O grzaniu i niegrzaniu

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
Pagan

Post autor: Pagan » 10 lis 2011, 18:09

fraktal pisze:
Pagan pisze:(...).
Widzę, że niektórzy mają tu naprawdę problem. Otóż ja co roku w zimę mam kłopot w sklepach, czy w marketach, (...).
Fraktalu, pamiętaj, że markety mają na celu ogłupiać człowieka (światło czy właśnie temperatura) aby ten kupił więcej. Stąd też są w nich częste przebudowy, abyś zwiedził wszystkie półki.
Sławek pisze:
Pagan pisze:(...).
Z tym zaskarżeniem to niesłychanie ciężka sprawa. (...)
Tak tylko napisałem to pytanie w momencie podniesionego ciśnienia. Domyślam się, że jest to nie możliwe.

Ja tylko wyraziłem swoje zdanie na temat ogrzewania w pojazdach.
.: !Perkunu Yra Dang! :.
Obrazek

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 10 lis 2011, 18:12

Poniekąd absurdalne ale powiedzmy że mniej więcej wszyscy go wysłuchali i nie muszą się z nim zgadzać. Ja jestem zdania żeby w autobusach panowała temp. 18-25 przez cały rok i zdania nie zmienię. To nie ma być piekarnik ani lodówka.
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

fraktal

Post autor: fraktal » 10 lis 2011, 19:33

radeom pisze:Ja ostatnio trafiam na chłodny nawiew w nowych MAN-ach, dziś jak jechałem 114, to tak mi wiało na głowę, że w autobusie było mi zwyczajnie zimno.
Potwierdzam, moi rodzice byli nieźle wkurzeni, jak im nowy MAN dmuchał chłodnym powietrzem. To samo zresztą jest w Swingach - dziś przepuściłem trzy tramwaje, aby na Swinga poczekać, był już zmierzch i wiatr i jakiż miałem wesoły nastrój, gdy odkryłem, wsiadając, że przy drzwiach dmucha chłodnym powietrzem. ](*,) To tym bardziej mnie zirytowało, że jak nie musiałem przepuszczać żadnego tramwaju w tamtą stronę i trafiłem na Swinga, to tamten potrafił dmuchać ciepłym powietrzem. To jest prawdziwy powód do irytacji, a wydaje mi się, że to chyba jakaś nieumiejętność ustawienia odpowiedniej temperatury. Ale już lepiej wyłączyć te nawiewy w ogóle niż jak ma utrzymywać stałą temperaturę, dmuchając chłodnym.

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 10 lis 2011, 19:34

Dowiedz się jaką ma temperaturę ten "zimny nawiew".
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

fraktal

Post autor: fraktal » 10 lis 2011, 19:37

Desert pisze:Dowiedz się jaką ma temperaturę ten "zimny nawiew".
To nieistotne, jaką ma, owszem nie jest lodowaty, ale to jest oczywiście irytujące, jak wsiadasz po dłuższym oczekiwaniu na przystanku w wietrzny dzień i tu jeszcze ci dmucha zimnym! Jakby mi dmuchał ciepłym, mógłbym zdjąć czapkę, odsunąć kurtkę, a tak to co można zrobić - ciepło bynajmniej w środku nie było.

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 10 lis 2011, 19:40

Nikomu nie dogodzi, jednemu za ciepło, drugiemu za zimno - w każdym razie wysuwa mi się pytanie do Ciebie, ile jechałeś tym tramwajem (minut/przystanków) i czy po kilku minutach twoje odczucie zrobiło się znośne czyli nie było Ci za zimno i za gorąco.
Obrazek

fraktal

Post autor: fraktal » 10 lis 2011, 19:48

Dogodzi się. Wystarczy wyłączyć nawiewy, jeśli wiatru jest pod dostatkiem na zewnątrz i jeśli nie ma się zamiaru dmuchać ciepłym. A wiadomo, że jak się o tej porze roku ustawi 10-15 stopni, to jest duże prawdopodobieństwo, że będzie dmuchało chłodnym. Bo na zewnątrz jest sześć stopni, a drzwi nie zawsze są otwarte.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 10 lis 2011, 19:57

Desert pisze:Poniekąd absurdalne ale powiedzmy że mniej więcej wszyscy go wysłuchali i nie muszą się z nim zgadzać. Ja jestem zdania żeby w autobusach panowała temp. 18-25 przez cały rok i zdania nie zmienię. To nie ma być piekarnik ani lodówka.
Nie zgadzam się. Temperatura powinna być dopasowana do temperatury zewnętrznej. Mnie się już zdarzyło nieomal dygotać z zimna w autobusie przy +31 stopniach Celsjusza, bo odczuwalnie to była lodówka. Co prawda w cieplejszym klimacie, ale zawsze.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 10 lis 2011, 20:09

Generalnie zgadzam się, że nie powinno się grzać za bardzo, choć zwracam uwagę na jedną istotną różnicę: idąc, człowiek się rozgrzewa, podczas gdy stojąc lub siedząc w autobusie bądź tramwaju - nie.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 10 lis 2011, 20:09

Fraktal, nie odpowiedziałeś na pytanie.

#KWZ, sugerujesz że przy -20 na zewnątrz w autobusie ma być -5 i mamy marznąć? Super.
Wymontujmy ogrzewanie z pojazdów!
Obrazek

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 10 lis 2011, 20:21

Desert pisze:#KWZ, sugerujesz że przy -20 na zewnątrz w autobusie ma być -5 i mamy marznąć? Super.
Wymontujmy ogrzewanie z pojazdów!
Nie, ma być temperatura zapewniająca ciepło, ale nie tak, że na zewnątrz jest -20, a w środku pojazdu +20.

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 10 lis 2011, 20:23

Czyli ile.
Obrazek

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 10 lis 2011, 20:25

Desert pisze:Czyli ile.
Najlepiej, żeby wszystko było jakoś skoordynowane. Dałoby radę zrobić tak, że przy temp. do -10 w pojeździe jest 15-18 stopni, a poniżej z jakieś 10-12?

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 10 lis 2011, 20:32

Na pewno nie poniżej zera, brakowało nam jeszcze szklanki w autobusie/tramwaju #-o
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

fraktal

Post autor: fraktal » 10 lis 2011, 21:24

Desert pisze:Fraktal, nie odpowiedziałeś na pytanie.
Bo nie sądzę, aby to miało znaczenie. Co z tego, że byłem tam tylko kilkanaście minut, w przeciwieństwie do kierowcy, który spędza tam całe godziny. Czekałem długo na przystanku i potem znowu musiałem wyjść na zewnątrz, żeby wrócić do domu. I w związku z tym oczekiwałem, że będzie trochę ciepłej niż było, a przede wszystkim, że nie będzie dmuchać na mnie chłodne powietrze. A czy było znośnie? Na zewnątrz też dzisiaj było znośnie, ale to nie powód, żeby się z tego cieszyć. W każdym razie, ciepło w tramwaju nie było, o czym już mówiłem.

ODPOWIEDZ