Informacja w Swingach i Jazzach

Moderatorzy: Tyrystor, Dantte

MichalJ

Post autor: MichalJ » 20 lis 2012, 14:59

MisiekK pisze: Ale zgłosisz to gdzieś poza napisaniem na forum?
A co ci do tego?
Bo jeśli nie, to cała ta twoja praca idzie na marne.
Bardzo mi przykro, ale pracę to ja wykonuję za pieniądze.

Rozumiem, że nie możesz się już przypierniczyć, że nie podałem numeru, więc szukasz innych zaczepek, ale wychodzi ci to raczej średnio.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 20 lis 2012, 22:27

MichalJ pisze:Rozumiem, że nie możesz się już przypierniczyć, że nie podałem numeru, więc szukasz innych zaczepek, ale wychodzi ci to raczej średnio.
Nie zamierzam się przypierniczać - cały czas ci próbuję wytłumaczyć, że pisanie na forum to jak pisanie na Berdyczów. Ale skoro ci po tym lepiej - cóż.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 20 lis 2012, 23:08

Przeciwnie, upierałeś się, że MAM TU NA FORUM podawać szczegóły takie jak numery taborowe.

To ja ci tłumaczyłem, że jeśli to jest forum dyskusyjne miłośników, to podawanie numerów taborowych jest całkowicie zbędne. Ani przez chwilę nie twierdziłem, że uważam pisanie na forum za równoważne złożeniu skargi do biura podawczego ZTM/TW/HGW/Obamy/Osamy/whatever. Ale się upierałeś. Miałem, kurde, odrobinę, ale jednak, nadzieję, że jak przy następnej okazji podam od razu z numerami, to przynajmniej, kurde, nie będziesz się czepiać. To nie.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 20 lis 2012, 23:22

Pytanie o taborowe ma konkretny cel. Pokazuje, czy osoba narzeka ogolnie czy jednak podchodzi powaznie do sprawy. I tu szacunek. Ale szkoda, ze dalej nie chce ci sie nic wiecej z tym zrobic. I tyle z mojej strony. Tego forum nikt nie czyta pod katem tropienia nieprawidlowosci (nie oceniam czy to dobrze czy zle - sa pewne na to procedury), stad na znajdujace sie tu opisy nikt decyzyjny nie bedzie reagowal.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

mkm101
Kontakt:

Post autor: mkm101 » 20 lis 2012, 23:52

Jak by nie było, informacja w Swingach daje najwięcej powodów do narzekań. Początek eksploatacji był kiepski - rozjeżdżanie się zapowiedzi z rzeczywistością było niechlubną normą. Wprowadzane poprawki początkowo wiele nie pomagały (zresztą i tak najpierw rozwiazywano poważniejsze problemy), wyraźną poprawę przyniosło dopiero montowanie dodatkowych monitorów w kabinach. Dzięki nim motorniczy ma możliwość łatwego zorientowania się w sytuacji na wyświetlaczach i "przesunięcia" przystanku.
Ale nie oszukujmy się - nie rozwiązuje to wszystkich problemów. Najczęstszy z nich to przesunięcie informacji o pół "fazy" - kiedy to wjeżdżając na przystanek X system zapowiada "następny przystanek X+1". Czego motorniczy by nie zrobił - to i tak nie będzie idealnego zgrania zapowiedzi z rzeczywistością. Czasem motorniczy rzeczywiście olewa problem i udaje że nie widzi przesunięcia zapowiedzi - ale z drugiej strony nie wymagajmy by motorniczy zajmował się naraz tysiącem rzeczy a zwłaszcza - by poprawiał funkcjonowanie czegoś co powinno działać dobrze bez żadnej ingerencji z zewnątrz.

Inna sprawa to wgrane odległości międzyprzystankowe - tu kłania się problem odcinka Domaniewska-Konstruktorska gdzie zapowiedzi (w obie strony) są wymieniane ciągiem ("następny przystanek Konstruktorska" - 5-10 sekund ciszy - "przystanek Konstruktorska"). Nie dziwne że wjazd na Konstruktorską odbywa się przy zapowiedzi "następny przystanek Woronicza" a wjazdowi na Domaniewską towarzyszy tekst "następny przystanek Rzymowskiego" - i niestety to jest smutny standard. Jest jeszcze kilka takich kwiatków, zawsze gdy dwa sąsiednie przystanki są w bliskiej odległości od siebie.
Problem z zapowiedziami nasila się przy gorszych warunkach pogodowych - ślizganie się Swinga oraz dłuższa jazda z mała prędkością gwarantuje ogłupienie systemu zapowiedzi.

Można by było powiązać system zapowiadania z zamykaniem drzwi -> dopiero zablokowanie CG bezpośrednio przed odjazdem z przystanku pozwalałoby na wygłoszenie zapowiedzi "następny przystanek X" (tak jest z BUSE i Dystenie - i bardzo dobrze tam działa) ale z jakiegoś powodu tego się nie wprowadza. Czemu? - to pytanie do TW lub Novamedii

Zauważalny problem jest przy objazdach - system nie jest na tyle przyjazny by łatwo było wprowadziać pełną trasę objazdową nawet na zapleczu, a co dopiero na trasie kiedy wypada nagły objazd (przykład mieliśmy nie tak dawno podczas zamknięcia Marszałkowskiej sponsorowanego przez budowniczych drugiej linii metra).

Jeszcze inna sprawa to zapowiedzi zjazdowe. Wewnątrz jest jeszcze całkiem nieźle ale zewnątrz panuje wolna amerykanka w zależności od zajezdni. Tu też przydałoby się parę poprawek, przede wszystkim ujednolicenie schematu (choć przyznajmy - nie jest tak źle jak twierdzili na forum co poniektórzy)

ashir

Post autor: ashir » 21 lis 2012, 18:28

MisiekK pisze:Pytanie o taborowe ma konkretny cel. Pokazuje, czy osoba narzeka ogolnie czy jednak podchodzi powaznie do sprawy.
E tam, zmyślić numery taborowe też można.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 21 lis 2012, 18:31

ashir pisze:
MisiekK pisze:Pytanie o taborowe ma konkretny cel. Pokazuje, czy osoba narzeka ogolnie czy jednak podchodzi powaznie do sprawy.
E tam, zmyślić numery taborowe też można.
No to trzeba zacząć weryfikować twoje wypisówki ;P
A tak serio: można, ale to nie ma szans powodzenia. Jeśli zgłosisz oficjalnie, że w danym pojeździe coś jest źle, podając miejsce i godzinę obserwacji, oraz linię, to zostanie to na pewno sprawdzone. A sprawdzanie zacznie się od weryfikacji obecności danego wozu na danej linii, w danym miejscu i czasie. Bo jeśli nakłamałeś, to będzie cię można spuścić na drzewo, a to najlepsze rozwiązanie każdego problemu zgłaszanego przez klienta/petenta/pasażera/kogokolwiek.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

MichalJ

Post autor: MichalJ » 21 lis 2012, 19:12

Był taki, który twierdził, że do spuszczenia na drzewo wystarczy zauważenie literek ZTM. :)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 21 lis 2012, 20:24

Dokładniej, to chyba nie "literek ZTM", a "autobus ZTM". :-k
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 21 lis 2012, 20:34

Myślisz, że "tramwaj ZTM" by przeszedł? :)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 21 lis 2012, 20:48

Szczerze mówiąc, nie zastanawiałem się nad tym, jedynie próbowałem skorygować przekaz.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

sajbeer

Post autor: sajbeer » 23 lis 2012, 19:03

Dawno pojawił się komunikat głosowy :?:
"Uwaga pierwsze i drugie drzwi są czasowo nieczynne z powodu otwierania się rampy dla wózków."
Jechałem dzisiaj 3246 :arrow: 027B/17
Ostatnia skonsumowana "PARÓWKA"
21.12.2012
366+218 :arrow: 013B/28
Przedostatnia:
7.12.2012
140+685 :arrow: 019B/33 :D :tancze:

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 23 lis 2012, 22:21

sajbeer pisze:Dawno pojawił się komunikat głosowy :?:
"Uwaga pierwsze i drugie drzwi są czasowo nieczynne z powodu otwierania się rampy dla wózków."
Jechałem dzisiaj 3246 :arrow: 027B/17
Było już o tym. Wszystkie wozy to mają. W wagonach od #3155 komunikat powinien zostać zmieniony - info o I drzwiach jest do wycięcia.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 28 lis 2012, 0:00

MichalJ pisze:Nie mam nic lepszego do roboty, tylko numery zapamiętywać... Np dziś, 17 w obie strony, Rzymowskiego bodajże 3184 o 9:41, a Wynalazek nie wiem, jaki numer, brygada 5 o 11:36.

Ale często słyszę przedwczesne zapowiedzi.
W piątek w osiemnastej siedemnastce:

Następny przystanek Rondo Radosława. Postój i odjazd ze Stawek. Przystanek Rondo Radosława Następny Przystanek Rondo Radosława Przystanek Rondo Radosława następny przystanek Plac Grunwaldzki. Po czym nastąpiło otwarcie drzwi na przystanku Rondo Radosława przed rondem.

[ Dodano: |28 Lis 2012|, 2012 00:02 ]
MisiekK pisze: Tego nikt nie kwestionuje. Tylko skad ma to organizator wiedziec jak nikt nie zglasza problemu. Prosta prawda i znana od lat. Pisanie, bo 'wszystkie' to jak pisanie na Berdyczow. Efektu zadnego nie da, a chyba nie to jest celem.
Ehm... Jak testowali system na Wschodnim, to na każdym peronie była osoba, która sprawdzała, czy dobrze pokazuje i czy pociąg już rzeczywiście odjechał. Może TW może uzyskać kontakt do tych osób i teraz ich wsadzić w tramwaje?
ŁK

MichalJ

Post autor: MichalJ » 28 lis 2012, 0:05

Osoba może była, ale system na Wschodnim od tego się nie poprawił...

[ Dodano: |28 Lis 2012|, 2012 00:06 ]
Ale wystarczy na razie jedna osoba w jednym tramwaju, te błędne zapowiedzi naprawdę są powtarzalne...

ODPOWIEDZ