Piękne odcienie, genialne wyczucie proporcji, neutralna biel dzieląca dwa różne kolory. No ale to są Francuzi, którzy to wszystkie mierzą i analizują estetyczną miarą; a nie Polacy, dla których muszą być żywe kolorki i jest piknie, a już co z czym i jak, to panie, kwestia drugorzędna - ważne że nie szaro.kajo pisze:http://www.solarisbus.pl/busmania,aktua ... 9,456.html
Szaro-buro-zielony dla Strasburga, nasz jest o niebo lepszy (może jestem stronniczy bo mi się po prostu podoba).
Solarisy 2011+2012
Chyba nie rozumiesz idei. Hybrydy są TYLKO 4, wagonów metra 40 tramwajów jeszcze więcej, podkreślanie ich wyjątkowości mija się z celem bo stałyby się standardowe.R-9 Chełmska pisze:Dlaczego więc w takie barwy nie pomalowano jeszcze bardziej ekologicznych tramwajów i metra
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
- R-9 Chełmska
Jestem zwolennikiem jednolitego malowania. Bo w sumie co pasażera obchodzi to, że jedzie hybrydą? Ma klękać przed wejściem do autobusu?kajo pisze:Chyba nie rozumiesz idei. Hybrydy są TYLKO 4, wagonów metra 40 tramwajów jeszcze więcej, podkreślanie ich wyjątkowości mija się z celem bo stałyby się standardowe.R-9 Chełmska pisze:Dlaczego więc w takie barwy nie pomalowano jeszcze bardziej ekologicznych tramwajów i metra
I nie wiadomo, czy hybrydy będą tylko 4. Może następny przetarg wyłoni więcej takich wozów?
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Zaczynam rozumieć Twoją myśl: są ważne, bo są ciekawostką. Nie ważne, że z punktu widzenia ekologii są tylko półśrodkiem [delikatnie mówiąc - mrożące nas zimą 13N, czy ikary z śmierdzącym, więc wyłączonym ogrzewaniem, były (paradoksalnie) bardziej proekologiczne]. Ważne, że robimy coś. Może o to chodzi.kajo pisze: Chyba nie rozumiesz idei. Hybrydy są TYLKO 4, wagonów metra 40 tramwajów jeszcze więcej, podkreślanie ich wyjątkowości mija się z celem bo stałyby się standardowe.
Cóż proekologiczny jest np. nabywca hybrydowej toyoty prius, a nie ten, który dojeżdża rowerem/tramwajem, czy chodzi piechotą. Znak czasów? Albo to, że pierwszy na pewno ma kupę kasiory, może się polansować (jest ,,lepszy''), a drugi może nie ma na wózek/paliwo (może ma, ale i tak już jest ,,gorszy'').
Kto wie, że taki M. Piróg z własnego wyboru lata po Warszawie z buta? A lata, znajoma mi mówiła. Koleś się nie chwali, nie ma też szarego malowania.
Raczej nie, będziemy już wkrótce miastem z największą ilością hybryd w Polsce (mała konkurencja). Z resztą to jest tylko działanie marketingowe.R-9 Chełmska pisze:I nie wiadomo, czy hybrydy będą tylko 4. Może następny przetarg wyłoni więcej takich wozów?
Po pierwsze tu chodzi bardziej o promocje MIASTA niż o samą ekologię bo ta hybryda jest niewiele bardziej ekologiczna od reszty warszawskich busów, dlatego inne malowanie. Z resztą najbardziej ekologiczne pewnie były N czy 4N bo pobierały mniej prądu, tylko co z tego gdy 40 lat temu ten prąd bywał mniej ekologiczny od paliwa.]grzegorz pisze:Zaczynam rozumieć Twoją myśl: są ważne, bo są ciekawostką. Nie ważne, że z punktu widzenia ekologii są tylko półśrodkiem [delikatnie mówiąc - mrożące nas zimą 13N, czy ikary z śmierdzącym, więc wyłączonym ogrzewaniem, były (paradoksalnie) bardziej proekologiczne]. Ważne, że robimy coś. Może o to chodzi.
Prawdziwy lans to teraz tylko na rower (ostrokołowiec lub old dutch), samochód to pasożyt, znak czasów.grzegorz pisze:Cóż proekologiczny jest np. nabywca hybrydowej toyoty prius, a nie ten, który dojeżdża rowerem/tramwajem, czy chodzi piechotą. Znak czasów? Albo to, że pierwszy na pewno ma kupę kasiory, może się polansować (jest ,,lepszy''), a drugi może nie ma na wózek/paliwo (może ma, ale i tak już jest ,,gorszy'').
A kto wie, że oprócz bycia gejem jest też żydem i przemiłym człowiekiem (uczył moją dziewczynę tańców żydowskich).grzegorz pisze:Kto wie, że taki M. Piróg z własnego wyboru lata po Warszawie z buta? A lata, znajoma mi mówiła. Koleś się nie chwali, nie ma też szarego malowania.
Nie ma nic złego w tym, że bycie ekologicznym jest w modzie. Uważam to za pozytywny aspekt, jednak. Z resztą chcąc coś zmienić należy pokazywać co się robi, by inni robili tak samo, świecić przykładem i nakłaniać do podążania za nim.
Polecam: http://www.zm.org.pl
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
W następnym przetargu pewnie kupi się jeszcze droższy i jeszcze "bardziej ekologiczny" autobus wodorowy...R-9 Chełmska pisze:
I nie wiadomo, czy hybrydy będą tylko 4. Może następny przetarg wyłoni więcej takich wozów?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Wierzysz w to? Musieliby zainwestować w konieczną infrastrukturęGlonojad pisze:W następnym przetargu pewnie kupi się jeszcze droższy i jeszcze "bardziej ekologiczny" autobus wodorowy...
Cała ta hybryda to pic na wodę. Wybrano rozwiązanie "medialne" jednocześnie nie kiwając palcem w lewym bucie. Każde inne rozwiązani wymaga dodatkowych inwestycji (CNG, LNG, etanol i wreszcie ogniwa paliwowe). A tu mamy eko-PR bez zbędnych problemów. No, chyba, że wreszcie ktoś powie to, co wszyscy wiedzą: hybrydy w tym kształcie to ślepa uliczka. Ploty zaś głoszą, że hybrydy w trakcie eksploatacji szybko powiększają zużycie paliwa. Czar pryska, ale czy kogoś to wtedy będzie jeszcze obchodzić...?
15/12/2005-12/7/2019
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Mnie osobiście hybryda nie wydaje się aż tak strasznie bez sensu, bo powoduje możliwość częściowego przynajmniej zniwelowania przewagi, którą mają trolejbusy czy tramwaje nad autobusami, a wiec możliwość odzyskania części energii wydatkowanej na cele trakcyjne przy hamowaniu. Oczywiście szyna ma tych zalet dużo, dużo więcej, tym niemniej na strunie "ekologiczności" gra się ostatnio chyba najwięcej.
No i na pewno jest to bardziej przyjazne dla środowiska, niż biopaliwa czy wodór... o ekonomicznej stronie przedsięwzięcia wypowiadał się nie będę, choć kojarzę piąte-przez-dziesiąte - że bodaj w Hanowerze próbowano zastosować to rozwiązanie na szeroką skalę i broniło się, owszem... o ile Unia dopłacałaby różnicę w cenie zakupu.
No i na pewno jest to bardziej przyjazne dla środowiska, niż biopaliwa czy wodór... o ekonomicznej stronie przedsięwzięcia wypowiadał się nie będę, choć kojarzę piąte-przez-dziesiąte - że bodaj w Hanowerze próbowano zastosować to rozwiązanie na szeroką skalę i broniło się, owszem... o ile Unia dopłacałaby różnicę w cenie zakupu.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Patryk2222
Prezes ostatnio się wypowiadał że tego typu autobusy są nie opłacalne i w najbliższej przyszłości nie planuje się zakupów autobusów hybrydowych (wypowiedź jak dobrze pamiętam chyba z klaksonu).TLG pisze:Wierzysz w to? Musieliby zainwestować w konieczną infrastrukturęGlonojad pisze:W następnym przetargu pewnie kupi się jeszcze droższy i jeszcze "bardziej ekologiczny" autobus wodorowy...Nie dałoby się tanim kosztem zrobić medialnego show pt. "Jesteśmy taaacy ekologiczni"
Cała ta hybryda to pic na wodę. Wybrano rozwiązanie "medialne" jednocześnie nie kiwając palcem w lewym bucie. Każde inne rozwiązani wymaga dodatkowych inwestycji (CNG, LNG, etanol i wreszcie ogniwa paliwowe). A tu mamy eko-PR bez zbędnych problemów. No, chyba, że wreszcie ktoś powie to, co wszyscy wiedzą: hybrydy w tym kształcie to ślepa uliczka. Ploty zaś głoszą, że hybrydy w trakcie eksploatacji szybko powiększają zużycie paliwa. Czar pryska, ale czy kogoś to wtedy będzie jeszcze obchodzić...?
A415>>3911>>3916>>3905>>4796>>4938
>>5457>>1804
D2156HM6UT POWER >> http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=xyaT6AMVrU0
Ehhh wspomnienia ostatnią jazdą 5202 https://www.youtube.com/watch?v=xdPpMuFIcAg
D2156HM6UT POWER >> http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=xyaT6AMVrU0
Ehhh wspomnienia ostatnią jazdą 5202 https://www.youtube.com/watch?v=xdPpMuFIcAg
-
Krzysiek_S