Remont mostu średnicowego 2013
Moderator: JacekM
Ja zakładałem naprawę nasypu w trakcie zamknięcia średnicy do naprawy mostu (część daleka też czeka). Tak, nasyp jest w słabym stanie. Od kiedy zaczęli kręcić tam metro, pojawiło się ograniczenie do 30km/h po torze nr 2. Co jakiś czas dosypią tłucznia, podbiją, ograniczenie znika na kilka dni i znowu wraca na swoje miejsce.A jeśli wierzyć, że nasyp kolejowy jest w fatalnym stanie, to etapowanie i drążenie mogą wymagać większego nakładu pracy.
Skoro zamykają średnicę na 2 miesiace, to rozwiązanie jest proste:
- 1 miesiąc: układa się zwrotnice i pociagi dalekobieżne przy stadionie jeżdżą torami podmiejskimi, a tunel jest robiony pod torami dalekobieżnymi, potem umacniany pod nimi nasyp;
- 2 miesiąc: pociagi dalekobieżne przy stadionie jeżdżą swoimi torami, a tunel jest robiony pod torami podmiejskimi.
Prace rzecz jasna prowadzone całodobowo.
- 1 miesiąc: układa się zwrotnice i pociagi dalekobieżne przy stadionie jeżdżą torami podmiejskimi, a tunel jest robiony pod torami dalekobieżnymi, potem umacniany pod nimi nasyp;
- 2 miesiąc: pociagi dalekobieżne przy stadionie jeżdżą swoimi torami, a tunel jest robiony pod torami podmiejskimi.
Prace rzecz jasna prowadzone całodobowo.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Widziałeś tam miejsce na jakiekolwiek zwrotnice przy tym profilu trasy? Zmiany w SRK? U nas to nie w miesiąc.Wolfchen pisze:- 1 miesiąc: układa się zwrotnice i pociagi dalekobieżne przy stadionie jeżdżą torami podmiejskimi,
Będę upierał się przy technologii, która albo faktycznie zamknie zupełnie ruch, ale na max 1-2 miesiące (a nie 4 z przedłużeniem do 12 jak na Wisłostradzie), albo nie zamknie go wcale.
To by miało sens - z metrem i tak się będą jeszcze długo grzebali, więc takie rozwiązanie byłby chyba optymalne.alojz pisze:A część tunelu pod dalekobieżnymi to nie lepiej kopać od września, w okresie wyłączenia tych torów z ruchu?
Lepiej się upierać przy tym drugim, pozwalać coś zamknąć ze względu na budowę metra, to praktycznie unieruchomić do końca budowy dla stanu surowegoprzewoz pisze:Będę upierał się przy technologii, która albo faktycznie zamknie zupełnie ruch, ale na max 1-2 miesiące (a nie 4 z przedłużeniem do 12 jak na Wisłostradzie), albo nie zamknie go wcale.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- MeWa
- Cukiereczek
RK pisze:– Zaproponowaliśmy wykorzystanie dwóch miesięcy przerwy w ruchu pociągów po torach podmiejskich w lipcu i sierpniu br. oraz wyłączanie z ruchu po jednym z torów dalekobieżnych (z pozostawieniem jednego dla ciągłego ruchu pociągów), wg ustaleń z Centrum Zarządzania Ruchem Kolejowym i przewoźnikami – mówi Krzysztof Łańcucki, rzecznik PKP PLK.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
możesz podać jakieś źródło, że tory dalekbieżne będą wyłączone od września? O tym raczej mowy nie było, robią średnicę podmiejską w lipcu i sierpniu a torów dalekobieżnych w tym roku nie ruszają. Gdzieś Ty to wyczytał, że zamykają dalekobieżne?alojz pisze:A część tunelu pod dalekobieżnymi to nie lepiej kopać od września, w okresie wyłączenia tych torów z ruchu?
P.S. Doczytałem i miałem racje, nie ma żadnego zamknięcia torów dalekobieżnych od września. Remont części dalekobieżnej jest planowany na rok 2014. Oto link do warunków przetargu
http://kurierkolejowy.home.pl/aktualnos ... owego.html
Czyli zmienili zdanie, bo wg aktualnego (z 17 stycznia) wykazu zamknięć torowych, remont części dalekobieżnej jest przewidziany na jesień tego roku:
http://www.plk-sa.pl/fileadmin/Oferta/R ... _5_w.2.pdf
poz. 31 i 32 - część dalekobieżna
poz. 972 - część podmiejska
http://www.plk-sa.pl/fileadmin/Oferta/R ... _5_w.2.pdf
poz. 31 i 32 - część dalekobieżna
poz. 972 - część podmiejska
Tak jak spojrzałem na rozkład dla WG od 9 czerwca, to widać tam dosłownie jeden TLK kończący bieg. Czyli na tym odcinku bez większych zmian.Nxo pisze:info z TVN Warszawa
...
Pociągi dalekobieżne będą kursować przez Warszawę Gdańską.
...
http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje, ... 76224.html
Z podmiejskich też są tylko stałe pozycje, czyli z Sochaczewa i z Siedlec.
Szkoda, że wieczorem się rozjeżdża SKMka lotniskowa z pociągami na Radom - właśnie, czemu jak kiedyś nie zostaną one skierowane przez DWC? Wieczorem dałoby się upchnąć je...
Czy planuje się wprowadzenie honorowania biletów KM w składach SKM (w TLK też by się przydało)? Bo WKMka w TLK to chyba marzenie ściętej głowy 
W czasach poprzednich remontów IC i PR honorowało bilety KM i ZTM (ze wzajemnością)
Wzajemne honorowanie biletów KM w SKM i odwrotnie - rzecz naturalna, nawet przy zwykłych utrudnieniach.
W zasadzie jestem spokojny o to, że w razie czego wsiądę na Centralnym w cokolwiek i dojadę do Wschodniego - Zachodniego. Jedynie czekam na potwierdzenie.
Wzajemne honorowanie biletów KM w SKM i odwrotnie - rzecz naturalna, nawet przy zwykłych utrudnieniach.
W zasadzie jestem spokojny o to, że w razie czego wsiądę na Centralnym w cokolwiek i dojadę do Wschodniego - Zachodniego. Jedynie czekam na potwierdzenie.