Komunikacja w Markach (i Radzyminie)

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 13 lut 2006, 19:50

Był ktoś dzisiaj na nowej pętli :?:
Zapewne nie, więc pozwolę sobie opisać to co się działo. Po pierwszym dniu zaczynam mieć wątpliwości co do umiejętności kierowców – postawili im słupki które pokazywały kierunek jazdy i drogę do nowej pętli, a kierowcy i tak się gubili – jedni przejeżdżali pętlę i musieli zawracać na pętli linii 718 przy Legionowej, a tym którym udało się dobrze trafić to stosowali najprzeróżniejsze techniki wjazdu na pętlę i stali na pętli tyłem do kierunku jazdy.
Jeżeli tak wygląda inteligencja kierowców to ja naprawdę współczuję :roll: .
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 17 lut 2006, 9:31

Dla mnie ta zmiana jest bardzo dobra - jeśli chodzi o Marki to nawiększe potoki są na przystankach Szkolna, Rejtana (tu zdecydowanie największy) Wspólna i Pustelnik, no może jeszcze Wczasowa. A 805 jeżdżąc na FOC miało rano sporą frekwencję ale tylko rano po południu po Rejtana przeważnie jechało kilka - kilkanaście osób. Poza tym co do detali to dobrze zrobili że rozkład jest prawie ten sam (kilka kursów ma kilka minut w tą albo w drugą). Poza tym o 2 minuty czas przejazdu się wydłużył. Teraz 805 jest punktualniejsze (teraz z Pustelnika na Rejtana ma 4 minuty co jest do wykonania, wcześniej było 2 minuty z Fabryki Okładzin Ciernych do Rejatana co było prawie nie do zrobienia, chyba, że kierowca omijał Słoneczną, co mu się czesto w szczycie B zdarzało bo nie było ludzi. ) A teraz jest lepiej bo 805 odciąży nabite do granic możliwości rano 718. A jeśli chodzi o zagospodarowanie FOC to nie wiem jak to będzie w praktyce ale miało tam jeździć 729 z pl. Wilsona. I jescze jedna sprawa taborowa - stary temat - Stalowa ma za dużo manów - co jest jasne i traci na tym 805 - bo zawsze jednego czy dwa złomy puszczą (wczoraj jeździły 2). Wczoraj w szczycie B były to 3356 i 3303. Mam nadzieję że to się wkrótce skończy. A co do samej pętli 805 to jest ona przy samej szkole. Jeśli komuś coś to powie to jest ona zaraz z "pętlą" darmowego autobusu Carrefoura" tylko trochę w głębi. Ładna pętla trochę drzew jak na FOC ale FOC bez porównania ładniejsza. Ale mniejsza o to czy jest ładna - jestem pewien, że Pustelnik się sprawdzi (już się sprawdza) a na FOC też coś powinni puścić bo jest tam sporo osiedli albo przynajmniej zrobić przystanek Słoneczna NŻ na Piłsudskiego dla 805 i 718 i to powinno statczyć.

[ Dodano: 2006-02-17, 09:37 ]
Predator pisze:Był ktoś dzisiaj na nowej pętli :?:
Zapewne nie, więc pozwolę sobie opisać to co się działo. Po pierwszym dniu zaczynam mieć wątpliwości co do umiejętności kierowców – postawili im słupki które pokazywały kierunek jazdy i drogę do nowej pętli, a kierowcy i tak się gubili – jedni przejeżdżali pętlę i musieli zawracać na pętli linii 718 przy Legionowej, a tym którym udało się dobrze trafić to stosowali najprzeróżniejsze techniki wjazdu na pętlę i stali na pętli tyłem do kierunku jazdy.
Jeżeli tak wygląda inteligencja kierowców to ja naprawdę współczuję :roll: .

Ostatnio sam stawiałem tablicę z kierunkiem dla 805 bo jacyś kolesię ja wywalili, bo widziałem że kierowca się pomylił. Ale tam przy Dużej to jak jest tabliczka to ciężko nie skręcić w tą ulicę. Poza tym jak to był pierwszy dzień kursowania to powinni mieć jakieś mapy.
"Należy się zmieniać, by jakim jest się pozostać."

Marcovia Marki

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 17 lut 2006, 12:51

Ikarus 5780 pisze: I jescze jedna sprawa taborowa - stary temat - Stalowa ma za dużo manów - co jest jasne i traci na tym 805 - bo zawsze jednego czy dwa złomy puszczą (wczoraj jeździły 2). Wczoraj w szczycie B były to 3356 i 3303. Mam nadzieję że to się wkrótce skończy.
Akurat to nie jest złą polityka – o te „złomy” jak je określiłeś walczyłem w ZTM i MZA nie tylko ja, ale jeszcze kilka osób które myślą jak ja. Sam dotarłem do człowieka na R13 który zajmuje się kontrolą wewnętrzną (dysponuje jego adresem e-mail).
Sam przyznał mi rację, że nie może być tak, aby na jedne linie wysyłać tylko MAN-y (nawet na brygady wysokopodłogowe), a na inne linie patrzeć w taki sposób że wysyła się tylko to co jest w rozkładzie niskopodłogowego, a na resztę Ikarusy.
Ludzie mieli ich już dość – szczególnie tych lewarów jakie jeździły non-stop na 805.
Zrobiła się z tego afera i wiem że ktoś na R13 „dostał po głowie” od przełożonych za stosowanie takiej polityki taborowej jak kiedyś.
MAN-ów na 718/805 będzie więcej – ku uciesze pasażerów :twisted: .

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 19 lut 2006, 15:08

szczególnie tych lewarów jakie jeździły non-stop na 805
I dalej mają dość bo co chwila słyszę jak pojawi się na 805 2445 albo 2455 (bo te lewary ostatnio najczęściej jeżdża na 805 ) i włąśnie w 2445 słyszałem jakie to lewary są beznadziejne - a później będą tęsknili. Poza tym Many palą jak smoki - nie mówię że są złe bo z niskaczy Warszawskich są zdecydowanie najelepiej przystosowane do naszych dróg.

Marcovia Marki

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 20 lut 2006, 18:25

Ikarus 5780 pisze:I dalej mają dość bo co chwila słyszę jak pojawi się na 805 2445 albo 2455 (bo te lewary ostatnio najczęściej jeżdża na 805 ) i włąśnie w 2445 słyszałem jakie to lewary są beznadziejne - a później będą tęsknili.
A dziwisz się że ludzie tak mówią? Jazda 20 letnim trupem który ma kłopoty z dojechaniem od pętli do pętli, a przy osiągnięciu zawrotnej prędkości 50km\h silnik zaczyna wydawać z siebie takie ryki, że pasażerowie oprócz smrodu spalin dostających się do wnętrza pojazdu są także mimowolnie obdarowywani przeraźliwym łomotem silnika.
Czy tak ma wyglądać komunikacja publiczna w XXI wieku?
I nie bardzo widzę powody dlaczego ludzie mają za takimi „atrakcjami” tęsknić... no chyba że ktoś ma skłonności sadomasochistyczne.

I dla pasażera nie ma znaczenia ile palą paliwa MANy... mogą nawet palić 100/100.
Dla pasażera liczy się komfort podróży, a takiego jak MAN nawet najlepszy Ikarus nie dostarczy. Przynajmniej człowiek wsiadając wie, że dojedzie gdzie chce, podczas deszczu nie będzie musiał siedzieć z parasolką nad głową, a w zimę będzie miał na pewno ciepło.

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 22 lut 2006, 10:54

Predator pisze:
A dziwisz się że ludzie tak mówią? Jazda 20 letnim trupem który ma kłopoty z dojechaniem od pętli do pętli, a przy osiągnięciu zawrotnej prędkości 50km\h silnik zaczyna wydawać z siebie takie ryki, że pasażerowie oprócz smrodu spalin dostających się do wnętrza pojazdu są także mimowolnie obdarowywani przeraźliwym łomotem silnika.
Pewnie o ogórku też tak mówili.
Dokładnie tak.
I dla pasażera nie ma znaczenia ile palą paliwa MANy... mogą nawet palić 100/100.
Jakby ZTM tak na to patrzył to bardziej opłacało by się jeździć samochodem bo nie wypłaciłbyś się na bilet.
Dla pasażera liczy się komfort podróży, a takiego jak MAN nawet najlepszy Ikarus nie dostarczy.

Mylisz się Ikarus ma wygodniejsze siedzenia i dogodnie można udać się do wyjścia nie przepychając się jak w bydłowozie. Więc nie uzależniaj wyglądu zewnętrznego od komfortu podróży. :-?

Marcovia Marki

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 24 lut 2006, 16:31

Ikarus 5780 pisze:
Dokładnie tak.
Marki to co prawda na wschód od stolicy, ale to nadal Europa, a nie Azja.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 24 lut 2006, 16:50

Predator pisze:
Ikarus 5780 pisze:I dalej mają dość bo co chwila słyszę jak pojawi się na 805 2445 albo 2455 (bo te lewary ostatnio najczęściej jeżdża na 805 ) i włąśnie w 2445 słyszałem jakie to lewary są beznadziejne - a później będą tęsknili.
I nie bardzo widzę powody dlaczego ludzie mają za takimi „atrakcjami” tęsknić... no chyba że ktoś ma skłonności sadomasochistyczne.

Dla pasażera liczy się komfort podróży, a takiego jak MAN nawet najlepszy Ikarus nie dostarczy. Przynajmniej człowiek wsiadając wie, że dojedzie gdzie chce, podczas deszczu nie będzie musiał siedzieć z parasolką nad głową, a w zimę będzie miał na pewno ciepło.
Już nie przesadzaj :evil:
R-13 Stalowa ma najlepsze wozy w Warszawie, bo gdzie indziej 280.37 planowo wychodzą na dodatki? Na 805 i 718 co chwilę jedzie jakiś MAN, względnie 280.37, ewentualnie 280.70E. Jednak lewary też trzeba gdzieś upchnąć... :?
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 25 lut 2006, 10:39

R-9 Chełmska pisze:
Już nie przesadzaj :evil:
R-13 Stalowa ma najlepsze wozy w Warszawie, bo gdzie indziej 280.37 planowo wychodzą na dodatki? Na 805 i 718 co chwilę jedzie jakiś MAN, względnie 280.37, ewentualnie 280.70E. Jednak lewary też trzeba gdzieś upchnąć... :?
Dokładnie tak poza tym te lewary (nazywane niektórych beznadziejnymi :-? ) ratuja często komunikacje, bo jak jest powyżej - 5 C to man długo nie pociągnie, a Ikarus przeciwnie. Dlatego jak przyszły te największe mrozy to duża część manów stała na zajezdni.

Marcovia Marki

Awatar użytkownika
Proboszcz

Post autor: Proboszcz » 25 lut 2006, 11:05

Predator pisze:Przynajmniej człowiek wsiadając wie, że dojedzie gdzie chce
Nie zawsze - czasami elektronika w MANie tak potrafi zwariować, że szok...
Predator pisze:także mimowolnie obdarowywani przeraźliwym łomotem silnika
Siedząc na samym końcu MANa też można zwariować od hałasu silnika
Predator pisze:podczas deszczu nie będzie musiał siedzieć z parasolką nad głową
A ja jechałem kiedyś MANem w którym z sufitu leciała woda :-?
Predator pisze:w zimę będzie miał na pewno ciepło
Jak jest dobry Ikarus to też będzie ciepło. Za to w lato w MANach nie można wytrzymać z gorąca...

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 25 lut 2006, 13:35

Idąc tym tropem kolega Predator zażyczy sobie Ikarusów w lato, bo w MANach będzie "ciepło: :roll:
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 26 lut 2006, 14:25

Predator pisze: MAN-ów na 718/805 będzie więcej – ku uciesze pasażerów :twisted: .
Nie mam zamiaru reagować na Twoje złośliwości. A jeśli chodzi o tego kolesia co masz jego maila to zwisa mi to i powiewa i tak nie da się ukryć że na 718, 805 i na każdej linii będzie jeździło więcej manów bo przyjdzie wkrótce ostatnie 19 z R-9 - tylko będzie to super dopóki coś się nie zepsuje i będzie trzeba podmieniać - ostatnio znajomy kierowca z R-13 powiedział mi że niedawno nie mieli na R-13 nic na podmiane tylko 18metrowe Many - jakby się rozklepało 304 albo 152 to by dali właśnie ten wóz i to było widać - (na 152 i 304 akurat nie widziałem) ale na 120 jechał beznadziejnie pusty man (na 135 to samo i nie na dodatku tylko na całce) Rewelacja :-?

Marcovia Marki

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 22 sie 2006, 17:08

Mieszkańcy Radzymina sobie wymyślili taki oto pomysł, aby przedłużyć linię 718 prosto po trasie Białostockiej do Radzymina. Co ciekawe najwięcej hałasu robią mieszkańcy pewnego osiedla jakie teraz powstało, a na które przeprowadzili się z Warszawy... i się okazało że do przystanku mają bagatela 2 kilometry, a i tak na przystanku nie ma nic sensowego poza prywatnymi autobusami.

Aktualnie bombardują ZTM pismami w tej sprawie, a ZTM odsyła ich do UM w Radzyminie, gdzie nie chcą słyszeć o linii ZTM, bo jak wiadomo komunikację na tym odcinku zapewnia Radzymiński Związek Przewodników Prywatnych, którzy już rozpoczynają protesty na sam pomysł konkurencji w przewozach na tej trasie.

Ale chyba wszyscy zapomnieli w tym ferworze, że wycofanie linii 718 z ulicy Legionowej w Markach wymaga zgody Rady Miasta Marki.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 22 sie 2006, 18:28

Predator pisze:Mieszkańcy Radzymina sobie wymyślili taki oto pomysł, aby przedłużyć linię 718 prosto po trasie Białostockiej do Radzymina. Co ciekawe najwięcej hałasu robią mieszkańcy pewnego osiedla jakie teraz powstało, a na które przeprowadzili się z Warszawy... i się okazało że do przystanku mają bagatela 2 kilometry, a i tak na przystanku nie ma nic sensowego poza prywatnymi autobusami.

Aktualnie bombardują ZTM pismami w tej sprawie, a ZTM odsyła ich do UM w Radzyminie, gdzie nie chcą słyszeć o linii ZTM, bo jak wiadomo komunikację na tym odcinku zapewnia Radzymiński Związek Przewodników Prywatnych, którzy już rozpoczynają protesty na sam pomysł konkurencji w przewozach na tej trasie.

Ale chyba wszyscy zapomnieli w tym ferworze, że wycofanie linii 718 z ulicy Legionowej w Markach wymaga zgody Rady Miasta Marki.
Jeśli Radzymin wniesie odpowiednie środki do kasy ZTM, to ZTM może nawet odrębą linie tam puścić.

Piotrekbe

Post autor: Piotrekbe » 22 sie 2006, 19:04

Już jakis czas temu był taki pomysł wydłużenia 718 do Radzymina. Wydaje mi się, że to dobry pomysł.

ODPOWIEDZ