Nawet w PKSie są aktualne informacje, a MZA ciągle bawi się w wiewiórki. Szkoda...Siecool pisze:Swoją drogą czy w jakichś wozach z MZA te wyświetlacze pokazuja coś rozsądnego? Ostatnio w którymś Swingu widziałem, że pojawiły się informacje wzorem z metra, z kolei gdzieś indziej (ino nie pamiętam czy w tramwaju czy w autobusie) był serwis informacyjny PAP. Wygląda na to, że TW coś z tymi wyświetlaczami robi, a jak stoi z tematem MZA?
Informacja pasażerska
noidea
-
Tranzystor
Czemu w dwunastkach Mobilisu A1xx często się wyświetla w środku na przednim wyświetlaczu "PRZYSTANEK NA ŻĄDANIE"?
Ostatnio jadę 128 , następny przystanek Centrum, gość z drugim gadają i nagle jeden do drugiego "o, wciśnij, bo to przystanek na żądanie". Ja się zastanawiam o co chodzi..a tu rzeczywiście na wyświetlaczu co przystanek jest "Przystanek na żądanie".
Prawie co przystanek. Inżyniery z Pixela tak wymyślili, że po każdym (edit: każdym pierwszym) wciśnięciu STOP lub CG, na wyświetlaczu pojawiają się na przemian STOP ! i PRZYSTANEK NA ŻĄDANIE. Prawdziwe informacje o enżetach są prezentowane przy nazwach przystanków. Cóżreserved pisze:a tu rzeczywiście na wyświetlaczu co przystanek jest "Przystanek na żądanie".
W MANach ITSu masz tak samoreserved pisze:Czemu w dwunastkach Mobilisu A1xx często się wyświetla w środku na przednim wyświetlaczu "PRZYSTANEK NA ŻĄDANIE"?Ostatnio jadę 128 , następny przystanek Centrum, gość z drugim gadają i nagle jeden do drugiego "o, wciśnij, bo to przystanek na żądanie". Ja się zastanawiam o co chodzi..a tu rzeczywiście na wyświetlaczu co przystanek jest "Przystanek na żądanie".
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Przecież to kwestia wyświetlaczy, nie marki pojazdu. JKTpl wszystko wytłumaczył, po co więc dodajesz coś, co nie ma żadnego znaczenia dla zadanego pytania?Walas pisze:W MANach ITSu masz tak samoreserved pisze:Czemu w dwunastkach Mobilisu A1xx często się wyświetla w środku na przednim wyświetlaczu "PRZYSTANEK NA ŻĄDANIE"?Ostatnio jadę 128 , następny przystanek Centrum, gość z drugim gadają i nagle jeden do drugiego "o, wciśnij, bo to przystanek na żądanie". Ja się zastanawiam o co chodzi..a tu rzeczywiście na wyświetlaczu co przystanek jest "Przystanek na żądanie".
noidea
Nie zwracałem na to uwagi bo generalnie mało mnie to obchodzi. Sam wiem gdzie jest przystanek na żądanie i gdzie jest przystanek stały. Ale jakoś ostatnio rzuciło mi się to w oczy właśnie też po tej zasłyszanej rozmowie i myślałem, że po prostu wyświetlacz zwariował, źle wgrane jest coś czy cuś w tę mańkę.bepe pisze:Jeździsz tym swoim 128 pewnie codziennie i naprawdę nigdy nie zauważyłeś tej przypadłości i nie domyśliłeś się, na czym ten myk polega?
Zresztą... po tym jak w tych samych autobusach drzwi się otwiera przyciskiem "STOP" to raczej nie spodziewam się racjonalnego wytłumaczenia innych dziwnych rzeczy.
Drzwi otwiera się przyciskiem... DRZWI. Podłączanie przycisków z napisem STOP pod kabelki tych, gdzie powinny być DRZWI, to nie wina producenta. No i nie łączmy wyczynów Pixela z wyczynami Mobilisu; wytrzymałość solarisowych przycisków starego typu to też inna bajka.reserved pisze:po tym jak w tych samych autobusach drzwi się otwiera przyciskiem "STOP"
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Ja jeszcze w kwestii odliczania czasu przez dechy LCD...
Może najrozsądniej byłoby przyjąć zasadę, że po ruszeniu z przystanku X, już po zapowiedzi następnego przystanku Y, kiedy jeszcze nie jest zszarzały odcinek X->Y czas wyświetla się razem z czasem przelotu X->Y, a w momencie uruchomienia zapowiedzi, że "nastąpił" przystanek Y - czas zaczyna się liczyć bez odcinka X->Y. To chyba najczytelniejsze i najłatwiejsze rozwiązanie do wprowadzenia, jak sądzita? Daje ono przynajmniej orientacyjnie pojęcie o tym ile czasu trwa przejazd odcinkiem bieżącym, zatem właśnie wtedy, kiedy patrzymy na dechę.
Może najrozsądniej byłoby przyjąć zasadę, że po ruszeniu z przystanku X, już po zapowiedzi następnego przystanku Y, kiedy jeszcze nie jest zszarzały odcinek X->Y czas wyświetla się razem z czasem przelotu X->Y, a w momencie uruchomienia zapowiedzi, że "nastąpił" przystanek Y - czas zaczyna się liczyć bez odcinka X->Y. To chyba najczytelniejsze i najłatwiejsze rozwiązanie do wprowadzenia, jak sądzita? Daje ono przynajmniej orientacyjnie pojęcie o tym ile czasu trwa przejazd odcinkiem bieżącym, zatem właśnie wtedy, kiedy patrzymy na dechę.