Moderator: Wiliam
-
Bastian
- Sułtan Maroka
inż. Glonojad pisze:R-11 Kleszczowa pisze:A na jakie lata przewidziano budowę trasy wzdłuż Powstanców od Bemowa na Jelonki
Mógłbym Ci powiedzieć, ale potem musiałbym Cię zabić...
Tak serio, to priorytetowa ona nie jest, chyba, że miasto środkami własnymi będzie chciało ją zrobić (bo obecnie inwestycje na 07-13 będziemy robić na kredyt, spłacany później przez miasto w wozokilometrze).
Absurd! W takim razie całkiem niepotrzebnie już teraz budowano linię na Piaski, bo pełny sens to one mają tylko łącznie!
[ Dodano: 2006-08-07, 16:01 ]
inż. Glonojad pisze:z czego jedna to powinno być 18 (jeśli się to okaże zasadne, to na nową trasę wzdłuż Św. Wincentego)
Mógłbyś to jakoś przybliżyć? Czy chodzi ci może o Budowlaną wzdłuż cmentarza i dopiero przy ratuszu w św. Wincentego?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
-
Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
[ Dodano: 2006-08-07, 16:01 ]
inż. Glonojad pisze:z czego jedna to powinno być 18 (jeśli się to okaże zasadne, to na nową trasę wzdłuż Św. Wincentego)
Mógłbyś to jakoś przybliżyć? Czy chodzi ci może o Budowlaną wzdłuż cmentarza i dopiero przy ratuszu w św. Wincentego?
Dlaczego przy Ratuszu? Przy Gilarskiej już... rysunek jest w Studium Uwarunkowań (kolego Bastianie, zgrajcie je sobie w końcu na dysk

), aczkolwiek jeśli Studium Wykonalności uzasadni inną trasę (jeśli będzie technicznie wykonalna...), to trzeba to będzie zmienić - na razie jednak obowiązuje wariant ze Studium (chociaż ciekawostką jest fakt, że ciąg Św. Wincentego - Głębocka jest GP).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
person
- (geograf)
inż. Glonojad pisze:rysunek jest w Studium Uwarunkowań
Ja wiem, ja wiem, że to głupie. Ale czy mógłbym prosić raz jeszcze link do tego? Bo gdzieś zapodziałem:(
-
MeWa
- Cukiereczek
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
-
person
- (geograf)
Dziękuję.
Takie to łatwe gdy wie się gdzie szukać;)
-
ZaciszaniN
-
Kontakt:
Oooj... to uciążliwe połaczenia Bródna z metrem i Żoliborzem przez Most Grota pójdą na dobre w niepamięć
No i samo Zacisze pewnie też na tym skorzysta (pomijając tramwaj na Zielonym Zaciszu)
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.
-
tarantula01
-
Kontakt:
Most Krasińskiego powinno połączyć się z ul. Jagiellońską, jak i pozostrawić możliwość połączenia z projektowanym Traktem Nadwiślańskim.
Zastanawiając się krótko nad możliwościami poprowadzenia tej trasy proponowałbym zrobić to tak:
1. most Krasińskiego, jako most niski,
2. przecięcie z Traktem Nadwiślańskim i ul. Jagiellońską w poziomie "0",
3. pokonanie torów kolejowych estakadą,
4. na Targówku w poziomie "0".
To byłby wariant najtańszy.
ad. 1 można próbować robić most wysoki, ale trzeba jakoś pokonać różnicę poziomów między obecną ul. Krasińskiego, a przyczółkiem mostu. Mozna też próbowac zrobić most wznoszący (na jednym brzegu poziom "0", a na Pradze poziom "+1"). Przy okazji mielibyśmy wtedy unikalną w skali świata konstrukcję. Ale i droższą.
ad. 2 Nie wydaje mi się, aby trzeba było robić skrzyżowania dwupoziomowe (nie ma takiego ruchu i pewnie nie będzie kierunku wiodącego, który trzeba by było faworyzować). Ale jeśli już planować skrzyżowanie dwupoziomowe, to wynieść na poziom "+1" trzeba Jagiellońską - tańsze niż budowanie estakad do mostu. Tramwaj krzyżuje się w poziomie "0".
ad. 3 i 4 tu inaczej nie można.
-
ZaciszaniN
-
Kontakt:
To rozwiązanie wydaje się być optymalne i... jako jedyne wykonalne w naszych warunkach. Nie zapominajmy przecież o tym, że prócz Mostu Krasińskiego, Warszawa czeka jeszcze przynajmniej na dwa inne mosty, dlatego nie ma sensu wypuszczać środków na zbędne i niepraktyczne koszty. Kwestię skrzyżowania z Wisłostradą można rozwiązać inaczej, przekładając trasę Mostu nad Wybrzeżem, najwyżej uszczknie się pas parkingów jeśli nie wystarczy miejsca na dojazdy do Wisłostrady na poziomie "0".
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.
-
Bastian
- Sułtan Maroka
zaciszanin pisze:Kwestię skrzyżowania z Wisłostradą można rozwiązać inaczej, przekładając trasę Mostu nad Wybrzeżem
Po co? Przecież tam już teraz jest, jak trzeba: Krasińskiego na dole, Wisłostrada górą. Tylko trzeba by przejazdy zmodyfikować (nowe dziury wybić

).
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
-
Kleszczu
- Stoi... Sofista?
-
Kontakt:
Sądze, że obecne rondo pod Wisłostradą wystarczy aby przejąc ruch z nowej przeprawy. Jednakże możnaby pomysleć o wybudowaniu estakady w ciagu Jagiellońskiej
(przynajmniej dla samochodów)
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
-
Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Żadnych estakad dojazdowych do śródmieśćia
A co do trasy - ZDM sobie wymyślił, że rzeczywiście miałoby iść ze szkrzyżowaniami na poziomie 0 z Jagiellońską i Wysockiego/Odrowąża.
Tylko jakoś ani ZDM, ani Tarantula, nie zwrócił uwagi, że tam jest trochę mało miejsca ma takie ciągłe schodzenie i wchodzenie na +1. Zwłaszcza dla tramwaju...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
jacek
- Zbanowany
inż. Glonojad pisze:Żadnych estakad dojazdowych do śródmieśćia
A co do trasy - ZDM sobie wymyślił, że rzeczywiście miałoby iść ze szkrzyżowaniami na poziomie 0 z Jagiellońską i Wysockiego/Odrowąża.
Tylko jakoś ani ZDM, ani Tarantula, nie zwrócił uwagi, że tam jest trochę mało miejsca ma takie ciągłe schodzenie i wchodzenie na +1. Zwłaszcza dla tramwaju...
Tu jest dobrze wykombinowane.
Taki most do jagiellonskiej i dalej pozarowa do odrowąża byłby strzałem w 10.
Tylko czy jest to do wykonania?Tereny fso po obydwu stronach jagiellońskiej,tory i to sporo torów i jeszcze okolice odrowąża tam tez jest sporo firm.
Czy ktoś o tym myśli poważnie czy to są tylko insynuacje?
-
Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Trwają prace planistyczne.
Podobno, ma to być prosty projekt bo "wszystkie grunty miejskie". Jak się okaże, to nie wiadomo jeszcze.
Jakoś w pierwszych dniach września ma być gotowa koncepcja, łącznie ze wstępną wizualizacją mostu (żeby było co na plakatach wyborczych pokazać).
-
jacek
- Zbanowany
inż. Glonojad pisze:Trwają prace planistyczne.
Podobno, ma to być prosty projekt bo "wszystkie grunty miejskie". Jak się okaże, to nie wiadomo jeszcze.
Jakoś w pierwszych dniach września ma być gotowa koncepcja, łącznie ze wstępną wizualizacją mostu (żeby było co na plakatach wyborczych pokazać).
Jasne wszystko.
Czyli pic na wodę,będzie projekt,ale z realizacją podobnie jak z północnym.
-
Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Niekoniecznie. Może się okazać, że rzeczywiście nie ma problemów z gruntami, i będzie można już w przyszłm roku ogłosić przetarg od razu na zaprojektowanie i wybudowanie.