byłyby częściej jeżdżące busiki (nawet bus wielkości forda Galaxy w niektórych miejscach jest wystarczający), które dowoziłyby do punktu przesiadkowego.
A jakby uzupełnć to możliwością wezwania busika na telefon, np. dla inwalidów, to byłoby już pięknie (sam woziłem inwalidę chodzącego o dwóch kulach, który próbował dojść jakieś 3km do przystanku ZTMu, z którego chciał dojechać do przychodni).

I jeszcze jedno - tutaj dzieci jeżdża rowerami do szkół. Jeśli mieszkańcy mają alternatywę: autobus ZTM lub próg zwalniający, to wybiorą bezpieczeństwo swoich dzieci.
emyl pisze:Już teraz wszyscy w autobusach psioczą, że za rzadko i że za ciasno.
Rzadko, to się zgodzę, ale na których kursach i na jakich odcinkach jest ciasno???

ODPOWIEDZ