Wawkomozaury - wieści z ubiegłego tysiąclecia
Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte
Dzięki za odpowiedź i opisy 
I jak macie jakieś wspomnienia z jakimiś innymi liniami (zwłaszcza takimi, których już nie ma, np. 112, 125 czy pośpiechy) to też chętnie poczytam
I jak macie jakieś wspomnienia z jakimiś innymi liniami (zwłaszcza takimi, których już nie ma, np. 112, 125 czy pośpiechy) to też chętnie poczytam
-
geograf_OSU
Nie wiem gdzie to zamiescic, ale wiem ze gdzies przewinelo sie wspomnienie po dworcu PKS przy Kercelaku. Musze powiedziec ze mnie to zaskoczylo, bo wiedzialem tylko o Marymoncie i Mokotowie. Gdzie dokladnie byl ten przy Kercelaku? Jak sie nazywal? W jakich latach istnial? A tak w ogole w jakich latach istnialy Mokotow i Marymont? Byly jeszcze jakies inne oprocz tych trzech? Poruszam temat, bo znalazlem takie zdjecie dworca przy Okopowej.
Zdjecie znalezione tutaj gdzie jest kilka niesamowitych zdjec na dole NAC, szczegolnie to ostatnie z torami WKD na Szczesliwickiej.
Zdjecie znalezione tutaj gdzie jest kilka niesamowitych zdjec na dole NAC, szczegolnie to ostatnie z torami WKD na Szczesliwickiej.
Dworzec ten znajdował się dokładnie między Żytnią a Leszno. Z zachodu ograniczał go mniej więcej obecny przebieg wschodniej nitki Okopowe. Z zachodu okolice dzisiejszego skweru kardynała Wyszyńskiego. Dokładniej mówiąc to były dwa dworce. Jeden międzymiastowy z wyjazdem od Żytniej a drugi podmiejski z wyjazdem od Leszna. Kiedy powstał nie wiem. Zlikwidowany został po zbudowaniu dworca PKS Warszawa Zachodnia.
http://sirencityboy.wordpress.com/2010/ ... ks-zytnia/
http://sirencityboy.wordpress.com/2010/ ... ks-zytnia/
Dodam, że dworzec na Kercelaku "zagrał" w filmie "Nie ma róży bez ognia" - główny bohater próbuje odjechać stamtąd do Mławy
Mokotów istniał do 1996 lub 1997 r., kiedy to autobusy z kierunku Góry Kalwarii zakrańcowano na Metrze Wilanowska (początkowo tam, gdzie dziś krańcują 709, 727, 739), zaś teren dworca sprzedano Statollowi pod biurowiec. Marymont istniał chyba jeszcze w pierwszych latach XXI wieku, nie wiem, czy nie zniknął wtedy, kiedy przedłużano metro na Bielany. Oba dworce były w gestii przewoźników pozawarszawskich, odpowiednio PKS Piaseczno (Mokotów) i PKS Nowy Dwór (Marymont) - wtedy były to jeszcze oddzielne firmy, niezwiązane z PKS Warszawa. Poza tymi dworcami był jeszcze dworzec Warszawa Wileńska (od strony Białostockiej)-kursy do Radzymina i okolic, zniknął w związku z przebudową tamtejszego dworca kolejowego; dworzec Warszawa-Ochota (kursy do Grójca i okolic) - zlikwidowany w związku z uruchomieniem Zachodniego, no i oczywiście Warszawa Stadion (istniał do 2011 r.), z którego przez pewien czas (na pewno w latach 80.) odjeżdżały też podmiejskie w kierunku Białobrzegów i Rynii. Jechały później Wybrzeżem szczecińskim, gdzie był przystanek pod Trasą WZ.geograf_OSU pisze: A tak w ogole w jakich latach istnialy Mokotow i Marymont? Byly jeszcze jakies inne oprocz tych trzech?
- Bastian
- Sułtan Maroka
Na początku niniejszego tematu...geograf_OSU pisze:Nie wiem gdzie to zamiescic, ale wiem ze gdzies przewinelo sie wspomnienie po dworcu PKS przy Kercelaku.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
A pamięta ktoś może jak wyglądał rejon skrzyżowania al. Niepodległości z Rakowiecką przed budową metra? Czy przystanki tramwajowe były takie długie, czy było przejście dla pieszych w miescu obecnego przejścia podziemnego, czy przystanki autobusowe były tak samo usytuowane. itp?
Wyglądu samego skrzyżowania tak dokładnie nie mogę sobie przypomnieć, pamiętam natomiast, że na Rakowieckiej krańcowały wtedy 163, 463, 167 i 168, i chyba jeszcze 382. Trzy pierwsze dojeżdżały tam przez Batorego-Chodkiewicza, 168 skręcało, zdaje się, z Rakowieckiej w Al. Niepodległości, potem przez Narbutta i Chodkiewicza dojeżdżało na kraniec. Sam kraniec nazywał sie po prostu "Rakowiecka", bez dodatków typu "Kościół". "Sankturaium" czy "SGGW"
O ile mnie pamięć nie zawodzi to widok skrzyżowania się nie zmienił. Patrząc na południe po lewej stronie była knajpa Kameralna a po prawej tak jak jest Złoty Róg.
Wysepki były normalnej długości a w latach 60 tych były słupki zegarami. Na przeciw SGPiS było SGGW. Autobusy częściowo kończyły na Łowickiej. Nie było kościoła tylko kaplica w budynku na przeciw obecnego przystanku Rakowiecka - Sanktuarium.
Wysepki były normalnej długości a w latach 60 tych były słupki zegarami. Na przeciw SGPiS było SGGW. Autobusy częściowo kończyły na Łowickiej. Nie było kościoła tylko kaplica w budynku na przeciw obecnego przystanku Rakowiecka - Sanktuarium.
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec
S.J.Lec
- Bastian
- Sułtan Maroka
Nie, nie miały dojścia w stronę północną, OIDP.ZEA_R-0 pisze:Czy przystanki tramwajowe były takie długie
Jak najbardziej.ZEA_R-0 pisze:czy było przejście dla pieszych w miescu obecnego przejścia podziemnego
Chyba z grubsza takZEA_R-0 pisze:czy przystanki autobusowe były tak samo usytuowane
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Dzięki Wam za odpowiedź, a zwłaszcza Tobie Bastianie 
Luksus istnienia Kina Moskwa.pietia pisze:Sam kraniec nazywał sie po prostu "Rakowiecka", bez dodatków typu "Kościół". "Sankturaium" czy "SGGW"
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Przystanek : "KINO MOSKWA", jak i same kino mile wspominam...Nie to co obecne bezpłciowe, rutowe przystanki. Lub dziwolągi nie do wymówienia, typu : "PRALKA"...
Linia 155: 1966-2011
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.