Kącik porad komputerowych

Moderatorzy: Tyrystor, Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
Ikarusomaniak

Post autor: Ikarusomaniak » 15 gru 2012, 8:46

Mam pytanie odnośnie do wymiany dysku w laptopie-na leciwym hdd pojawiły się badsektory, których nie daje się usunąć, w związku z czym postanowiłem wrzucić sobie jakiś mały dysk SSD. Stary dysk działa na sata I, ew. nowy na III-czy ktoś wie może, czy w takich przypadkach sprzęt jest także zgodny wstecz? No i czy ktoś może polecić jakieś oprogramowanie do sklonowania starego dysku?

Awatar użytkownika
tomstak

Post autor: tomstak » 15 gru 2012, 10:24

Czy dysk będzie poprawnie widziany i obsługiwany uzależnione jest od rodzaju kontrolera HDD.
"Stary" kontroler może mieć problemy z nowym dyskiem twardym.
Obejrzyj dysk i poszukaj informacji które piny trzeba zewrzeć, aby przełączyć dysk w tryb pracy do 150MB/s.
np. Norton Ghost, na płycie z Hiren BootCD.

Awatar użytkownika
Maciek

Post autor: Maciek » 15 gru 2012, 11:36

Ikarusomaniak pisze:Mam pytanie odnośnie do wymiany dysku w laptopie-na leciwym hdd pojawiły się badsektory, których nie daje się usunąć, w związku z czym postanowiłem wrzucić sobie jakiś mały dysk SSD. Stary dysk działa na sata I, ew. nowy na III-czy ktoś wie może, czy w takich przypadkach sprzęt jest także zgodny wstecz? No i czy ktoś może polecić jakieś oprogramowanie do sklonowania starego dysku?
W przypadku sata II i dysku sata III nie miałem takiego problemu. Nie wiem jak będzie z sata I.

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 16 gru 2012, 23:44

Korzystał ktoś z was z firm zajmujących się naprawianiem HDD/odzyskiwaniem danych? Padł mi dziś dysk systemowy (Seagate 500 GB), nie wykrywa go bios, dysk nie daje żadnych oznak życia (zero odgłosów przy starcie kompa) - wygląda na awarię elektroniki sterująca całością (oby (-o< ). Normalnie bym odpuścił, ale dane tam zawarte są dla mnie zbyt cenne i muszę je odzyskać. Stąd też wdzięczny będę za rekomendacje (również te negatywne) firm, które mi przywrócą dysk do życia i nie zafundują stanu przedzawałowego kwotą wystawionego rachunku. Anything anoyone?
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 17 gru 2012, 1:18

Zupełnie nie pamiętam nazwy, ani dokładnych danych firmy (bo to już kilka lat minęło), ale kiedyś skutecznie odzyskałem dane (których wg innych nie dało się odzyskać) w firmie mającej siedzibę na ul.Połczyńskiej. W każdym razie - oni są od odzyskiwania danych, nie wiem, czy bawią się w naprawdę dysków...
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Awatar użytkownika
hafilip84
Jego Gryząca Albumowość

Post autor: hafilip84 » 20 gru 2012, 13:29

Jeszcze w temacie drukarek laserowych: czy tonery mają jakąś szczególnie krótką datę ważności? Tzn czy mogę sobie kupić ze dwa zestawy na zapas, czy jednak powinienem je kupować na bieżąco?

Teokryt

Post autor: Teokryt » 20 gru 2012, 13:56

maja dosc dlugi termin przydatności do użycia, jednak co jakiś czaas warto potrząsnąć.
Obrazek

Awatar użytkownika
tomstak

Post autor: tomstak » 28 gru 2012, 17:21

Paweł_K pisze:Korzystał ktoś z was z firm zajmujących się naprawianiem HDD/odzyskiwaniem danych? Padł mi dziś dysk systemowy (Seagate 500 GB), nie wykrywa go bios, dysk nie daje żadnych oznak życia (zero odgłosów przy starcie kompa) - wygląda na awarię elektroniki sterująca całością (oby (-o< ). Normalnie bym odpuścił, ale dane tam zawarte są dla mnie zbyt cenne i muszę je odzyskać. Stąd też wdzięczny będę za rekomendacje (również te negatywne) firm, które mi przywrócą dysk do życia i nie zafundują stanu przedzawałowego kwotą wystawionego rachunku. Anything anoyone?
Czy na elektronice znajdują się ślady spalenia?
Przypuszczam, że szpilka z zasilacza "poszła" i zadziałał warystor.
Ps. podaj Model tego dysku wraz z firmwarem.
Mam jakąś zdechłą 500GB pod ręką, tam głowica się rozleciała i odczytuje tylko pierwsze 67MB.

fraktal

Post autor: fraktal » 31 gru 2012, 2:34

Czy ktos ma moze jakis zasilacz do netgeara? W moim routerze nastąpił totalny black-out, nie palą się żadne lampki i ciekawe czy to tylko kwestia zasilacza? Czy czegos innego? Sprawdziłbym tylko...

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 31 gru 2012, 9:08

tomstak pisze:Czy na elektronice znajdują się ślady spalenia?
Przypuszczam, że szpilka z zasilacza "poszła" i zadziałał warystor.
Ps. podaj Model tego dysku wraz z firmwarem.
Mam jakąś zdechłą 500GB pod ręką, tam głowica się rozleciała i odczytuje tylko pierwsze 67MB.
Dzięki, ale dane już odzyskane i 1:1 skopiowane na nowy dysk WD. System oczywiście nie wstał z nowego dysku, ale po starcie z płyty naprawienie instalacji zajęło nie więcej niż 3 minuty. Seagate zapakowany i wędruje do producenta - do lipca 2013 mam go na gwarancji, wymieniają na identyczny, sprawny model

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 31 gru 2012, 17:31

Paweł_K pisze:Seagate zapakowany i wędruje do producenta - do lipca 2013 mam go na gwarancji, wymieniają na identyczny, sprawny model
Nie straciłeś już zaufania? :)
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
tomstak

Post autor: tomstak » 31 gru 2012, 18:12

fraktal pisze:Czy ktos ma moze jakis zasilacz do netgeara? W moim routerze nastąpił totalny black-out, nie palą się żadne lampki i ciekawe czy to tylko kwestia zasilacza? Czy czegos innego? Sprawdziłbym tylko...
poszukaj w otoczeniu kogoś z umiejętnościami technicznymi, który posiada miernik uniwersalny oraz potrafi wykonać pomiary napięcia.
Podał byś model routera, ułatwiło by to sprawę - niektóre routery zasilane są napięciem 6V, niektóre 12V przy 1A.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 01 sty 2013, 18:11

Obecnie routery są zasilane w większości na 9V przemiennego, bardzo rzadko na 5V lub 12V.
Obrazek

fraktal

Post autor: fraktal » 01 sty 2013, 21:37

tomstak pisze:poszukaj w otoczeniu kogoś z umiejętnościami technicznymi, który posiada miernik uniwersalny oraz potrafi wykonać pomiary napięcia.
Podał byś model routera, ułatwiło by to sprawę - niektóre routery zasilane są napięciem 6V, niektóre 12V przy 1A.
Dzięki za chęć pomocy. :smile: Okazało się, że to padł zasilacz - znaleźliśmy w sylwestra sklep z akcesoriami elektrycznymi i tam sprawdzono miernikiem. A po podłączeniu nowego zasilacza, router znowu działa, ale w sumie i tak jestem z niego średnio zadowolony, bo czasem się jednak zawiesza. A ma dopiero dwa lata. I już myślałem, ze całkowicie padł dwa miesiące po zakończeniu gwarancji, ale tym razem padł jedynie zasilacz. :smile:

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 02 sty 2013, 8:50

MeWa pisze:
Paweł_K pisze:Seagate zapakowany i wędruje do producenta - do lipca 2013 mam go na gwarancji, wymieniają na identyczny, sprawny model
Nie straciłeś już zaufania? :)
Zaufanie mam teraz do WD ;) jak przyjdzie wymieniony Seagate, to dokupię stację dokującą i będę używał jako magazynu danych. W sumie Seagate pracował ponad 3 lata bez żadnej awarii, najważniejsze że się udało dane odzyskać

ODPOWIEDZ