Warszawskie Linie Turystyczne

Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 05 wrz 2012, 8:05

Bernard pisze:Były przejazdy z przewodnikiem.
Były..? Jakoś żadnego nie spotykałem....
Przewodnik bywał w latach wcześniejszych na piętrusie (zresztą często bardzo znani ludzie nieżyjący już dziś Stanisław Skowroński czy Mietek Janiszewski).

Zresztą, ani solaris ani gniot nie są taborem ciekawym dla turysty. Skoro niedałosię zorganizować taboru historycznego (KMKM to PROPONOWAŁ, ale zainteresowania nie było żadnego) , to trzeba było utrzymywać piętrowego MAN-a zamiast go wysyłać bezmyślnie na złom.
Ale to już przeszłość - w najbliższych latach linii turystycznej miejskiej nie będzie, bo nie.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 wrz 2012, 20:34

MisiekK pisze:
MichalJ pisze:Żaba jest milusia (jako relikt oczywiście, nie jako wóz liniowy :) ). Szkoda, że nikt nie chce jej zachować...
Nie mow hop.....
NGIII trzynastkom to chyba od 20 lat nie robiono - ciekawe, czy żyją jeszcze ludzie, którzy umieją je robić :p
( o ile w ogóle je robiono, może to urban legend jest)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 05 wrz 2012, 22:31

Glonojad pisze:NGIII trzynastkom to chyba od 20 lat nie robiono - ciekawe, czy żyją jeszcze ludzie, którzy umieją je robić :p
( o ile w ogóle je robiono, może to urban legend jest)
Robiono jeszcze w latach 80-tych :)
Słuchaj - damy radę w razie potrzeby...
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 07 wrz 2012, 8:17

MisiekK pisze:
Bernard pisze:Były przejazdy z przewodnikiem.
Były..? Jakoś żadnego nie spotykałem....
Przewodnik bywał w latach wcześniejszych na piętrusie (zresztą często bardzo znani ludzie nieżyjący już dziś Stanisław Skowroński czy Mietek Janiszewski).

Zresztą, ani solaris ani gniot nie są taborem ciekawym dla turysty. Skoro niedałosię zorganizować taboru historycznego (KMKM to PROPONOWAŁ, ale zainteresowania nie było żadnego) , to trzeba było utrzymywać piętrowego MAN-a zamiast go wysyłać bezmyślnie na złom.
Ale to już przeszłość - w najbliższych latach linii turystycznej miejskiej nie będzie, bo nie.
Być może leciało to z puszki. W każdym razie jeździły dwa wytypowane wozy bo miały odpowiednio zadbane nagłośnienie.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

Awatar użytkownika
MALIN

Post autor: MALIN » 01 lut 2013, 2:49

Czyżby w ramach oszczędności Warszawskie Linie Turystyczne w 2013 zostaną ograniczone :-$
Transport to życie, transport to pasja, transport to miłość, rzecz jasna 8-)

ashir

Post autor: ashir » 24 kwie 2013, 18:40

W tym roku sezon będzie tramwał od 1 maja do 30 września 2013 roku i nie będzie kursował omnibus konny. Wszystkie 4 promy będą kursowały bez zmian, natomiast tramwaj wodny będzie pływał na trasie skróconej i odwróconej: Cypel Czerniakowski - Most Poniatowskiego - Cypel Czerniakowski, a statek do Serocka będzie pływał na wydłużonej trasie startując z Cypla Czerniakowskiego, bo przystanek Podzamcze jest nieczynny z powodu rewitalizacji tych bulwarów.

Rozkład tramwaju wodnego
Rozkład statku do Serocka
Rozkład promu "Turkawka" na trasie: Łomianki - Nowodwory
Rozkład promu "Wilga" na trasie: Podzamcze - ZOO
Rozkład promu "Pliszka" na trasie: Most Poniatowskiego - Stadion Narodowy
Rozkład promu "Słonka" na trasie: Cypel Czerniakowski - Saska Kępa

marko80

Post autor: marko80 » 31 maja 2013, 19:24

Czu w tym roku na tramwajowej linii T będzie można zobaczyć choć jeden wagon z serii 13N?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 31 maja 2013, 19:32

Nie wiem, ale uważam, że pół roku od zakończenia liniowej eksploatacji to zbyt wcześnie. Na Nocy Muyzeów słyszałem niejednostkowe komentarze typu "to jest zabytek? Ja tym po pijaku do domu wracałem!"...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

ashir

Post autor: ashir » 31 maja 2013, 19:38

marko80 pisze:Czu w tym roku na tramwajowej linii T będzie można zobaczyć choć jeden wagon z serii 13N?
Nie, chyba że na koniec sezonu, tak jak w ubiegłym roku jeździła żaba, bo kanciak nie mógł wyjechać.

marko80

Post autor: marko80 » 31 maja 2013, 19:42

ashir pisze:
marko80 pisze:Czu w tym roku na tramwajowej linii T będzie można zobaczyć choć jeden wagon z serii 13N?
Nie, chyba że na koniec sezonu, tak jak w ubiegłym roku jeździła żaba, bo kanciak nie mógł wyjechać.
To wielka szkoda, mogliby puścić trzynastkę zamiast tego obskurnego 105 oklejonego na czerwono. To wstyd w ogóle takie coś wypuścić na miasto na linię turystyczną. Owszem w lipcu i sierpniu będą kursować do tego jeszcze dwa zabytkowe wagony ale zamiast tej obskurnej 105 tki mogłaby kursować trzynastka.

Awatar użytkownika
m72
(mateusz72)

Post autor: m72 » 31 maja 2013, 19:46

Od 29 czerwca do 1 września uruchomione zostaną dwie dodatkowe brygady obsługiwane zabytkami. Jedna z R-3 Mokotów i tu najczęściej będzie się pojawiać jakaś eNka (rzadziej K) a kolejna brygada będzie uruchomiona z R-4 Żoliborz skąd wyjeżdżać będzie mógł kanciak lub parówa.
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

marko80

Post autor: marko80 » 31 maja 2013, 19:48

m72 pisze:Od 29 czerwca do 1 września uruchomione zostaną dwie dodatkowe brygady obsługiwane zabytkami. Jedna z R-3 Mokotów i tu najczęściej będzie się pojawiać jakaś eNka (rzadziej K) a kolejna brygada będzie uruchomiona z R-4 Żoliborz skąd wyjeżdżać będzie mógł kanciak lub parówa.
Czyli jednak. To super wiadomość.

ashir

Post autor: ashir » 31 maja 2013, 19:50

marko80 pisze:To wielka szkoda, mogliby puścić trzynastkę zamiast tego obskurnego 105 oklejonego na czerwono. To wstyd w ogóle takie coś wypuścić na miasto na linię turystyczną. Owszem w lipcu i sierpniu będą kursować do tego jeszcze dwa zabytkowe wagony ale zamiast tej obskurnej 105 tki mogłaby kursować trzynastka.
Niestety, ale Warszawski Tramwaj Promocyjny będzie jeździł czy nam się podoba czy nie. Urząd Miasta i Tramwaje Warszawskie usilnie go próbują promować, uważają za sukces ten wagon i teraz niewyobrażają sobie, żeby na T nie jeździł. A ten wagon jest tak cudowny, że wczoraj już na pierwszym kółku trzeba go było restartować, klima jest wydajna tylko przez parę minut po włączeniu, również jest problem z systemem nagłośnienia (spotkałem się z paroma już przypadkami) czy też z samymi drzwiami.

Awatar użytkownika
m72
(mateusz72)

Post autor: m72 » 31 maja 2013, 19:57

marko80 pisze:Czyli jednak. To super wiadomość.
Znaczy zależy co zajezdnia wypuści. Może być tak, że będzie wyjeżdżał tylko kanciak, tylko parówa albo na zmianę. Najlepiej byłoby wcześniej dowiedzieć się na zajezdni.
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

ashir

Post autor: ashir » 31 maja 2013, 20:00

Ta parówka to oczywiście 821+818?

ODPOWIEDZ