Solaris będzie produkował tramwaje

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 12 lip 2011, 12:53

Jakiś dziwaczny układ konstrukcyjny się szykuje. :-k Może jakiś klon ADTranz'a, którego licencja jest darmowa od czasu przejęcia go przez Bombardiera?

Może, gdyby MZA chciało zamówić tramwaje, to autobusy byłyby lepszej jakości? =P~
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 12 lip 2011, 13:00

Silniki chłodzone powietrzem o mocy 90kW? :D
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 12 lip 2011, 13:43

Solaris niech lepiej już nic nie produkuje...
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 12 lip 2011, 14:11

Desert pisze:Solaris niech lepiej już nic nie produkuje...
Niech Desert lepiej już nic nie pisze...:D

TLG

Post autor: TLG » 12 lip 2011, 21:04

Glonojad pisze:Może jakiś klon ADTranz'a, którego licencja jest darmowa od czasu przejęcia go przez Bombardiera?
Pewnie nikt inny nie chciał im tego wyprodukować, a z polskich producentów znali tylko Solarisa (który jest bardzo elastyczny). Ciekawe, czy wsadzą na to ten paskudny dziób co do tych poznańskich.
15/12/2005-12/7/2019

wlv

Post autor: wlv » 13 lip 2011, 11:55

Nasza oferta została uznana za najlepszą spośród 3 zgłoszonych do przetargu.
Avenio od Siemensa to chyba coś w tym stylu, jak na mój gust ignoranta technicznego? Ba, odgrzewanie adTranzowskiego kotleta mogło być niewymagane, a za to mocno punktowane przy wyborze, więc zgadywanka ma mało sensu-za dużo niewiadomych. :!:

Awatar użytkownika
Drivter1234

Post autor: Drivter1234 » 14 lip 2011, 12:54

Flash8222 pisze:
Desert pisze:Solaris niech lepiej już nic nie produkuje...
Niech Desert lepiej już nic nie pisze...:D
Zgodzę się z Desertem... Solaris lepiej niech się skupi na jednym i dopracuje swój "ciekawy wyrób" a nie bierze się za kolejne inwestycje które pewnie też ładnie mówiąc zchszani :/ Bo powiem tak... Autobusy które mają 3 lata sypią się jak Jelcze które mają po 13 lat. Cieknące kabiny kierowcy (ostatnio 4 sztuki zjechały na to + zaczynają się klejenia silikonem nawet obrysówek z przodu bo ciekną), zaczynają wypadać (8840 bodajże ma taką tendencję) wyświetlacze, sypiące się kabiny, awaryjność czujników przegubu (np. wozy 8829+8838 gdzie nawet lekkie ruszenie kierownicą powoduje odcięcie paliwa) na poziomie tak zaskakującym że szok. A dodam że wozy mają dopiero po około 250.000 km.... PORAŻKA !!! Zacytuję jednego z mistrzów OC -> " Cała seria 88xx powinna być zwrócona do Solarisa zanim wyjechała za bramę Bolechowa ".

A ja dodam ze swojej strony... Nawet elektryka jest tak dobrze dopracowana że jak czasem mi zgaśnie któraś pozycja to wystarczy ręką strzelić w klosz i od razu jest :D Przykład ? Wczoraj tak miałem... Jak strzeliłem ręką w lampę to światło było :D

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 19 lip 2011, 13:36

Poznań: Tramino dojedzie do nas pod koniec lipca
Pierwszy zielono-żółty model tramwaju Tramino miał trafić do Poznania w czerwcu. Nie wozi pasażerów do dzisiaj. MPK po przetestowaniu pierwszego z zamówionych tramwaju zaproponowało drobne zmiany, które producent zgodził się wprowadzić. Ale potrzebował czasu.
Przedstawiciele firmy Solaris Bus&Coach zapewniają, że do końca miesiąca dostarczą gotowy tramwaj po poprawkach. I że wywiążą się z umowy: 40 pojazdów Tramino trafi do Poznania do końca marca 2012 roku.

Już pod koniec maja Tramino został przekazany MPK. To
na nim motorniczowie uczyli się jeździć. I to właśnie po tych szkoleniach przedstawiciele przewoźnika zaproponowali pewne zmiany.

- Chodziło między innymi o zamontowanie regulowanego podnóżka dla motorniczych czy zmianę intensywności oświetlenia w kabinie motorniczego - wyjaśnia Mateusz Figaszewski z firmy Solaris Bus&Coach. - Zgodziliśmy się to zrobić w ramach umowy, jednak wymagało to dodatkowego czasu.
Początkowo planowano, że Tramino po tych zmianach znajdzie się w Poznaniu w połowie lipca. Termin został jednak przesunięty o kilka dni.

- Chcemy przeprowadzić dokładne testy, zanim oddamy go MPK - twierdzi Figaszewski. - Przekażemy tramwaj w ostatnim tygodniu lipca - zapewnia.

Nie oznacza to jednak, że już wtedy Tramino wyjedzie na linię. MPK musi dokonać odbioru technicznego (zajmie to około tygodnia). Kolejnych pięć pojazdów trafi do MPK prawdopodobnie jeszcze w sierpniu. I jak zapewnia producent, do końca marca 2012 przekaże wszystkie 40 pojazdów (5 kolejnych, które MPK domówiło, dotrze później).

- Nie sądzę, żeby ten termin był zagrożony - przyznaje Jan Firlik, dyrektor przewozów tramwajowych w MPK.
http://www.gloswielkopolski.pl/fakty24/ ... l?cookie=1

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 19 lip 2011, 16:31

Zmiana intensywnoości oświetlenia i zamontowanie regulowanego podnóżka wymagało aż tyle czasu? :)
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 lip 2011, 6:39

A tak wygląda najnowszy klon AdTranza:

http://jena.otz.de/web/jena/startseite/ ... -672518594
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

TLG

Post autor: TLG » 20 lip 2011, 8:02

Glonojad pisze:najnowszy klon
Powinien dostać +7 :D
15/12/2005-12/7/2019

alojzy

Post autor: alojzy » 18 sie 2011, 16:00

kajo

Post autor: kajo » 21 sty 2012, 9:10

[img]http://infotram.pl/main_img/logo.gif[/img] pisze:99% - dyspozycyjność techniczna Tramino

Po kilku miesiącach eksploatacji i przejechaniu 20.000 km dyspozycyjność techniczna poznańskich Tramino oceniana jest przez MPK na aż 99% - poinformował Solaris. Do końca grudnia 2011 firma z Bolechowa dostarczyła do Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacyjnego w Poznaniu już 23 tramwaje tej marki. Łącznie w stolicy Wielkopolski ma ich być 45. W 2009 roku firma Solaris wygrała przetarg na finansowaną w większości z funduszów Unii Europejskiej, dostawę 40 niskopodłogowych tramwajów marki Tramino dla Poznania. Ich dostawa rozpoczęła się w lipcu 2011 roku i zakończy się w marcu bieżącego roku. Dodatkowo zamawiający skorzystał z tzw. opcji jaką daje prawo o zamówieniach publicznych i zamówił dalszych pięć tramwajów, których dostawa zakończy się do końca maja, a więc tuż przed Mistrzostwami Europy w Piłce Nożnej, których to Poznań jest jednym z miast gospodarzy.
Pierwsze poznańskie Tramino wyjechało na linię w lipcu. –Pierwszych piętnaście sztuk przejechało ponad 20.000 kilometrów. Ich dyspozycyjność techniczną oceniamy bardzo dobrze. Kształtuje się ona na poziomie 99% –ocenia Solarisy Tramino Jan Firlik, Dyrektor Pionu Przewozów Tramwajowych w poznańskim MPK.

Dyspozycyjność techniczna na poziomie 99% dla nowych produktów jest nadzwyczaj dobrym wynikiem. Zazwyczaj nowo dostarczone pojazdy dla komunikacji publicznej na początku eksploatacji mają ten wskaźnik znacznie niższy. Choć dostawa Tramino dla Poznania rozpoczęła się w lipcu, to pierwszy tramwaj tej marki zaczął kursy w stolicy Wielkopolski jeszcze w styczniu ubiegłego roku. Był to egzemplarz prototypowy, który MPK zdecydowało się wydzierżawić. Tramwaj przejechał z pasażerami na różnych liniach już ponad 70.000 kilometrów. Jego bezawaryjność jest oceniana bardzo wysoko. Egzemplarz ten pomógł także we wprowadzeniu kilku zmian technicznych do poznańskich Tramino, zarówno w obszarze kabiny motorniczego, jak i w przestrzeni pasażerskiej i ogólnym wyglądzie tramwaju.
Solaris Tramino został także bardzo dobrze przyjęty przez poznańskich użytkowników komunikacji miejskiej, czego dowody można znaleźć chociażby na portalach społecznościowych. W tym samym czasie, gdy pierwsze Tramino wyjechało na tory Poznania firma Solaris wygrała kolejny przetarg na dostawę tramwajów. Tym razem ich odbiorcą będzie niemieckie miasto Jena, dokąd w roku 2013 dostarczonych zostanie pięć Solarisów Tramino. Będą to pierwsze tramwaje polskiej produkcji sprzedane na rynku niemieckim.
Solaris Tramino, który wozi pasażerów w Poznaniu mierzy blisko 32 metry, jest wagonem przegubowym, pięcioczłonowym i jednoprzestrzennym oraz w pełni niskopodłogowym. Oznacza to, że w jego wnętrzu na całej długości nie ma żadnych stopni.
Czworo drzwi podwójnych i dwoje drzwi pojedynczych zapewnia swobodną i szybką wymianę pasażerów. Szerokość drzwi podwójnych wynosi aż 1500 mm i jest największą, jaką można obecnie spotkać w oferowanych na rynku tramwajach. Z kolei minimalna szerokość przejścia wewnątrz wagonu to 750 mm.

Tramino może zabrać na pokład aż 229 pasażerów, w tym 48 na miejscach siedzących. Podróż w komfortowych warunkach zapewnia m.in. w pełni klimatyzowana przestrzeń pasażerska czy też wygodne siedzenia. Nowatorskim rozwiązaniem zastosowanym we wnętrzu tramwaju są specjalne szyny, do których zamocowano siedzenia. Dzięki temu możliwa jest ich szybka wymiana, dołożenie kolejnych lub zmiana ich ustawienia. Dużym udogodnieniem dla pasażerów Tramino jest też umieszczenie w każdym egzemplarzu pojazdu dwóch biletomatów.
W drugim członie Tramino znajduje się miejsce dla osób poruszających się na wózkach inwalidzkich. Dodatkowo tramwaj wyposażony jest w specjalnie oznaczone miejsca siedzące dla osób o ograniczonej możliwości poruszania się oraz osób z dzieckiem.
Zamontowane wewnątrz pojazdu tablice informacji pasażerskiej pokazują kierunek trasy tramwaju, a system głosowy zapowiada najbliższe przystanki. Zgodnie z poznańską tradycją, tramwaj ma na dachu dwie okrągłe tablice (z przodu i z tyłu) wyświetlające numer linii.
Wagon posiada oddzieloną od przedziału pasażerskiego kabinę motorniczego z niezależnym systemem wentylacji i klimatyzacji. Tradycyjny pulpit zastąpiono ekranami dotykowymi, za pomocą których motorniczy steruje tramwajem. Regulowany fotel, pulpit i podnóżek oraz regulacja ekranów sterujących pozwalają dostosować miejsce do indywidualnych potrzeb motorniczego. Producent pomyślał również o lodówce, w której w upalne dni można przechowywać napoje chłodzące. Pojazd napędzany jest czterema 4 silnikami asynchronicznymi firmy VEM o mocy 105 kW każdy.
Podstawowe parametry techniczne Solarisa Tramino dla MPK Poznań:
100% niskiej podłogi
Pięć członów
Klimatyzacja przestrzeni pasażerskiej i kabiny motorniczego
Liczba pasażerów: 229 osób
Szerokość 2 400 mm
Szerokość drzwi jednoskrzydłowych 750 mm
Szerokość drzwi dwuskrzydłowych 1 500 mm
Minimalna szerokość przejście wewnątrz wagonu 750 mm
Ilość wózków napędowych: 2
Ilość wózków tocznych: 1
Wysokość podłogi na główką szyny:
- w okolicach drzwi 350 mm
- w strefach nad wózkami 480 mm
- w pozostałych strefach 350 mm
Średnica koła nowe/zużyte 620mm/540mm
http://infotram.pl/text.php?from=main&id=44777

Aż dziwne, że nikt tego wcześniej nie podlinkował:) to chyba przeczy tezie o standardowej zawodności Solarisa. Ale by tak było to trzeba sformułować przetarg jak w Poznaniu, gdzie tramwaje są odbierane po 30 okresie jazdy bez żadnej awarii.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

TLG

Post autor: TLG » 21 sty 2012, 19:28

W tym artykule brakuje mi tylko adnotacji "artykuł sponsorowany", bo - mówiąc delikatnie - obsługa w Poznaniu nie jest z nich specjalnie zadowolona.
15/12/2005-12/7/2019

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 31 maja 2012, 15:07

http://www.rynek-kolejowy.pl/33183/Sola ... iemiec.htm
Data dodania: 2012-05-31 08:44:52
(źródło: Rynek Kolejowy)

Solaris dostarczy 15 tramwajów do Niemiec

Braunschweiger Verkehrs AG – organizator transportu publicznego w niemieckim mieście Brunszwik (Dolna Saksonia) – w przetargu na dostawę 15 nowych tramwajów niskopodłogowych wybrał ofertę polskiej firmy Solaris Bus & Coach. Wartość kontraktu to 33,1 mln euro netto.

Obrazek

– Po dogłębnym zbadaniu przedłożonych dokumentów przetargowych, najlepszą ofertę dla nas złożyła firma Solaris & Coach z Polski z tramwajami typu Tramino – ogłosił decyzję Georg Hohmsnn, przewodniczący Braunschweiger Verkehrs AG. – Jesteśmy przekonani, że nasz wykonawca z pomocą sprawdzonych partnerów zrobi wszystko, aby projekt ten zakończył się sukcesem dla Braunschweiger Verkehrs AG oraz naszych klientów – dodał.

Przetarg na dostawę 15 tramwajów dla Brunszwiku ogłoszono w listopadzie ubiegłego roku. Swoje zainteresowanie wykonaniem zamówienia zgłosiło sześciu europejskich producentów taboru tramwajowego. Ostatecznie swoje oferty złożyły cztery przedsiębiorstwa, z których trzy zakwalifikowały się do ostatniego etapu negocjacji. Przy wyborze oferty kierowano się trzema kryteriami: ceną (55 proc. wagi), technologią i innowacyjnością (40 proc.) oraz designem (5 proc.)

Pierwsze tramwaje mają być dostarczone w maju 2014 roku, a ostatnie powinny dojechać do Brunszwiku w grudniu tego samego roku.

To nie pierwszy kontrakt Solarisa na dostawę tramwajów dla niemieckiego miasta. W ubiegłym roku polski producent, znany do tej pory głównie z produkcji autobusów, otrzymał zlecenie na dostawę trzech tramwajów dla Jeny - miasta w środkowych Niemczech, w kraju związkowym Turyngia.

Jak informował kilka dni temu „Rynek Kolejowy” Solaris zakończył właśnie dostawy tramwajów Tramino dla Poznania. Stolica Wielkopolski zamówiła 45 pojazdów tego typu.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

ODPOWIEDZ