Bilety i bramki w metrze

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 21 wrz 2012, 13:49

MichalJ pisze:PS. W Pradze zlikwidowano.
Zgodnie z oficjalnymi planami i zapowiedziami mają zostać wprowadzone ponownie na stacjach metra. Projekt w toku.
MichalJ pisze:A jakie funkcje bramki mogą pełnić?
Pytanie poniżej Twoich zdolności, mam nadzieję, że uda Ci się indywidualnie rozwikłać tę niezwykle skomplikowaną kwestię.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

MichalJ

Post autor: MichalJ » 21 wrz 2012, 13:50

O, już kolaps?

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 21 wrz 2012, 13:54

Google it, jeśli nie masz doświadczeń w tej kwestii :)
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

MichalJ

Post autor: MichalJ » 21 wrz 2012, 14:01

Ale to zwolennik stawiania bramek powinien przedstawić korzyści z tego płynące.

px33

Post autor: px33 » 21 wrz 2012, 15:02

No ja widzę dwie - ograniczenie napływu ludzi na stację i wyraźna informacja o strefie płatnej (nie można się tłumaczyć "a ja to zaszedłem żeby się schronić przed śniegiem/deszczem/słońcem i nie zauważyłem że trzeba skasować bilet")

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 21 wrz 2012, 15:11

px33 pisze:ograniczenie napływu ludzi na stację
Iluzoryczne dość, dodajmy.
px33 pisze:wyraźna informacja o strefie płatnej
Zdemontować kołowrotki i będzie to samo. 8-(
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

MichalJ

Post autor: MichalJ » 21 wrz 2012, 15:29

px33 pisze:No ja widzę dwie - ograniczenie napływu ludzi na stację
Jest to jakiś argument, ale bez przesady...
i wyraźna informacja o strefie płatnej
Drogo trochę wychodzi...

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 21 wrz 2012, 18:31

W Sztokholmie mają teraz aferę z bramkami - tylko w tym roku w starciu ze szklanymi drzwiami poszkodowanych zostało 36 osób. Jedna kobieta prawie straciła oko. Mi szczęśliwie udało się jeszcze nie oberwać :D Swoją drogą ciekawe jest to, że część bramek jest dwukierunkowa - w zależności od refleksu osób znajdujących się po obu stronach.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
hafilip84
Jego Gryząca Albumowość

Post autor: hafilip84 » 22 wrz 2012, 7:50

Zdaje się, że podobne do niektórych paryskich... Kiedyś zdążyłem przez takie przejść, ale plecak już nie... Mają siłę, skubane :P

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 wrz 2012, 7:59

MichalJ pisze:Ale to zwolennik stawiania bramek powinien przedstawić korzyści z tego płynące.
Eliminacja przejazdów bezbiletowych w najdroższym w budowie i utrzymaniu środku transportu zbiorowego?

Określanie struktury przejazdów w stosunku do struktury biletów (tzn. ile czasu ludzie jeżdżą na bilecie 20 min, ile razy w miesiącu jeżdżą na kwartalnym, jaki % podróży stanowią bilety jednorazowe) co wymagałoby szeroko zakrojonych, kosztownych badań, które i tak dałyby dane o niższej wiarygodności?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 22 wrz 2012, 9:24

Glonojad pisze:
MichalJ pisze:Ale to zwolennik stawiania bramek powinien przedstawić korzyści z tego płynące.
Eliminacja przejazdów bezbiletowych w najdroższym w budowie i utrzymaniu środku transportu zbiorowego?
Ponieważ każdy może legalnie otrzymać dowolną ilość bezpłatnych wejściówek albo użyć cudzego (lub tańszego niż trzeba) biletu, eliminacja jest iluzoryczna i nadal wymaga utrzymywania kontroli za bramkami.
Oczywiście najgłupszych gapowiczów to może eliminować. Ale stosunek zysków do kosztów ktoś zrobił? Doliczając koszty, które bramki stwarzają legalnym pasażerom?
Określanie struktury przejazdów w stosunku do struktury biletów (tzn. ile czasu ludzie jeżdżą na bilecie 20 min, ...
Nie stosuje się bramek wyjściowych.
co wymagałoby szeroko zakrojonych, kosztownych badań,
A bo infrastruktura bramek to tania jest jak barszcz.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 wrz 2012, 10:14

MichalJ pisze:
Glonojad pisze: Eliminacja przejazdów bezbiletowych w najdroższym w budowie i utrzymaniu środku transportu zbiorowego?
Ponieważ każdy może legalnie otrzymać dowolną ilość bezpłatnych wejściówek albo użyć cudzego (lub tańszego niż trzeba) biletu, eliminacja jest iluzoryczna i nadal wymaga utrzymywania kontroli za bramkami.
Wejściówki zostałyby wycięte wraz z wprowadzeniem nowoczesnych brakem (czyli śluz w strefach windowych).
Oczywiście najgłupszych gapowiczów to może eliminować. Ale stosunek zysków do kosztów ktoś zrobił? Doliczając koszty, które bramki stwarzają legalnym pasażerom?
Nie znam takich analiz, ale nie interesowałem się sprawą tak szczegółowo. Tym niemniej powszechność systemów dostępu w światowych metrach dowodzi, że jakieś zalety muszą one mieć, mimo dewiacji charakterystycznych dla polskich aplikacji zachodnich wzorców*...
Określanie struktury przejazdów w stosunku do struktury biletów (tzn. ile czasu ludzie jeżdżą na bilecie 20 min, ...
Nie stosuje się bramek wyjściowych.
... w Warszawie. Co nie oznacza, że zastosować ich nie można.
co wymagałoby szeroko zakrojonych, kosztownych badań,
A bo infrastruktura bramek to tania jest jak barszcz.
Nie jest, ale daje nieporównywalnie większą próbkę do analiz i nie jest to jej jedyna funkcja.

* - tak, wiem, zabrzmiało to jak mewizm :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 22 wrz 2012, 11:13

Co mają windy do wejściówek?

Zaproponuj system wpuszczania osób mających prawo do jazdy bez biletu, który nie wymaga wydawania im wejściówek i który wpuści pasażera, który przyleciał właśnie z Pernambuco.
Zresztą nawet wejściówki imienne na karcie miejskiej (Zdrojewskiego ktoś jeszcze pamięta?) też można dać wnusiowi.

Bilety 'komórkowe' też oczywiście byś wyciął?

px33

Post autor: px33 » 22 wrz 2012, 11:45

MichalJ pisze: Zaproponuj system wpuszczania osób mających prawo do jazdy bez biletu, który nie wymaga wydawania im wejściówek i który wpuści pasażera, który przyleciał właśnie z Pernambuco.
Jedna ręczna bramka z pracownikiem sprawdzającym uprawnienia. Przy okazji mogłaby też obsługiwać rowery i osoby z większym bagażem.
MichalJ pisze: Bilety 'komórkowe' też oczywiście byś wyciął?
Tu już byłoby sporo drożej - czytniki kodów QR przy każdej bramce.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 22 wrz 2012, 12:28

Co do ręcznej bramki - zgoda (zakładając, że wystarczy jedna, nie wiem, jaki procent wejść do metra to osoby uprawnione). To co prawda jest jakieś 150 etatów na samą pierwszą linię, ale wiele problemów rozwiązuje. Tylko czy jest to rozwiązanie tańsze od braku bramek i pogodzenia się z większą (o ile? ktoś to mierzył?) liczbą gapowiczów? A przecież z kanarów i tak zrezygnować nie można, a 'opłaty za brak biletu' też przynoszą dochód...

ODPOWIEDZ