Ankieta dla linii 503
Moderator: Wiliam
- Bastian
- Sułtan Maroka
A co ty tak nagle front zmieniłeś i argumentujesz za utrzymaniem sytuacji na Kapucyńskiej? 
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- tarantula01
- Kontakt:
Staram się przeanalizować dlaczego obecny ruch na Kapucyńskiej zdaniem wielu tu piszacych jest lepszy (w dół) niż gdyby go odwrócić (w górę). Stąd ostatni akapit, to w zasadzie pytanie. Ja bym się nie obawiał tego ruchu. Jeden policjant na górze i kłopot z głowy. Zresztą jadących TWZ będzie przynajmniej o połowę mniej w stosunku do obecnego stanu, wiec i mniejsza chęć na uciekanie z zakorkowanej TWZ (bo nie będzie zakorkowana od Wisłostrady do Bankowego).
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Pozostanie ich nie wielu, ponieważ więcej osób wysiada na Rondzie Starzyńskiego, między Rondem Starzyńskiego jeździ mniej osób, czesto jest wiele miejsc wolnych, a na Muranowskiej ponownie sie zapełnia.Bastian pisze:Nawet jeśli, to starzy pasażerowie umrą, wyprowadzą się do Płońska, pojadą hulajnogami?Bon Jovi pisze:Na nowej trasie bedą podróżować inni pasażerowie
To będzie tkwiła na cześciej zakorkowanym moście Grota. BrawoBastian pisze:Niczemu, prócz tego, by nie tkwiła na moście Gdańskim.Bon Jovi pisze:1) Czemu ma służyć kolejna linia na moście Grota?
.
Po co puszczać tamtędy 503? Skoro z tamtych lini żadna nie jest potrzebna do Pl. Wilsona.Bastian pisze:Po co?Bon Jovi pisze:2) Czy nie można jednej z linii już kursujących mostem Grota przedłuzyć do Pl. Wilsona na zasadzie testu czy znajdą się pasażerowie korzystający z tej linii aż do Pl. Wilsona.
To jeśli się zmieni za te pare tygodni, to wtedy można śmiało przenieśc linie 503 na most Grota, 500 na most Śląsko Dąbrowski a 127 przez trase Łazienkowską prosto Wawelską do Zachodniego i dalej na Nowe Włochy. Wtedy most Gdański bedzie tylko dla samochodów. A tak, to idea wycofywania z mostu jednej lini pod pretektem że zwiększy sie tam liczba samochodów, mnie nie przekonuje. Poniewqaż na moście Grota cały czas sie zwieksza liczba samochodów i to z tamtąd linie powinny być zdejmowane (jednak, rozumiem, że ze względu na to że to jest jedyna przeprawa wysunięta najdalej na Północ, to tego nie mozna zrobić i byłym przeciwny temu).Bastian pisze:Nawet jeśli nie, to za parę tygodni może się to zmienić.Bon Jovi pisze:3) Czy jazda przez most Gdański trwa krócej czy przez most Grota?
Kapucyńską gdyby puszczono ruch w góre, to by uprościło sprawe i tak jak pisze taratula01 na pewno jest realna szansa aby to zrobić.
"Livin' On A Prayer"
----------
Aby się dowiedzieć kim jestem, trzeba mnie najpierw poznać.
----------
Linie blisko mojego domu.
M2, 106, 162, N14, N16, N64.
----------
----------
- Bastian
- Sułtan Maroka
Ale nikt, z Tarantulą, nie podał żadnych przekonujących argumentów za tym, by to uczynić! A sam Tarantula ostatnio podał nawet argumenty przeciw...Bon Jovi pisze:na pewno jest realna szansa aby to zrobić
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Na Nowy Świat i na Krakowskie Przedmieście nagminnie wjeżdżały, wjeżdżają i będą wjeżdżać samochody które się tam znaleśc nie powinny. Czyli zamknięcie na Kapucyńskiej wjazdu z trasy W-Z nic nie dało, ponieważ ulicą Długą dojeżdżają. Taki to mały absurd.
Kapycyńska i Nowy Przejazd zawsze były ulicami jednokierunkowymi. (Pamiętam to od najmłoszych lat i tak jest zreszta na różnych mapach które mam).
Kapycyńska i Nowy Przejazd zawsze były ulicami jednokierunkowymi. (Pamiętam to od najmłoszych lat i tak jest zreszta na różnych mapach które mam).
"Livin' On A Prayer"
----------
----------
----------
----------
- Bastian
- Sułtan Maroka
Nadal nie jest to argument dla robienia jakichkolwiek zmian na Kapucyńskiej.
Skoro argumentem zmiany ruchu na ul. Kapucyńskiej było zmiejszenie liczby samochodów osobowych do minimum i sie to nie udało, to jest właśnie bardzo dobry argument aby zmiane zrobić.Bastian pisze:Nadal nie jest to argument dla robienia jakichkolwiek zmian na Kapucyńskiej.
Czy możesz Ty zaargumentować dlaczego nie mozna zmienić kierunku ruchu?
"Livin' On A Prayer"
----------
----------
----------
----------
- Bastian
- Sułtan Maroka
Jezu, wciąż nie pojmujesz. To byłby może argument za tym, by ruchu nie odwracać kilka lat temu (choć nawet mnie on nie przekonuje). Ale nie wystarczy do tego, by odwrócić go teraz! Aby dokonać zmiany stanu istniejącego musisz mieć argumenty znacznie silniejsze, niż "nie byłoby gorzej". Ty musisz udowodnić, że byłoby lepiej. A tego wciąż nie widzę.

Bo to kosztuje, choćby dlatego. A więc trzeba mieć silne uzasadnienie poniesienia takich kosztów. Silne, podkreślam. Ocena stanu sprzed paru lat absolutnie nie wystarcza, dopóki się nie wykaże, że teraz jest źle, a można zrobić lepiejBon Jovi pisze:Czy możesz Ty zaargumentować dlaczego nie mozna zmienić kierunku ruchu?
- tarantula01
- Kontakt:
Odwrócenie ruchu na Kapucyńskiej wprowadziłoby dodatkowe możliwości trasowania autobusów w relacji Praga - Śródmieście na ulicach, które nie korkują się.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Zmiana trasy linii też kosztuje. Który koszt jest wyższy? Jedno i drugie i z kasy miasta. Który koszt jest większy? Czy zmiana trasy czy zmiana kierunku ruchu jednej ulicy, dzięki której pojawiają się nowe możliwości. Ze zmianą bym poczekał jak sie będzie kształtowało natężenie ruchu na moście Gdańskim.Bastian pisze:Jezu, wciąż nie pojmujesz. To byłby może argument za tym, by ruchu nie odwracać kilka lat temu (choć nawet mnie on nie przekonuje). Ale nie wystarczy do tego, by odwrócić go teraz! Aby dokonać zmiany stanu istniejącego musisz mieć argumenty znacznie silniejsze, niż "nie byłoby gorzej". Ty musisz udowodnić, że byłoby lepiej. A tego wciąż nie widzę.
Bo to kosztuje, choćby dlatego. A więc trzeba mieć silne uzasadnienie poniesienia takich kosztów. Silne, podkreślam. Ocena stanu sprzed paru lat absolutnie nie wystarcza, dopóki się nie wykaże, że teraz jest źle, a można zrobić lepiejBon Jovi pisze:Czy możesz Ty zaargumentować dlaczego nie mozna zmienić kierunku ruchu?
Dla mnie to nie jest argumentem aby utrzymywać dalej taki stan rzeczy. A zmiana Kapucyńskiej tak aby z trasy W-Z można było zjechać autobusem powinien być ważniejszy.
Na 122 jeżdziły przeguby przez Malczewskiego. Jednak puszczenie takiego 222 do Żerania FSO nie budziło by przeciwu zmiany trasy linii 503.pawcio pisze:Przeguby na Malczewskiego?Lukasz436 pisze:Dlatego może na Tarchomin powinna pojechać linia 222 przy jednoczesnym wdrożeniu planu połączeniu 195 z 503.
"Livin' On A Prayer"
----------
----------
----------
----------
Bon Jovi pisze:2) Czy nie można jednej z linii już kursujących mostem Grota przedłuzyć do Pl. Wilsona na zasadzie testu czy znajdą się pasażerowie korzystający z tej linii aż do Pl. Wilsona.
No bo twój pomysł przedłużenia trasy autobusu dowozowego o jedną stację metra (przy której nie ma zresztą docelowo miejsca na pętlę) był jedynie retoryczny, nie?Po co puszczać tamtędy 503? Skoro z tamtych lini żadna nie jest potrzebna do Pl. Wilsona.
Naprawdę tak mało osób jeździ 503 na moście Gdańskim? Jeśli tak to może 503 nie jest wcale potrzebne na prawym brzegu. Zrobi się 403 z Nowodworów na rondo Starzyńskiego czy inny plac Hallera. I BĘDZIE SUPER.Bon Jovi pisze:na obnecnej trasie jeżdżący którzy chcą dojechać do Ronda Starzyńskiego, jedni później jadą w strone Gdańskiego i dalej, kolejni jadą w kierunku Ronda Żaby
Zdanie w nawiasie wiele mówi.Bon Jovi pisze:6) Czy jeśli byś jechał z Tarchomina na trakt przykładowo do Pl. Trzech Krzyży, jechał bys od Pl. Wilsona linia 503, tracąc czas przejaeźdzać przez ul. Mickiewicza, (jaka ma być koncepcja trasy przy dojeżdzie do Muranowskiej?, jeśli ma skrecać w Muranowską, to czy robiąć zawijke, przy Stawkach, czy tez ma jechać przez zator przy Miedzyparkowej?) dalej przez Pl. Krasińskich, Krakowskie, Nowy Świat, czy tez wolałbyś sie przesiąścć w metro ok. 10 minut do Centrum a z Centrum autobusem 171 do Pl. Trzech Krzyży?
Czy w przyszłości nie okaże się że linia 116 zostanie skrócona do relacji Chomiczówka - Pl. Wilsona (ciekawy jestem co na to Wilanów i Bielany, którym pozostanie odpowiednio 180 lub przesiadka)Bon Jovi pisze:7) Czy w przyszłości nie okaże się że linia 503 zostanie skrócona do relacji Tarchomin/Nowodwory - Pl. Wilsona (ciekawy jestem co na to Natolin i Ursynów, którym pozostanie 195)?
A to niby dlaczego? 116 jeździło co 10 minut, gdy stało prawie puste w korkach na Zakroczymskiej.Bon Jovi pisze:to linia 116 dostanie rzecz ujmując krótko gorszą częstotliwość. Na czym straci Chomiczówka.
Twierdze tylko że przeguby jeździły. A Ty próbujesz coś mi wmówić.pawcio pisze:I może jeszcze twierdzisz, że tak było dobrze?Bon Jovi pisze:Na 122 jeżdziły przeguby przez Malczewskiego.
Docelowe miejsce na petle jest Pl. Wilsona. Z tego co wiem to tam petlowało dużo linii. Ale dobrze, to jedna z linii puścić z Tarchomina/Nowodworów Wisłostradą, Czarnieckiego, Pl. Wilsona, dalej Słowackiego i do Metra Marymont na pętle.wlv pisze:Bon Jovi pisze:2) Czy nie można jednej z linii już kursujących mostem Grota przedłuzyć do Pl. Wilsona na zasadzie testu czy znajdą się pasażerowie korzystający z tej linii aż do Pl. Wilsona.No bo twój pomysł przedłużenia trasy autobusu dowozowego o jedną stację metra (przy której nie ma zresztą docelowo miejsca na pętlę) był jedynie retoryczny, nie?Po co puszczać tamtędy 503? Skoro z tamtych lini żadna nie jest potrzebna do Pl. Wilsona.
"Livin' On A Prayer"
----------
----------
----------
----------
Nic z tych rzeczy. Próbuję zakwestionować sensowność tego rozwiązania.Bon Jovi pisze:Twierdze tylko że przeguby jeździły. A Ty próbujesz coś mi wmówić.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem