Tramwaje na Wschodzie

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 13 gru 2011, 13:29

JacekM pisze:Choć i tak przecież są zwykłe światła stopu... :-k
A może to jest nakaz zatrzymania dla kierowców, którzy jadą za tramwajem, kiedy ten zatrzymuje się na przystanku, gdzie nie ma peronu, a ludzie wychodzą bezpośrednio na jezdnię?
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 gru 2011, 16:26

Stary Pingwin pisze:Motorniczy ma drzwi do kabiny. Dasię?
Nikt nie mówi, że niedasie. Tylko, że lepiej, aby te drzwi służy dziesiątkom pasażerów - co zrozumiały dziesiątki przewoźników. A tu jest właśnie odwrotnie.

Oddzielnych drzwi dla motorniczego nie ma między innymi w:
- Paryżu (choć pierwsza seria wozów je miała)
- Berlinie
- Wiedniu
- Zurychu
- Barcelonie
- Monachium
- Santa Cruz de Tenerife
- Marsylii
- Grenoble (vide Paryż)
- Poznaniu
- Gdańsku
- Wrocławiu
itd.

Oczywiście, wszystkie te miasta mają z pewnością sieć mniejszą niż Warszawa, mniej zwrotnic, a te, które są, na pewno się tak często nie psują itd. :-"
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

px33

Post autor: px33 » 13 gru 2011, 18:55

Idealna sytuacja jest wtedy kiedy przednie drzwi są pełne i po połówce mają dla siebie motorniczy i pasażerowie. Trochę mniej wygodnie dla motorniczego jest, kiedy z przodu jest połówka drzwi i trzeba iść przez przedział, ale przegięciem jest rezygnacja z przednich drzwi dla pasażerów i zrobienie ich tylko dla motorniczego (jak w krakowskich Bombardierach)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 gru 2011, 19:27

Ja uważam, że nawet, gdyby była możliwość zrobienia dwóch skrzydeł, to powinny być one dostępne oba dla pasażerów. Tak, jak jest w Berlinie, Wiedniu, czy Brukseli.

Nie mam nic przeciw temu jednak, by w miarę możliwości technicznych dodać drzwi techniczne (klamka, zawiasy) dla motorniczego w obrębie kabiny - tak, jak jest w wagonie 15T.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 13 gru 2011, 20:04

A w tych innych krajach to w ogóle jest kabina dla motorniczego/kierowcy?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 gru 2011, 6:16

Tak, pełna, przeważnie przezroczysta (choć czasem prowadzący wieszają np. kurtkę by zapewnić sobie quasi-prywatność).

MichalJ

Post autor: MichalJ » 14 gru 2011, 9:40

We wszystkich? I w autobusach też?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 gru 2011, 18:25

Nie, w autobusach są z reguły półkabiny jak w SU15 czy N4020, a już takiej pancernej przegrody jak w najnowszych Solarisach nie widziałem ni razu.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 22 maja 2012, 13:10

Zaliczackie must-see Moskwy i Podmoskowia?
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Adam G.

Post autor: Adam G. » 22 maja 2012, 17:37

fik pisze:Zaliczackie must-see Moskwy i Podmoskowia?
Z głowy jestem w stanie wymienić Ci tylko trolejbus do Srebrnego Boru. Nie wiem czy to łapie się w temat "Tramwaje na Wschodzie". No i jeszcze tramwaj jeżdżący pod monorailem też może być względnie ciekawy.
Ogólnie Moskwa nie obfituje w jakieś nieziemskie klimaty - jak to w gigantycznym mieście bywa :)
noidea

pietia

Post autor: pietia » 22 maja 2012, 17:52

W samej Moskwie zaliczyłbym przede wszystkim niedobitki sieci tramwajowej w ścisłym centrum, tj. wewnątrz Sadowogo Kolca. Np. linie 3 i 39 od stacji metra Czystyje Prudy przez fragment tzw. bulwarowego pierścienia, w kierunku południowych dzielnic. Trójka to zresztą jedna z najdłuższych linii w Moskwie, o długości ok. 15 km. Różnymi klimatycznymi zaułkami jeżdżą też 7 i 19 od stacji metra Nowosłobodskaja; 14, 26 i 47 (obok pętli Kałużsakaja płoszczad' znajduje się zajezdnia im. Apakowa, jedna z najstarszych). Warto przejechać się też szóstką od stacji metra Sokoł w stronę Bratcewa, w pewnym momencie linia biegnie wiaduktem pod (!) kanałem im. Moskwy.
Jeśli nie ograniczać się tylko do tramwajów, to warto oczywiście zaliczyć część sieci metra, np. linię Filiowską (nr 4), prowadzącą w większej części po powierzchni, oraz linię tzw. lekkiego metra na Butowo. Co do trolejbusów, to warto przespacerować się w pobliże zajezdni nr 4 na ul. Liesnoj (niedaleko dw. Białoruskiego), jest ona na tyle mała, że po godzinach szczytu oraz w dni świąteczne wiele trajtków parkuje na okolicznych ulicach (można zatem bez problemu pofocić). Podmoskowie znam w mniejszym stopniu, ale myślę, ze warto zaliczyć sieć trolejbusową w Chimkach; jedna z linii (202) prowadzi w granice Moskwy (do metra Płaniernaja), jednak nie łączy się z siecią moskiewską

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 23 maja 2012, 16:36

Dzięki. :) A jak się tanio (bez użycia aeroekspressu) dostać z Szeremietiewa do miasta (czytaj metra)?

pietia

Post autor: pietia » 23 maja 2012, 17:32

Autobusy: 817 do stacji Płaniernaja lub 851 do stacji Recznoj Wokzał. Podstawowa cena biletu autobusowego (także na trolejbus i tramwaj) w Moskwie to 25 rubli, przy zakupie w kioskach Mosgortrans, lub 28 rubli przy zakupie u kierowcy. Jednorazowy przejazd metrem (oczywiście z możliwością przesiadki na inną linię) - 28 rubli
Jeśli masz zamiar dużo jeździć po Moskwie (a z poprzedniego posta zrozumiałem, że tak) to lepiej kup od razu bilet na większą ilość przejazdów (5, 10 lub więcej), wówczas całościowo wyjdzie to nieco taniej. No i pamiętaj, że do naziemnych środków transportu w Moskwie wchodzi się tylko pierwszymi drzwiami, przez bramkę otwieraną poprzez skasowanie biletu

Adam G.

Post autor: Adam G. » 23 maja 2012, 18:04

Na komunikację naziemną możesz sobie w ogóle kupić miesięczny, jeśli chcesz dużo jeździć - ja tak zrobiłem, opłaciło się. No i gratis mam moskiewską kartę miejską z Ikarusem, KTMem i Ziutkiem :D
noidea

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 23 maja 2012, 18:46

Rozumiem, że ten miesięczny to "smart-karta" stąd i ma też wersję na 5 dni za 250 RUB?

ODPOWIEDZ