Peryferie Warszawy - historia i relikty
Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte
"Murek" zakreśliłam wzdłuż torów.MichalJ pisze:Nie wiem, o czym mówisz.

Na tej samej mapce zaznaczyłam pozostałości przedwojennej Płockiej (wybacz, nie pamiętam wszystkich adresów):
- skrzyżowanie Płocka x Górczewska - jakieś 10 lat temu był wydzielony pas do skręcania z Górczewskiej w Płocką jak 109 w takim układzie jak na mapie
- budynek obok ze znakiem zapytania - nie jestem pewna, ale pasuje mi układem
- skośny różowy budynek Płocka x Górczewska - jego dzisiejsze tylne wyjście z klatki schodowej było kiedyś frontowym
- skrzyżowanie Zawiszy x Radziwie
- stary budynek w osiedlu przy Zawiszy - też pasuje i też nie jestem pewna
- budynek Radziwie x Banderii
W kościele pw. patrona tego miasta jest wystawa fotografii kapliczek oraz krzyży przydrożnych, które ostały się do obecnych czasów na terenie Ursynowa. Polecam, niektóre perełki (tak nazywa się wystawa "Ursynowskie perełki") są naprawdę trudno dostrzegalne na gruncie.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Batalionów Chłopskich...Plesim pisze:Na Woli jest jeszcze parę ulic poprzerywanych.
W siedemdziesiątych latach chyba nawet to było - gdy zbudowano wiadukt nad torami kolejowymi.Plesim pisze:Wcale nie jest to ewenement tylko wynik korekty Górczewskiej w latach powojennych.Nordyk110 pisze:I największy ewenement Górczewska - "ogonek" na górcach .
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Bastian
- Sułtan Maroka
Po drugiej stronie torów jest znacznie więcej (choć część nosi obecnie nazwę Grodkowska).
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Wydajemisie, że Batalionów Chłopskich jest w jednym odcinku - na wschód od Lazurowej fragmentów ulicy już nie ma. Był taka posesja na rogu Człuchowskiej i Świetlików ze starą tabliczką, ale też już nie ma... Tylko domy Człuchowska 78-80-82 pamiętają jeszcze dawny przebieg...
[ Dodano: |29 Lis 2011|, 2011 11:39 ]
Na starym odcinku Górczewskiej po północnej stronie są nienaruszone numery od 142 do 166. A po południowej (pomiędzy starą a nową Górczewską) nowe bloki mają adresy Budy ileśtam, ale zachowały się numery 193 i 201 (przy nowej Górczewskiej, ale po niewłaściwej stronie) oraz 199 (przy starej). Co ciekawe, na miejskiej ortofotomapie stara Górczewska podpisana jest Budy, ale na tabliczkach MSI jest Górczewska.
[ Dodano: |29 Lis 2011|, 2011 11:39 ]
Na starym odcinku Górczewskiej po północnej stronie są nienaruszone numery od 142 do 166. A po południowej (pomiędzy starą a nową Górczewską) nowe bloki mają adresy Budy ileśtam, ale zachowały się numery 193 i 201 (przy nowej Górczewskiej, ale po niewłaściwej stronie) oraz 199 (przy starej). Co ciekawe, na miejskiej ortofotomapie stara Górczewska podpisana jest Budy, ale na tabliczkach MSI jest Górczewska.
dzisiaj tak pomyslałem se znowu o tym temacie i tam mam pewna sugestię o Świeradowskiej na płd od obecnej.
Poprzypominałem se cięg chodników jaki jest obecnie:
1.Szkoła Wyższa przy Świeradowskiej-Sklep Champion? Płn strona.
2.Sklep Champion strona płd-Przystanek Bełdan dla 174 i 210
3.Chodnik za Fryzjerem na Al.Lotników 15-Prosto do Orzyckiej przy parkingu
4.Przesmyk pomiędzy DK Kadrem a Cukiernia Antolak-Jadźwingów/Chodnik dalej na płd-wsch.
Czy to jest pozostałość chodnikowa po Pierwotnej Świeradowskiej?
Czy MSI mogłoby to pooznaczać Świeradowska?
Poprzypominałem se cięg chodników jaki jest obecnie:
1.Szkoła Wyższa przy Świeradowskiej-Sklep Champion? Płn strona.
2.Sklep Champion strona płd-Przystanek Bełdan dla 174 i 210
3.Chodnik za Fryzjerem na Al.Lotników 15-Prosto do Orzyckiej przy parkingu
4.Przesmyk pomiędzy DK Kadrem a Cukiernia Antolak-Jadźwingów/Chodnik dalej na płd-wsch.
Czy to jest pozostałość chodnikowa po Pierwotnej Świeradowskiej?
Czy MSI mogłoby to pooznaczać Świeradowska?
nasza-klasa
maratonypolskie
radiopolska
wawkom.waw
facebook
fotka
sympatia
Randkologia
Apokalipsy.fora.pl
maratonypolskie
radiopolska
wawkom.waw