Peryferie Warszawy - historia i relikty

Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 14 lis 2011, 21:33

A co oznacza to PDPS?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 14 lis 2011, 21:35

Południowa Dzielnica Przemysłowa Służewiec.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

MichalJ

Post autor: MichalJ » 14 lis 2011, 21:47

A gdzie tam.
Południowa Dzielnica Przemysłowo-Składowa.

Awatar użytkownika
levar
Kontakt:

Post autor: levar » 16 lis 2011, 1:11

Ja zawsze słyszałem wersję ze Służewcem. Ale za młody jestem by się autorytatywnie wypowiadać.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 16 lis 2011, 9:13

Służewiec jest urobiony jakoś później i wtórnie. Widziałem też wersję "PDPS Służewiec".
A kiedyś to wszystko wyglądało tak:
http://www.audiovis.nac.gov.pl/obraz/164377/h:213/

drapka

Post autor: drapka » 16 lis 2011, 9:14

Chyba MichalJ jest bliżej prawdy

http://www.audiovis.nac.gov.pl/obraz/164378/
http://www.sp271waw.edu.pl/page.php?9

Chociaż ja też kiedyś obsatwałem za wersją ze Służewcem. Może nastąpiła tu jakaś zbitka z tego, że najpierw była w użyciu PDPS, potem Służewiec Przemysłowy.
Popatrz, jaka franca!

Arnise

Post autor: Arnise » 16 lis 2011, 13:30

Sprawa jest nieco bardziej złożona. Pierwotnie wieś Służewiec leżała w okolicach ulicy Gotarda. Stąd np. tor wyścigowy przed wojną był na Służewcu. Po wojnie, jak powstała PDPS to jej "załoga" miała, jak to napisano powyżej swoje lokum w budynkach w okolicach Gotarda/Rzymowskiego (czyli na obszarze dawnej wsi Służewiec). Zapewne doszło do zlania tych dwóch nazw - czyli Służewiec od miejsca zamieszkania i "przemysłowy" od przemysłu, gdzie mieszkańcy Służewca chodzili do pracy. Dodatkowe zamieszanie wprowadziło niestety MSI, na którym Służewiec został "wyrugowany" aż za Obrzeżną, a znaczną część dawnego obszaru wsi Służewiec uznano za Służew (który de facto był aż do XX w. raczej po wschodniej stronie Puławskiej - parafialnym kościołem wsi Służew był kościół św. Katarzyny ks. Maja.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 16 lis 2011, 14:08

Arnise pisze:Dodatkowe zamieszanie wprowadziło niestety MSI, na którym Służewiec został "wyrugowany" aż za Obrzeżną, a znaczną część dawnego obszaru wsi Służewiec uznano za Służew
Nieco wcześniej. Osiedle w rejonie Gotarda i Obrzeżnej nosiło niczego nieprzesądzającą nazwę Prototypy, ale już bloki wzdłuż Puławskiej po jej zachodniej stronie (chyba aż do Modzelewskiego, ale tego nie jestem stuprocentowo pewien) zostały nazwane osiedlem Służew-Fort. A więc to zamieszanie było już w latach 70-tych...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

MichalJ

Post autor: MichalJ » 16 lis 2011, 14:24

Dla większej zmyły na planach Warszawy z lat '60 pętla nosi nazwę "Marynarska".

drapka

Post autor: drapka » 17 lis 2011, 9:31

Bastian pisze:ale już bloki wzdłuż Puławskiej po jej zachodniej stronie (chyba aż do Modzelewskiego, ale tego nie jestem stuprocentowo pewien) zostały nazwane osiedlem Służew-Fort.
Może to też trochę ma uzasadnienie takie, że wprawdzie Służew na wschód od Puławskiej, Służewiec na zachód, ale na osi północ-południe to Służewiec był na południe od Smródki, a Służew na północ, no i był rozleglejszy. Więc skoro się Służewiec rozrósł w stronę zachodnią aż do linii radomskiej jako Przemysłowy, to może analogicznie Służewowi dali przekroczyć Puławską - było bliżej niż na Służewiec. Patrząc na stare mapy, to stamtąd jednak bliżej do Służewa niż Służewca...

Teoretycznie więc rzecz biorąc, wszystko, co powstawało od "służewskiej" strony Smródki, powinno nosić nazwę Służew. Teraz jednak trudno nakładać stare mapy na nowe, ja bym granicę Słuzewca próbował wyznaczać na linii Woronicza-Wołoska-Domaniewska-Modzelewskiego-al.Lotników-Puławska-Poleczki-granica Wyczółek-tory.
Popatrz, jaka franca!

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 17 lis 2011, 9:37

Więzienie na Kłobuckiej ma oficjalną nazwę Areszt Śledczy Służewiec. Zachodnia strona Kłobuckiej należy do Mokotowa, wschodnia do Ursynowa.

[ Dodano: |17 Lis 2011|, 2011 09:40 ]
Osiedle budowane przy Kłobuckiej r. Taborowej to bloki socjalne Ursynowa( z garażami podziemnymi).
miłośnik 13N

Awatar użytkownika
yavorius

Post autor: yavorius » 17 lis 2011, 9:42

Stary Pingwin pisze:Więzienie na Kłobuckiej ma oficjalną nazwę Areszt Śledczy Służewiec. Zachodnia strona Kłobuckiej należy do Mokotowa, wschodnia do Ursynowa.
(-X Niemal cała (z wyjątkiem pierwszych mniej więcej 100 m) Kłobucka to Ursynów.

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 17 lis 2011, 9:56

Zapatrzyłem się na stare mapy Warszawy. gdzie klin między Kłobucką a torami należał do miasta. Widać MSI traktuje to inaczej. Wydawało mi się, że tereny po Ceradzie i magazyny MSWiA leżą na Mokotowie.
miłośnik 13N

MichalJ

Post autor: MichalJ » 17 lis 2011, 10:14

Problemy wywołało sztuczne poprowadzenie granic dzielnic, a potem to, że obszar MSI nie może przekraczać granic dzielnic, więc tylko część pierwotnego Służewca może się teraz nazywać Służewiec. Ale przynajmniej jest blisko, zajezdnia Żoliborz ma teraz do Żoliborza coś pod 4 kilometry...
Chociaż można było zrobić jak ze Służewem (w dzielnicy Mokotów) i Starym Służewem (w dzielnicy Ursynów).

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 17 lis 2011, 12:10

drapka pisze:na osi północ-południe to Służewiec był na południe od Smródki, a Służew na północ
No co ty opowiadasz za kocopoły? Święta Katarzyna jest na południe od Smródki, a Gotarda na północ...

ODPOWIEDZ