ZTM pisze: Do taryfy przewozowej wprowadzony został całkiem nowy rodzaj biletu – bilet pojazdowy. ....
Bilet pojazdowy zastąpi realizowaną dotychczas przez prowadzących pojazdy tzw. sprzedaż uzupełniającą.
Zakup biletĂłw od kierowcĂłw i motorniczych
Moderator: JacekM
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ale na to, by zwolnić ze sprzedaży biletów prowadzących tramwaje, wożące 200-300 pasażerów i wyposażone w coraz większej liczbie w biletomaty, to nikt nie wpadnie...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
Stary Pingwin
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... omatu.html
viewtopic.php?p=729373&highlight=#729373
Ale:
To przewidziałem:Kierowcy i motorniczowie przestaną sprzedawać bilety pasażerom. W zamian do końca 2013 r. Zarząd Transportu Miejskiego zamierza zainstalować we wszystkich tramwajach i autobusach niewielkie automaty wydające tylko jeden rodzaj biletu - pojazdowy
viewtopic.php?p=729373&highlight=#729373
Ale:
WTF? Miejskie karty płatnicze?Teraz ZTM myśli o mniejszych maszynach, które drukowałyby tylko bilety pojazdowe - normalne i ulgowe na pierwszą lub drugą strefę. Według dyrektora Ruty pasażerowie kupowaliby je bezgotówkowo, żeby automaty nie musiały gromadzić pieniędzy i wydawać reszty. W grę wchodzą np. miejskie karty płatnicze.
Hm. Taki bilet, z którym trzeba wsiąść do autobusu, jeśli się nie ma biletu? Jeśli to będzie równie dostepne i oczywiste jak bilon, to nie ma różnicy, czy bilety sprzedaje kierowca czy ten automacik. Ale jak już trzeba się przedtem zaopatrzyć w jakieś specjalne "cuś", to ułatwienie to niespecjalne w przypadkach, kiedy podróż autobusem jest nieplanowana i odbywa się z daleka od kiosku.
Popatrz, jaka franca!
Nie, zwykłe karty płatnicze z funkcją zbliżeniową. We Wrocławiu jest coś takiego. Korzystałem ze dwa razy, w tym raz gratis (od roku mi nie pobrało za to pieniędzy z konta - jakieś groszowe sprawy były <10 zł)...MichalJ pisze:WTF? Miejskie karty płatnicze?
Aczkolwiek nie powiedziałbym, żeby to było dobre rozwiązanie - moim zdaniem skoro prawnym środkiem płatniczym w Polsce jest gotówka, to powinny też mieć automaty i taką funkcję. Nie każdy ma kartę płatniczą z funkcją zbliżeniową (zastanawiam się, czy wszystkie banki i SKOKi taką w ogóle oferują)...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Tak ograniczone automaty (które i tak swoje będą kosztować) to raczej nieporozumienie, koder pasków magnetycznych to raczej nie jest jakieś olbrzymie urządzenie (mieści się w kasowniku), a gdyby go dodać (oczywiście rolka biletów magnetycznych jest trochę grubsza niż zwykłego papieru, więc zajmuje więcej miejsca) doszłaby możliwość sprzedaży biletów nieskasowanych i "działających" w metrze.
Może wystarczającą oszczędność dałaby rezygnacja z wyświetlacza LCD i komputera PC jako podstawy na rzecz jakiegoś mikrokontrolera (który i tak powinien mieć kilka łączy, więc potrzebny by był jakiś ARM plus trochę dziwnych kostek) i interfejsu guzikowego z małym wyświetlaczem monochromatycznym. Ale raczej nic by się od tego specjalnie nie zmniejszyło
Może wystarczającą oszczędność dałaby rezygnacja z wyświetlacza LCD i komputera PC jako podstawy na rzecz jakiegoś mikrokontrolera (który i tak powinien mieć kilka łączy, więc potrzebny by był jakiś ARM plus trochę dziwnych kostek) i interfejsu guzikowego z małym wyświetlaczem monochromatycznym. Ale raczej nic by się od tego specjalnie nie zmniejszyło
Ja jak jechałem ostatnio we Wrocławiu tramwajem, to w takim śmiesznym srebrnym biletomaciku w pojeździe zapłaciłem za bilet dobowy zwykłą karta płatniczą na PIN. Czytnik zbliżeniowy też tam był, ale wynika z tego że zwykłą kartą też da się płacić w takim urządzeniu. Chyba że jest jakiś inny typ tych automatów w pojazdachWolfchen pisze: Aczkolwiek nie powiedziałbym, żeby to było dobre rozwiązanie - moim zdaniem skoro prawnym środkiem płatniczym w Polsce jest gotówka, to powinny też mieć automaty i taką funkcję. Nie każdy ma kartę płatniczą z funkcją zbliżeniową (zastanawiam się, czy wszystkie banki i SKOKi taką w ogóle oferują)...
Moje linie: 111, 123, 148, 168, 213, 225, 311 509, N02, N03, N22, N72, N75
Tak czy inaczej - moim zdaniem brak możliwości płacenia gotówką powinien wykluczać takie urządzenia - nie każdy ma kartę (w sensie: przy sobie, zresztą są osoby, co zupełnie żadnych kart nie mają)... A w każdym razie tak bym nie uzasadniał braku biletów u kierowców.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43