[Hydepark] Tramwaje Warszawskie

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 06 paź 2012, 13:13

Dla mnie luksus - zwłaszcza dla moich skraksowanych stawów kolanowych. Niskopodłogowy tabor to dla osób starszych i niepełnosprawnych jest rewelacją. Pomijając epizod 116N - u nas w krótkim czasie nastąpił tramwajowy skok o parę generacji i epok.
Znajomi Austriacy będąc u mnie - a mając na co dzień ulfy - nie mogli się nadziwić, że jadą wyrobem krajowym do tego klimatyzowanym. Jeden bystrzak nawet dostrzegł podobieństwo swinga do "cityrunnera".
Idiokracja nas otacza

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 06 paź 2012, 13:23

Glonojad pisze: Naprawdę nie wiem, czemu mnie się czepiasz.
Bo pisałeś o powtarzaniu się, podczas gdy zarzuty jeszcze nie padły.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 06 paź 2012, 13:38

padly, ino nie tutaj. No coz, przepraszam za slepy atak na sw. Gazete.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 06 paź 2012, 14:09

MisiekK pisze:Zwyklej publicznosci tez trzeba pisac rzetelnie, bo potem ludzie te przeczytane brednie powtarzaja.
Ja się nadal nie dowiedziałem z tego wątku, jakie "brednie" padły w tym artykule.
Jak gdzieś indziej zostały wypunktowane, to podlinkujcie.
Bo na razie to wygląda śmiesznie: "Są bzdury, ale nie powiem jakie" albo "Nie lubię gazety, to napiszę, że podaje bzdury" :/

[ Dodano: Sob 06 Paź, 2012 ]
Glonojad pisze:skoro dla publiki nie są istotne szczegóły, to ich nie piszmy, zamiast je przeinaczać
Pisanie, że są błędy czy monciej - "bzdury", bez wskazywania jakie, też najmniejszego sensu nie ma.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 06 paź 2012, 14:25

Glonojad pisze:No coz, przepraszam za slepy atak na sw. Gazete.
Ale ja piętnuję nie świętość gazety (?!), tylko ślepotę ataku.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

bepe

Post autor: bepe » 06 paź 2012, 21:49

MeWa pisze: Bo na razie to wygląda śmiesznie: "Są bzdury, ale nie powiem jakie" albo "Nie lubię gazety, to napiszę, że podaje bzdury" :/
MisiekK z reguły wypowiada się z pozycji autorytetu, który wie, ale nie powie. A też bym się chętnie dowiedział, co w artykule było nie tak.
MisiekK pisze:Zwyklej publicznosci tez trzeba pisac rzetelnie, bo potem ludzie te przeczytane brednie powtarzaja.
No więc skoro ty wiesz, co jest źle, a my (zwykli ludzie) nie wiemy, to może nam o tym powiesz? Bo tak nadal zwykli ludzie znają "brednie" i pewnie będą je powtarzać.

Awatar użytkownika
Kelly

Post autor: Kelly » 06 paź 2012, 23:07

Nie sądziłem, że tutaj trafi się ktoś z taką postawą.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 06 paź 2012, 23:18

Glonojad pisze:majątek który przejęła firma był zdekapitalizowany.

Mówisz o 1994 roku? Bo przekształcenie w spółkę zrobiono papierowo na istniejącej firmie. A później wymieniono pieczątki.
Glonojad pisze:wbrew temu, co twierdzą niektórzy tzw. miłośnicy komunikacji - przez wiele lat nie było pieniędzy na odnowę taboru.
Nie wiem jacy miłośnicy to mówią - ja ich nie znam. Nie było woli ze strony miasta do ruszenia odnowy taboru, bo samo TW bez wsparcia miasta (czytaj gwarancje w umowie wieloletniej) nie jest w stanie za dużo w temacie zrobić oprócz remontów eksploatowanych pojazdów.
Glonojad pisze:Jak sobie policzymy, ile przez ostatnie kilkanaście lat kupiono tramwajów, to wyjdzie, że, w zasadzie, to na naturalną odnowę: Od początku 2002 do końca 2013 to 12 lat, po 15 składów rocznie - wychodzi 180. Kupiono 186 plus 30 "za Kaczora". Bedziemy 30 "do przodu" - akurat na Tarchomin.

Magia statystyki. Bo kupujemy w ostatnich latach, a nie przez cały okres.
bepe pisze:MisiekK z reguły wypowiada się z pozycji autorytetu, który wie, ale nie powie. A też bym się chętnie dowiedział, co w artykule było nie tak.
Dziękuję za uznanie za autorytet. A co do reguł, to z reguły w USA biją Murzynów. Porównaj tekst z GW z opisem wagonów na tramwarze (zresztą w komentarzach do artykułu najlepsze rodzynki wypunktowano). W pyskówkę mnie nie wciągniesz - za stary na to jestem.
bepe pisze:No więc skoro ty wiesz, co jest źle, a my (zwykli ludzie) nie wiemy, to może nam o tym powiesz? Bo tak nadal zwykli ludzie znają "brednie" i pewnie będą je powtarzać.
Wskazałem na jedno z wiarygodnych źródeł informacji - łatwe do osiągnięcia i wykorzystania. Nie wymagam od dziennikarzy aż znajmomości monografii tramwajów elektrycznych (od niektórych forumowiczów już tak), ale informacje powinny mieć rzetelne podstawy (szczególnie w przypadku pisma pretendującego do opiniotwórczego). To uwaga ogólna bo to nie pierwszy tego typu kwiatek, chociaż jak już ktoś zauważył ten artykuł jest lepszy od wielu poprzednich.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

osa

Post autor: osa » 07 paź 2012, 0:25

bepe pisze:
MeWa pisze: Bo na razie to wygląda śmiesznie: "Są bzdury, ale nie powiem jakie" albo "Nie lubię gazety, to napiszę, że podaje bzdury" :/
MisiekK z reguły wypowiada się z pozycji autorytetu, który wie, ale nie powie.
On po prostu cały swój żal o zamknięcie "Przegubowca" przeprojektował na autorów "Gazety" (innej wersji nie przyjmuje do wiadomości) i teraz najdrobniejsze potknięcie będzie w jego oczach urastało do rangi niezwykłego błędu, bzdury wręcz. Bo np. prezes Karos powiedział mu wcześniej niż na publicznym forum wszystkim, że wycofa "trzynastki" przed zimą itp. itd. Będzie też z upodobaniem podkreślał do jakiej to rangi pretenduje "Gazeta". Dziś drwi, jeszcze niedawno wydzwaniał z interwencjami i tematami własnymi i swojego klubu. Niektórzy tak mają. Niedawno znany w internecie autorytet od Dworca Centralnego też odsądzał mnie od czci i wiary, bo napisałem, że jest tam antresola a nie galeria. To są tego typu niuanse. Kto by się tym przejmował.

Awatar użytkownika
pieszy pasażer
Kontakt:

Post autor: pieszy pasażer » 07 paź 2012, 1:12

po którym ciągu obecnie jeździ najwięcej parówek?
użytkownik komunikacji miejskiej, czytający forum w celach poznawczych; fan tramwajów i zwolennik rozwoju sieci tramwajowej
http://tramwajowy.blogspot.com/ - zapraszam

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 07 paź 2012, 1:19

pieszy pasażer pisze:po którym ciągu obecnie jeździ najwięcej parówek?
Jeszcze nie tak dawno te wrzody na dupie warszawskiego transportu publicznego królowały na JPII, teraz mniej ich tutaj mam. Za to pełno świnek, co mnie bardzo cieszy :smile:

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 07 paź 2012, 1:39

osa pisze:On po prostu cały swój żal o zamknięcie "Przegubowca" przeprojektował na autorów "Gazety" (innej wersji nie przyjmuje do wiadomości) i teraz najdrobniejsze potknięcie będzie w jego oczach urastało do rangi niezwykłego błędu, bzdury wręcz. Bo np. prezes Karos powiedział mu wcześniej niż na publicznym forum wszystkim, że wycofa "trzynastki" przed zimą itp. itd. Będzie też z upodobaniem podkreślał do jakiej to rangi pretenduje "Gazeta". Dziś drwi, jeszcze niedawno wydzwaniał z interwencjami i tematami własnymi i swojego klubu. Niektórzy tak mają.
Wiemy doskonale obaj jak z Przegubowcem bylo i mam podstawy do takiego a nie innego zdania. A co do moich 'prywatnych dzialan na rzecz klubu' to tylko przypominam, ze rozne informacje otrzymywane ode mnie, kolegow z Przegubowca przez lata i pozniej publikowane brzydko nie pachnialy a zapelnialy wierszowke.
Co do 13N to oficjalnie podawano ponad rok temu, ze termin wycofania to koniec 2012, natomiast moje rozmowy z prezesem Karosem sa moja prywatna sprawa i nie sa nikomu ujawniane.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 paź 2012, 2:11

MisiekK pisze:moje rozmowy z prezesem Karosem sa moja prywatna sprawa
Znasz go i utrzymujesz z nim stosunki prywatnie? :P
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 07 paź 2012, 6:39

Bastian pisze:
MisiekK pisze:moje rozmowy z prezesem Karosem sa moja prywatna sprawa
Znasz go i utrzymujesz z nim stosunki prywatnie? :P
Napisalem, ze to o czym z nim rozmawiam to moja prywatna sprawa. Bez nadinterpretacji prosze.....

MichalJ

Post autor: MichalJ » 07 paź 2012, 11:52

MisiekK pisze: Wiemy doskonale obaj jak z Przegubowcem bylo
A ja na przykład nie wiem.

ODPOWIEDZ