Autobusy testowane w Warszawie
Przejechałem się tym wynalazkiem. Z zewnątrz intrygujący, oczekuje się podobnego zaskoczenia wewnątrz. Niestety przeżywamy mały szok estetyczny. Najpierw dach - jako żywo przypomina już znane nam solbusy. Głebokie poszycie i zielony lufcik, niemal jota w jotę. Potem idą górne panele i tu z kolei kojarzy nam się urbinetto tego samego zakresu numeracyjnego, czyli... stare, znane. Potem szyby boczne też budzą skojarzenia z obu wspomnianymi dziesięciometrowcami (dzielenie jak w solarisie, mechanizmy jak w solbusie). Na szybach nieco rażą te kawałki łuków stanowiących element bocznego "smile". Fajnie to z zewnątrz wygląda, natomiast przy prostokątnych wykrojach wewnątrz, ni przypiął to, ni przyłatał. Dalej już bliżej jest solbusa, czyli nieco jednak przaśnie. Wiatrołapy z płyt laminowanych jednak odstają od wrażenia, które wydaje się, że nastąpi. Siedzenia takie sobie, trudno ocenić, znów bez rewelacji. O silniku się nie wypowiem, bo miałem słuchawki na uszach
Ot taki autobusik, nieco jednak przaśny. Pewnie zrobiłby karierę w powiatowych miastach (Nowy Sącz mi się przypomina, gdzie białego widziałem - pewnie na testach), ale na Warszawę jednak ciut mało. Aha, klima. Na dachu w okolicach kabiny widać wewnątrz jakieś kratki, na których "konvekta" stoi napisane. Ale w takim położeniu, którym jest, ni to dla kierowcy, ni to dla pasażerów.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
Zapewne znany nam system firmy RAWAG,bo węgierskiego KONIG'a o to nie posądzam...chester pisze:. Potem szyby boczne też budzą skojarzenia z obu wspomnianymi dziesięciometrowcami (dzielenie jak w solarisie, mechanizmy jak w solbusie).
http://www.rawag.pl/index.php?option=co ... 16&lang=pl
Linia 155: 1966-2011
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
- ZaciszaniN
- Kontakt:
Wie ktoś może na czym jutro pojawi się City Smile
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.
-
bartoni722
- ZaciszaniN
- Kontakt:
Tyle to ja wiem. Pytam o co innego.
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.
Zapomniałem napisać - w sobotę przejechałem się tym cudakiem A359. Jak z zewnątrz ten autobus jest dla mnie okropieństwem, tak wewnątrz bardzo mi się spodobał
Jednakże rzuciło mi się w oczy kilka rzeczy trochę psujące ogólną ocenę.
1. Dziwaczne rozplanowanie wnętrza w okolicy III drzwi. Jednoskrzydłowe drzwi i jeszcze za nimi wepchnięto (jakby trochę na siłę) trzy fotele. Według mnie zachowany powinien być układ, jak w starych SU10 tj. dwuskrzydłowe drzwi kosztem braku tych miejsc siedzących. Oczywiście wiadomo, że wszystko jest kwestią zamówienia
2. Nie podobają mi boczne się szyby, przez które przechodzi "uśmiech"... Jestem ciekaw jak wygląda wymiana takiej szyby po wybiciu.
3. Na przystankach nie słyszałem żadnego sygnału dźwiękowego otwierania bądź zamykania drzwi. Natomiast cały czas coś pikało w kabinie kierowcy (na pewno od czasu, kiedy wsiadłem przy Reducie aż do czasu, gdy wysiadłem na Rakowcu).
4. Zauważyłem, że przy obecnym zamontowaniu wyświetlacza wewnętrznego (czy to robota Mobilisu?) w momencie, kiedy są otwarte I drzwi to 1/3 treści prezentowanej jest zasłonięta.
5. Podczas jazdy silnik nawet przyjemnie pracuje ale obawiam się, że po pewnym czasie pojazd może zacząć wibrować jak Libero
Teraz trochę o wyglądzie zewnętrznym. Tył to gdyby nie światła to powiedziałbym, że to Solaris
Boki wyglądają ładnie ze względu na ten "uśmieszek". Za to przód... bez komentarza
Zastanawia mnie też dlaczego klimatyzator umieszczony jest z przodu tuż nad kierowcą. 
1. Dziwaczne rozplanowanie wnętrza w okolicy III drzwi. Jednoskrzydłowe drzwi i jeszcze za nimi wepchnięto (jakby trochę na siłę) trzy fotele. Według mnie zachowany powinien być układ, jak w starych SU10 tj. dwuskrzydłowe drzwi kosztem braku tych miejsc siedzących. Oczywiście wiadomo, że wszystko jest kwestią zamówienia
2. Nie podobają mi boczne się szyby, przez które przechodzi "uśmiech"... Jestem ciekaw jak wygląda wymiana takiej szyby po wybiciu.
3. Na przystankach nie słyszałem żadnego sygnału dźwiękowego otwierania bądź zamykania drzwi. Natomiast cały czas coś pikało w kabinie kierowcy (na pewno od czasu, kiedy wsiadłem przy Reducie aż do czasu, gdy wysiadłem na Rakowcu).
4. Zauważyłem, że przy obecnym zamontowaniu wyświetlacza wewnętrznego (czy to robota Mobilisu?) w momencie, kiedy są otwarte I drzwi to 1/3 treści prezentowanej jest zasłonięta.
5. Podczas jazdy silnik nawet przyjemnie pracuje ale obawiam się, że po pewnym czasie pojazd może zacząć wibrować jak Libero
Teraz trochę o wyglądzie zewnętrznym. Tył to gdyby nie światła to powiedziałbym, że to Solaris
Dokładnie przyjrzałem się tej kwestii w tym wozie. Niestety montaż drzwi dwuskrzydłowych w tym autobusie to duży problem. Siedzenia z tyłu też nie są przypadkowe. W poprzek podłogi są zamontowane jakieś elementy (niestety nie wiem jakie), które wymusiły lekkie podniesienie podłogi przed samym tyłem.Szymon pisze:Dziwaczne rozplanowanie wnętrza w okolicy III drzwi. Jednoskrzydłowe drzwi i jeszcze za nimi wepchnięto (jakby trochę na siłę) trzy fotele. Według mnie zachowany powinien być układ, jak w starych SU10 tj. dwuskrzydłowe drzwi kosztem braku tych miejsc siedzących.
- Solaris U10
Pełnowymiarowych drzwi się tam nie wciśnie, ale jest tam trochę wolnego miejsca więc może jakąś poszerzoną połówkę lub wąskie 2 skrzydła (jak w Ikarusie 411) by się tam udało wepchnąć?Plesim pisze:Dokładnie przyjrzałem się tej kwestii w tym wozie. Niestety montaż drzwi dwuskrzydłowych w tym autobusie to duży problem. Siedzenia z tyłu też nie są przypadkowe. W poprzek podłogi są zamontowane jakieś elementy (niestety nie wiem jakie), które wymusiły lekkie podniesienie podłogi przed samym tyłem.
Widziałem wczoraj wieczorem około 21.00 białego przegubowego Solbusa.Jechał JPII w kierunku Centralnego.Z tyłu na Wyświetlaczu miał MZA.5690 pisze:Potwierdzam informacje , ta informacja wisi na R1 od 2 tyg z podpisem kierownika zakładuKelly pisze:Chodzą plotki o solbusie przegubie na woronicza. Ktoś coś wie?
-
bartoni722