Solarisy 2011+2012

Moderatorzy: JacekM, Dantte

blinski

Post autor: blinski » 25 gru 2011, 18:32

kajo pisze:http://www.solarisbus.pl/busmania,aktua ... 9,456.html
Szaro-buro-zielony dla Strasburga, nasz jest o niebo lepszy (może jestem stronniczy bo mi się po prostu podoba).
Piękne odcienie, genialne wyczucie proporcji, neutralna biel dzieląca dwa różne kolory. No ale to są Francuzi, którzy to wszystkie mierzą i analizują estetyczną miarą; a nie Polacy, dla których muszą być żywe kolorki i jest piknie, a już co z czym i jak, to panie, kwestia drugorzędna - ważne że nie szaro.

kajo

Post autor: kajo » 25 gru 2011, 19:52

R-9 Chełmska pisze:Dlaczego więc w takie barwy nie pomalowano jeszcze bardziej ekologicznych tramwajów i metra :-k
Chyba nie rozumiesz idei. Hybrydy są TYLKO 4, wagonów metra 40 tramwajów jeszcze więcej, podkreślanie ich wyjątkowości mija się z celem bo stałyby się standardowe.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 25 gru 2011, 22:38

kajo pisze:
R-9 Chełmska pisze:Dlaczego więc w takie barwy nie pomalowano jeszcze bardziej ekologicznych tramwajów i metra :-k
Chyba nie rozumiesz idei. Hybrydy są TYLKO 4, wagonów metra 40 tramwajów jeszcze więcej, podkreślanie ich wyjątkowości mija się z celem bo stałyby się standardowe.
Jestem zwolennikiem jednolitego malowania. Bo w sumie co pasażera obchodzi to, że jedzie hybrydą? Ma klękać przed wejściem do autobusu?

I nie wiadomo, czy hybrydy będą tylko 4. Może następny przetarg wyłoni więcej takich wozów?
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

grzegorz

Post autor: grzegorz » 25 gru 2011, 23:05

kajo pisze: Chyba nie rozumiesz idei. Hybrydy są TYLKO 4, wagonów metra 40 tramwajów jeszcze więcej, podkreślanie ich wyjątkowości mija się z celem bo stałyby się standardowe.
Zaczynam rozumieć Twoją myśl: są ważne, bo są ciekawostką. Nie ważne, że z punktu widzenia ekologii są tylko półśrodkiem [delikatnie mówiąc - mrożące nas zimą 13N, czy ikary z śmierdzącym, więc wyłączonym ogrzewaniem, były (paradoksalnie) bardziej proekologiczne]. Ważne, że robimy coś. Może o to chodzi.
Cóż proekologiczny jest np. nabywca hybrydowej toyoty prius, a nie ten, który dojeżdża rowerem/tramwajem, czy chodzi piechotą. Znak czasów? Albo to, że pierwszy na pewno ma kupę kasiory, może się polansować (jest ,,lepszy''), a drugi może nie ma na wózek/paliwo (może ma, ale i tak już jest ,,gorszy'').
Kto wie, że taki M. Piróg z własnego wyboru lata po Warszawie z buta? A lata, znajoma mi mówiła. Koleś się nie chwali, nie ma też szarego malowania.

kajo

Post autor: kajo » 25 gru 2011, 23:31

R-9 Chełmska pisze:I nie wiadomo, czy hybrydy będą tylko 4. Może następny przetarg wyłoni więcej takich wozów?
Raczej nie, będziemy już wkrótce miastem z największą ilością hybryd w Polsce (mała konkurencja). Z resztą to jest tylko działanie marketingowe.
grzegorz pisze:Zaczynam rozumieć Twoją myśl: są ważne, bo są ciekawostką. Nie ważne, że z punktu widzenia ekologii są tylko półśrodkiem [delikatnie mówiąc - mrożące nas zimą 13N, czy ikary z śmierdzącym, więc wyłączonym ogrzewaniem, były (paradoksalnie) bardziej proekologiczne]. Ważne, że robimy coś. Może o to chodzi.
Po pierwsze tu chodzi bardziej o promocje MIASTA niż o samą ekologię bo ta hybryda jest niewiele bardziej ekologiczna od reszty warszawskich busów, dlatego inne malowanie. Z resztą najbardziej ekologiczne pewnie były N czy 4N bo pobierały mniej prądu, tylko co z tego gdy 40 lat temu ten prąd bywał mniej ekologiczny od paliwa.]
grzegorz pisze:Cóż proekologiczny jest np. nabywca hybrydowej toyoty prius, a nie ten, który dojeżdża rowerem/tramwajem, czy chodzi piechotą. Znak czasów? Albo to, że pierwszy na pewno ma kupę kasiory, może się polansować (jest ,,lepszy''), a drugi może nie ma na wózek/paliwo (może ma, ale i tak już jest ,,gorszy'').
Prawdziwy lans to teraz tylko na rower (ostrokołowiec lub old dutch), samochód to pasożyt, znak czasów.
grzegorz pisze:Kto wie, że taki M. Piróg z własnego wyboru lata po Warszawie z buta? A lata, znajoma mi mówiła. Koleś się nie chwali, nie ma też szarego malowania.
A kto wie, że oprócz bycia gejem jest też żydem i przemiłym człowiekiem (uczył moją dziewczynę tańców żydowskich).
Nie ma nic złego w tym, że bycie ekologicznym jest w modzie. Uważam to za pozytywny aspekt, jednak. Z resztą chcąc coś zmienić należy pokazywać co się robi, by inni robili tak samo, świecić przykładem i nakłaniać do podążania za nim.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 gru 2011, 7:27

R-9 Chełmska pisze:
I nie wiadomo, czy hybrydy będą tylko 4. Może następny przetarg wyłoni więcej takich wozów?
W następnym przetargu pewnie kupi się jeszcze droższy i jeszcze "bardziej ekologiczny" autobus wodorowy...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

TLG

Post autor: TLG » 26 gru 2011, 10:29

Glonojad pisze:W następnym przetargu pewnie kupi się jeszcze droższy i jeszcze "bardziej ekologiczny" autobus wodorowy...
Wierzysz w to? Musieliby zainwestować w konieczną infrastrukturę :D Nie dałoby się tanim kosztem zrobić medialnego show pt. "Jesteśmy taaacy ekologiczni" :D
Cała ta hybryda to pic na wodę. Wybrano rozwiązanie "medialne" jednocześnie nie kiwając palcem w lewym bucie. Każde inne rozwiązani wymaga dodatkowych inwestycji (CNG, LNG, etanol i wreszcie ogniwa paliwowe). A tu mamy eko-PR bez zbędnych problemów. No, chyba, że wreszcie ktoś powie to, co wszyscy wiedzą: hybrydy w tym kształcie to ślepa uliczka. Ploty zaś głoszą, że hybrydy w trakcie eksploatacji szybko powiększają zużycie paliwa. Czar pryska, ale czy kogoś to wtedy będzie jeszcze obchodzić...?
15/12/2005-12/7/2019

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 gru 2011, 17:49

Mnie osobiście hybryda nie wydaje się aż tak strasznie bez sensu, bo powoduje możliwość częściowego przynajmniej zniwelowania przewagi, którą mają trolejbusy czy tramwaje nad autobusami, a wiec możliwość odzyskania części energii wydatkowanej na cele trakcyjne przy hamowaniu. Oczywiście szyna ma tych zalet dużo, dużo więcej, tym niemniej na strunie "ekologiczności" gra się ostatnio chyba najwięcej.

No i na pewno jest to bardziej przyjazne dla środowiska, niż biopaliwa czy wodór... o ekonomicznej stronie przedsięwzięcia wypowiadał się nie będę, choć kojarzę piąte-przez-dziesiąte - że bodaj w Hanowerze próbowano zastosować to rozwiązanie na szeroką skalę i broniło się, owszem... o ile Unia dopłacałaby różnicę w cenie zakupu. :D
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Patryk2222

Post autor: Patryk2222 » 26 gru 2011, 20:12

TLG pisze:
Glonojad pisze:W następnym przetargu pewnie kupi się jeszcze droższy i jeszcze "bardziej ekologiczny" autobus wodorowy...
Wierzysz w to? Musieliby zainwestować w konieczną infrastrukturę :D Nie dałoby się tanim kosztem zrobić medialnego show pt. "Jesteśmy taaacy ekologiczni" :D
Cała ta hybryda to pic na wodę. Wybrano rozwiązanie "medialne" jednocześnie nie kiwając palcem w lewym bucie. Każde inne rozwiązani wymaga dodatkowych inwestycji (CNG, LNG, etanol i wreszcie ogniwa paliwowe). A tu mamy eko-PR bez zbędnych problemów. No, chyba, że wreszcie ktoś powie to, co wszyscy wiedzą: hybrydy w tym kształcie to ślepa uliczka. Ploty zaś głoszą, że hybrydy w trakcie eksploatacji szybko powiększają zużycie paliwa. Czar pryska, ale czy kogoś to wtedy będzie jeszcze obchodzić...?
Prezes ostatnio się wypowiadał że tego typu autobusy są nie opłacalne i w najbliższej przyszłości nie planuje się zakupów autobusów hybrydowych (wypowiedź jak dobrze pamiętam chyba z klaksonu).
A415>>3911>>3916>>3905>>4796>>4938 :?: >>5457>>1804

D2156HM6UT POWER >> http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=xyaT6AMVrU0
Ehhh wspomnienia ostatnią jazdą 5202 https://www.youtube.com/watch?v=xdPpMuFIcAg

SG

Post autor: SG » 27 gru 2011, 10:21

8396 :arrow: Pojechał sobie do CWS-u na brak mocy. Ledwo co podjechał pod wiadukt przy Marsa. :smile:

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 27 gru 2011, 12:57

SG pisze:8396 :arrow: Pojechał sobie do CWS-u na brak mocy. Ledwo co podjechał pod wiadukt przy Marsa. :smile:
Dzisiaj?
Przecież przez całe święta był na ORT. :-k

Adam G.

Post autor: Adam G. » 27 gru 2011, 13:02

Plesim pisze:
SG pisze:8396 :arrow: Pojechał sobie do CWS-u na brak mocy. Ledwo co podjechał pod wiadukt przy Marsa. :smile:
Dzisiaj?
W każdym razie 20 minut temu stamtąd odjechał.
noidea

SG

Post autor: SG » 27 gru 2011, 22:23

Plesim pisze:
Dzisiaj?
Nie wiem czy dzisiaj czy wczoraj czy tydzień temu. Dzisiaj się dowiedziałem to napisałem, bo wcześniej nic o tym nie było. ;-)

Mario_K

Post autor: Mario_K » 29 gru 2011, 19:40

Kolejna Hybryda szczęśliwie dotarła na R3...
Linię Obsługuje R-10 "Ostrobramska"

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 29 gru 2011, 19:43

A oprócz tego dwójka kuzynów z rodziny urbino?

ODPOWIEDZ