Zmagania z językiem polskim
Moderator: Szeregowy_Równoległy
- Bastian
- Sułtan Maroka
Oj tam, myślisz, że kiermanów warto uczyć o imiesłowach? Oni mają kręcić kółkiem i tyle.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Ja tam uważam, że kręcenie kółkiem nie wyklucza elementarnej znajomości języka ojczystego.Bastian pisze:Oj tam, myślisz, że kiermanów warto uczyć o imiesłowach? Oni mają kręcić kółkiem i tyle.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Nie wyklucza, ale i to drugie nie jest warunkiem dla tego pierwszego. Jak widaćSzeregowy_Równoległy pisze:Ja tam uważam, że kręcenie kółkiem nie wyklucza elementarnej znajomości języka ojczystego.Bastian pisze:Oj tam, myślisz, że kiermanów warto uczyć o imiesłowach? Oni mają kręcić kółkiem i tyle.
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- Panna Kajzerka
Nie chodzi o to, że się nie można domyślić, tylko że, z całym szacunkiem, popełniasz błąd i tyle. ;> W skrócie, w takiej sytuacji obiekt którego dotyczą obie czynności (w tym przypadku "jechania" i "tkwienia") musi być ten sam. Więc albo (Ty) jadąc, (Ty) widziałeś jak tkwił, albo Ty jechałeś a on tkwił. Jak piszesz: (Ty) jadąc, (autobus) tkwił to nie ma najmniejszego sensu.Pawel_ pisze:Jadąc na zmianę (ja, że ja... ja, że ja - jako A016), A009 dalej tkwił. Kim trzeba być, żeby się nie domyślić, że chodzi o tkwiący tam dobre dwie godziny A009? Wybitnym wykładowcą polonistyki na UW? Bartusiu, autobusy to nie dla Ciebie fucha...
Wcale to z tego zdania nie wynika. Ja to sparsowałem tak: autobus jadąc na zmianę się zepsuł i potem tkwił (czekając na pomoc, żeby potem znowu jechać).Pawel_ pisze:Jadąc na zmianę (ja, że ja... ja, że ja - jako A016), A009 dalej tkwił.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Ja zrozumiałem, że autobus jednocześnie jechał i tkwił (w dodatku o 14 "dalej tkwił", czyli musiał tkwić już od dłuższego czasu, a zatem pewnie nie jechał na zmianę).KwZ pisze:
Wcale to z tego zdania nie wynika. Ja to sparsowałem tak: autobus jadąc na zmianę się zepsuł i potem tkwił (czekając na pomoc, żeby potem znowu jechać).
- Bastian
- Sułtan Maroka
A to w zasadzie czemu zamknięte? 
5690 pisze:było przecierz słychać
Linia 155: 1966-2011
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.