Ciepło!
Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy
Niee.... te błyski to z innej paczki opadów,ta komórka otwarta do nas nie dojdzie. A przynajmniej nie powinna przy tym przepływie powietrza. Swoją droga, fajnie jest - już 3. dzień z rzędu możemy obserwować w Wawie jak Wisła robi za gigantyczny, liniowo rozciągnięty komin konwekcyjny. Przy napływie SW - SSW po wschodniej stronie mamy intensywne zjawiska, z gradem i ulewami, a na Bemowie na przykład prawie ani kropli. 
EDIT: o, ładna superkomórka do nas frunie z zachodu, za 1-2h może coś popadać i na zachodnich rubieżach Wawki (oby).
EDIT: o, ładna superkomórka do nas frunie z zachodu, za 1-2h może coś popadać i na zachodnich rubieżach Wawki (oby).
Idzie, idzie. Od płd.-zach. dosyć spora komórka burzowa się zbliża 
EDIT (23:48): Strzela bardzo intensywnie, już dwukrotnie nie miałem zasilania. W dodatku jest taka ulewa, że za oknem niczego nie widać
EDIT2 (23:52): W momencie, gdy wyjrzałem przez okno to piorun strzelił w linię energetyczną oddaloną od mojego domu o ~350m. Huk nie do wytrzymania...
EDIT (23:48): Strzela bardzo intensywnie, już dwukrotnie nie miałem zasilania. W dodatku jest taka ulewa, że za oknem niczego nie widać
EDIT2 (23:52): W momencie, gdy wyjrzałem przez okno to piorun strzelił w linię energetyczną oddaloną od mojego domu o ~350m. Huk nie do wytrzymania...
Dziwne, wydaje mi się, że widziałem czerwoną błyskawicę
. Na południu, nie na zachodzie gdzie mocno wali.
Ale przeszukując internet nawet niewiele piszą o czymś takim. Że niby w górnych warstwach atmosfery. A to normalnie szło od góry do ziemi
. I nie, nie był to kolor pomarańczowy od lamp sodowych.
Ale przeszukując internet nawet niewiele piszą o czymś takim. Że niby w górnych warstwach atmosfery. A to normalnie szło od góry do ziemi
Nie wiem czy na to natrafiłeś ale to jest jedno z sensowniejszych wyjaśnień koloru piorunaTGM pisze:Ale przeszukując internet nawet niewiele piszą o czymś takim. Że niby w górnych warstwach atmosfery. A to normalnie szło od góry do ziemi. I nie, nie był to kolor pomarańczowy od lamp sodowych.
Kolega ma dość duży balkon i akurat siedzieliśmy ze znajomymi i podziwialiśmy to zjawisko racząc się trunkami, za takie burze uwielbam lato, piękna pora roku.
Do tego piorun walnął w blok naprzeciwko, chyba pierwszy raz słyszałem tak głośny huk, ale za to widok niesamowity.
A skoro już jestem w temacie: zna ktoś dość dobrą prognozę długoterminową w internecie? Oczywiście nie chodzi mi tu o jakąś super sprawdzalność 100%
A skoro już jestem w temacie: zna ktoś dość dobrą prognozę długoterminową w internecie? Oczywiście nie chodzi mi tu o jakąś super sprawdzalność 100%