Nasze międzynarodowe podróże
Moderator: JacekM
- MeWa
- Cukiereczek
...bo pula za 29 euro jest bardzo ograniczona, więc nie nastawiaj się automatycznie, że uda Ci się taki bilet kupić. A niestety nikt nigdy nie chce udzielić informacji ile biletów zostało, no chyba, że akurat od razu zamierzasz kupić taki bilet.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- MeWa
- Cukiereczek
I co więcej - żeby oni odpowiedzieli na pytanie, czy w danym dniu jakiś bilet jest dostępny, to po pierwsze musisz ich zapewnić, że i tak zamierzasz jakiś bilet kupić z promocyjnych (np. jak pytasz się o kilka dni), po drugie oni, żeby tylko sprawdzić, muszą te bilety wydrukować (!)
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
Myślę nad zrobieniem sobie wycieczki do Tallina przez Petersburg. Plan mam taki, że jakimś nocnym pociagiem jadę z Wilna do Petersburga, tam cały dzień i następnie (znowu nocnym) do Tallina. Koszty będę starał się zminimalizować, tyle że... biletów potrzebuję przed wyrobieniem wizy, aby ją dostać tranzytową. Gdzie można w Polszy kupić bilety na RŻD bez astronomicznych prowizji?
Wiadomo, trzeba jeszcze na nowy RJ poczekać.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Bilety możesz zarezerwować na rzd.ru, ale nie chce mi się teraz wnikać w to, jak ten system działa - nie wiem, nie korzystałem.Wolfchen pisze:Myślę nad zrobieniem sobie wycieczki do Tallina przez Petersburg. Plan mam taki, że jakimś nocnym pociagiem jadę z Wilna do Petersburga, tam cały dzień i następnie (znowu nocnym) do Tallina. Koszty będę starał się zminimalizować, tyle że... biletów potrzebuję przed wyrobieniem wizy, aby ją dostać tranzytową. Gdzie można w Polszy kupić bilety na RŻD bez astronomicznych prowizji?
Mam tylko dwie drobne uwagi:
a) na 90% nie dostaniesz wizy tranzytowej, wjeżdżając do Rosji z Litwy i wyjeżdżając w Estonii;
b) pociąg z Petersburga do Tallina nie istnieje, więc będziesz miał naprawdę duży problem z zakupem biletu
noidea
No właśnie wywala mi błąd...jasiu pisze:próbowałeś kupować przez ticket.rzd.ru
Można zmienić na Finlandię, aż tak bardzo drastycznie kosztów nie zwiększy. A myślałem o Estonii dlatego, że z Wilna do Tallina ciężko się było dostać pociągiem bez wjazdu do Rosji.Adam G. pisze:na 90% nie dostaniesz wizy tranzytowej, wjeżdżając do Rosji z Litwy i wyjeżdżając w Estonii
W zeszłym roku był sezonowy OIDP.Adam G. pisze:pociąg z Petersburga do Tallina nie istnieje, więc będziesz miał naprawdę duży problem z zakupem biletu
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Ta strona akceptuje tylko nieliczne nie-rosyjskie karty, z polskich ponoć niektórym udawało się opłacić kartą BZ WBK z 3D SecureWolfchen pisze:jasiu napisał/a:
próbowałeś kupować przez ticket.rzd.ru
No właśnie wywala mi błąd...
Jeśli chcesz podróż odbyć wyłącznie pociągami, a nie autobusami, to opcja z Finlandią jest tu konieczna, gdyżWolfchen pisze:Można zmienić na Finlandię, aż tak bardzo drastycznie kosztów nie zwiększy. A myślałem o Estonii dlatego, że z Wilna do Tallina ciężko się było dostać pociągiem bez wjazdu do Rosji.
Co prawda są jakieś plany uruchomienia na tej trasie jakiegoś szybkiego dziennego połączenia ale póki co dominują tam autobusy (Simple express, Eurolines i jeszcze jakieś lokalne). Natomiast z Pitra do Helsinek kilka par pociągów na dobęWolfchen pisze:Adam G. napisał/a:
pociąg z Petersburga do Tallina nie istnieje,
No właśnie taką mampietia pisze:Ta strona akceptuje tylko nieliczne nie-rosyjskie karty, z polskich ponoć niektórym udawało się opłacić kartą BZ WBK z 3D Secure
W zeszłym roku planowałem taki wypad, jakieś przesiadki mi po drodze wyskakiwały, nie wiem, czy nie w Pskowie. Jak znajdę rozpiskę zeszłoroczną, to wklepię.fik pisze:Jest jeszcze pociąg Moskwa-Tallin, zatrzymuje się w Iwangorodzie naprzykład.
Chyba tak zrobię. Budżet 1 - 1,5k, powinienem się wyrobić.pietia pisze:Natomiast z Pitra do Helsinek kilka par pociągów na dobę
Tu jeszcze istotna uwaga: przez tę stronę możesz kupić jedynie elektroniczną wersję biletu, którą obowiązkowo musisz jeszcze zamienić w kasie lub terminalu na "normalny" bilet (wyjątkiem są tu tylko nieliczne pociągi, na ktore wystarczy bilet elektroniczny). Zamiany potwierdzenia rezerwacji na bilet można dokonać tylko na terenie Rosji, a zatem opcja zakupu w ten sposób biletu Wilno-Petersburg raczej odpada. Chyba że przez stronę litewskich kolei jest taka opcja.Wolfchen pisze:pietia napisał/a:
Ta strona akceptuje tylko nieliczne nie-rosyjskie karty, z polskich ponoć niektórym udawało się opłacić kartą BZ WBK z 3D Secure
No właśnie taką mam
Z kolei bez tego biletu (ewentualnie innego na wjazd do Rosji) raczej nie dadzą Ci wizy tranzytowej