Bilety, kontrole, taryfa
Moderator: JacekM
Bilet na 2 strefy jest obecnie prawie 2x droższy od tego na 1 strefę co jest jak dla mnie sporą dysproporcją. Bo płacić musi tyle samo ktoś kto do strefy ma 2-3 przystanki i ten kto jedzie z wioski 20 km od warszawy. Ludzie naprawdę kombinują jak mogą byle zapłacić jak najmniej. Prawie stówa na miesiąc piechotą nie chodzi. Jestem ciekawy o ile spadnie sprzedaż biletów na 2 strefy o ile są w ogóle dostępne takie statystyki
Zapytaj w PUP o akcje aktywnego szukania pracy a wtedy dostajesz bilet na 3 miesiące.realista1 pisze:Dopóty ceny biletów opiewały na 2,8 zł jednorazowy,9zł dobowy i 2 zł 20-minutowy - korzystałem z ZTM.
Okresowego nie opłaca mi się kupować ponieważ jestem bezrobotny bez prawa do zasiłku,
PUP to fikcja, a ludzką pracę w tym kraju obecnie można dostać wyłącznie po znajomości,
toteż po podwyżkach przesiadłem się na rower i jeżdżę nim cały rok, nawet w zimę.
Szybciej zdrowiej i przede wszystkim świadomość nie dokładania się urzędnikom na premie i nagrody.
Z ZTM jedynie sporadycznie z przymusu wyłącznie wtedy gdy jadę z kimś i ta druga osoba nie jest zainteresowana rowerem.
ZTM ma jednego pasażera mniej,
a sfrustrowani kierowcy (także autobusów ZTM) - jednego rowerzystę więcej na drogach.
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec
S.J.Lec
Dziękuję za informację.Sindbad pisze:Zapytaj w PUP o akcje aktywnego szukania pracy a wtedy dostajesz bilet na 3 miesiące.
Jestem świadomy istnienia programu "szansa na pracę" w warszawskim UP,
jednak nie mogę się w nim zarejestrować ze względu na brak możliwości zameldowania się na terenie Warszawy
(chociaż mieszkam 1 km od granic administracyjnych miasta)
Jestem zarejestrowany w PUP w swoim powiecie który niestety takiego programu nie prowadzi.
Ależ może. Miejsce zamieszkania deklarowanie na druku NIP-3 nie musi być tożsame z miejscem zameldowania z dowodu osobistego.realista1 pisze:Człowiek będzie wreszcie mógł sam zdecydować gdzie chce płacić podatki?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Miejsce zamieszkania.pawcio pisze:Ależ może. Miejsce zamieszkania deklarowanie na druku NIP-3 nie musi być tożsame z miejscem zameldowania z dowodu osobistego.realista1 pisze:Człowiek będzie wreszcie mógł sam zdecydować gdzie chce płacić podatki?
A jak ktoś nie mieszka w danym mieście ani nie jest zameldowany a chciałby tam płacić podatki?
- Bastian
- Sułtan Maroka
A z jakiej paki? Z niczego tam nie korzysta, miejsce jego pieniędzy jest gdzie indziej.realista1 pisze:A jak ktoś nie mieszka w danym mieście ani nie jest zameldowany a chciałby tam płacić podatki?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Bastian
- Sułtan Maroka
Firmy nie zajmują miejsc w tramwajach, nie leczą się i nie posyłają spółek-córek do przedszkolaJacekM pisze:Skoro firmy płacą gdzie chcą, to czemu osoby fizyczne nie?
No chyba że tak. Tym niemniej rozwiązanie takie, że płaci tam, gdzie mieszka, a jego gmina dopłaca do komunikacji aglomeracyjnej jakoś mi bardziej pasuje...realista1 pisze:Korzysta z komunikacji miejskiej dojeżdżając do pracy.
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- Bastian
- Sułtan Maroka
To znaczy?JacekM pisze:Ale korzystają czasem z infrastruktury finansowanej/dostarczanej przez państwo.Bastian pisze:Firmy nie zajmują miejsc w tramwajach, nie leczą się i nie posyłają spółek-córek do przedszkola